Annonce
Kultur

Aros-direktør truer med at åbne museet før tid: - Absurd at storcentre sættes før kultur

Erlend Høyersten, direktør på Aros, er ikke helt så glad som her på billedet ovenpå regeringens nyeste udmelding. - Det er absurd, at vi først må åbne til juni, mens storcentre må åbne nu, siger han. Arkivfoto: Kim Haugaard
Erlend Høyersten, direktør på Aros, finder det alarmerende, at regeringen først vil give tilladelse til åbning af landets museer til juni.

AARHUS: - Jeg er vred, og jeg synes det er absurd.

Erlend Høyersten er klar i mælet når det kommer til regeringens seneste udmelding, der først giver museerne lov til at åbne 8. juni.

- Statens Serums Institut vurderer museer til at have lav smitterisiko, men de må ikke åbne. Til gengæld lader man storcentre åbne. Det er en mærkelig prioritering, siger han til Århus Stiftstidende.

Det sender et dårligt signal, at man ikke vil lade museerne i Danmark åbne, mener Erlend Høyersten og derfor truer han også med at åbne Aros før tid.

- I min optik er det symbolpolitik at lade museerne komme i sidste række, og jeg synes det er vigtigt at sige fra. Derfor har jeg mest af alt lyst til at sige "vi åbner", og så må vi tage konsekvensen derefter, siger han.

Samme holdning giver han udtryk for i en kommentar på Kulturmonitor, hvor han blandt andet skriver:

"Jeg vil nu se på, hvordan vi kan åbne hele Aros snarest mulig og før 8. juni for at vise, at Danmark er en kulturnation og ikke blot en konsumptionsnation."

Annonce
Museer, teatre, kunsthaller og biografer er nogle af de steder som først må åbne efter 8. juni. Det undrer Erlend Høyersten, at kultur nedprioriteres så massivt. Foto: Anders Trærup

Risikerer at miste momentum

Erlend Høyersten anser kulturlivet som en vigtig del af samfundet, og derfor forstår han ikke, at kulturlivet igen og igen bliver nedprioriteret:

- Vi gør Danmark attraktiv og vi trækker turister til. At tale kulturen ned ved at prioritere på den måde er en farlig og absurd politisk og økonomisk strategi, når man tænker på, at danske museer alene i 2019 havde mere end 16 millioner besøgende.

Dagligt taber Aros massevis af penge i indtjening, og de er ikke de eneste.

Også Den Gamle By og Moesgaard Museum lider under, at man lige nu er tvunget til at holde lukket. Senest har private indsamlet mere end 1,5 millioner kroner til Den Gamle By, der ellers var tæt på at gå konkurs.

Den mistede omsætning er dog ikke nødvendigvis det værste for Aros, der også frygter, at man mister fremdrift og ressourcer i fremtiden:

- Vi mister også momentum, men værst af alt synes jeg faktisk det er, at man sender et signal til danskerne, om at storcentre er vigtigere end kultur, siger Erlend Høyersten.

Kulturinstitutioner skal prioriteres

På Aros var man ellers klar til at åbne igen med en række nye tiltag, der ville gøre det forsvarligt for publikum at færdes på museet.

- Vi ville kunne åbne med én dags varsel, har Erlend Høyersten tidligere udtalt, og det gør sig stadig gældende. Publikum kan færdes på 13.000 kvadratmeter, og åbníngstiderne er lange, så der er mulighed for, at publikum kan spredes ud over dagen.

Derudover har man sat ekstra ind med rengøring og håndsprit, der er opsat ensretninger i gallerier, ved trappeopgange og i regnbuen og plexiglas ved kasserne.

Altså var man helt tryg ved at skulle byde gæsterne velkomne igen, og det ærgrer Erlend Høyersten, at det ikke bliver sådan lige foreløbigt.

- Kulturinstitutioner må prioriteres. Fordi vi er økonomiske lokomotiver. Fordi vi er med i tænkningen af samfundet, siger han.

Aros-direktør Erlend Høyersten har også talt med Radio4 om, hvorfor han mener, at netop museerne burde få lov at genåbne tidligere end den 8. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce