Annonce
Aarhus

Aros-direktør om naturmaleriet i Mindeparken: Jeg blev truet

Her er den tyske kunstner Katharina Grosses værk set fra en drone i luften. Foto: Axel Schütt

Katharina Grosses naturmaleri i Mindeparken i Aarhus medførte både trusler og politianmeldelser.

AARHUS: Bølgerne gik højt, og diskussionen var voldsom. Harmfulde indlæg føg gennem luften, men der var også forsvar for handlingen, da den tyske kunstner Katharina Grosse malede byen rød. Eller rettere: Grosse malede med vandbaseret maling i pink og hvid på græs, buske, træer, jord, fliser og sten i Mindeparken og på arealet nedenfor mod vandet i Aarhus-bugten.

Det hele skete som et led i udstillingen "The Garden", hvis udendørs del "The Future" åbnede 3. juni og sluttede 30. juli. Nu viser det sig, at konfrontationerne var langt alvorligere end først beskrevet.

Kunstmuseet Aros stod for udstillingen, og direktør Erlend Høyersten fortalte ved et arrangement med 120 gæster i lørdags på museet, at han havde modtaget trusler, og der var indgivet to politianmeldelser som en konsekvens af det store maleri på naturen.

Udtalelsen kom ved arrangementet "Hvornår bliver kunst kunst". Her styrede den tidligere tv-vært Ane Cortzen, der nu er kulturchef for Kähler-koncernens restauranter, debatten, hvori også deltog direktør Frantz Longhi fra Kähler samt Aarhus Festuges direktør Rikke Øxner, skuespilleren Hassan Preisler og sangeren Vittoria Lasorella.

Aros-triennalen


  • Tyskeren Katharina Grosses værk, malet på naturen, var en del af Aros-triennalen "The Garden - End of Times, Beginning of Times".
  • Den udendørs del, "The Future", hvor værket var med, blev vist ved Aarhus-bugten fra 3. juni til 30. juli.
  • Det er stadig muligt at se en del af den del, som hedder "The Past" på kunstmuseet Aros. Den bliver vist til og med 22. oktober.
Erlend Høyersten modtog trusler og blev anmeldt til politiet for værket i Mindeparken. Foto: Axel Schütt
Annonce

Overrasket

Undervejs i diskussionen, der varede cirka en time, rejste Ane Cortzen problematikken om at male naturen.

- Vi kommer ikke uden om at tale om det emne, sagde hun og gav ordet til Erlend Høyersten.

- Jeg blev meget overrasket over tonen i de voldsomme reaktioner på maleriet, sagde Erlend Høyersten og føjede blandt andet til: Jeg fik trusler, og der blev indgivet to politianmeldelser.

I dag ønsker Erlend Høyersten ikke at uddybe, hvad truslerne gik ud på, hvem de kom fra, hvordan de blev leveret, og hvad indholdet var af politianmeldelserne.

Han svarer på Århus Stiftstidendes spørgsmål:

- Jeg ønsker ikke at gå mere i detaljer omkring politianmeldelserne, end jeg gjorde i lørdags. Jeg kan sige så meget, at nogle sikkert er blevet så vrede, at de har set sig nødsaget til på forskellig vis at true.

Kunstneren Katharina Grosse i fuld gang med at udføre sit værk. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Ikke fundet

Hos Østjyllands Politi er det ikke muligt at få bekræftet, at der er indgivet politianmeldelser, og det kan være lidt vanskeligt at finde frem til dem så længe efter, at udstillingen åbnede, og de dermed er indgivet.

Hos Østjyllands Politi svarer kommunikationsrådgiver Janni Lundager:

- Jeg har søgt i vores systemer, men har ikke umiddelbart kunnet finde nogle anmeldelser vedrørende "The Garden". Anmeldelserne kan være givet til andre politikredse, og det har jeg ikke mulighed for at søge i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce