x
Annonce
Kultur

40.000 flere gæster: Aros er nummer to i landet

Udstillingen "Before the Fall the Wall" kan indtil 19. januar ses på Aros. Inspektør Erik Nørager står her foran tre af Bernd Koberlings billeder. Foto: Axel Schütt
Louisiana lægger afstand til konkurrenterne. Glyptoteket rykker stærkt og er på vej med ny direktør.

AARHUS: Aros øgede sit besøgstal med cirka 40.000 gæster i 2019, og det betyder, at det århusianske museum fortsat er det næstmest besøgte kunstmuseum i landet.

Uden stigningen ville Aros være blevet overhalet på besøgstal af københavnske Ny Carlsberg Glyptotek, der har haft en fornem stigning de seneste to år.

Helt i top ligger fortsat Louisiana i Humlebæk, som næsten har patent på førstepladsen. Lige bortset fra, at Aros i 2017, da Aarhus var Europæisk Kulturhovedstad, overhalede museet i Humlebæk nord for København.

Der er til gengæld rigtig lang vej fra anden- til førstepladsen. Louisiana har haft 757.163 gæster i 2019, cirka 1600 flere end året før, og det er museets højeste besøgstal nogensinde. Aros nåede i 2019 op på 547.247 gæster, der indløste billet. I rekordåret 2017 var der 658.086 gæster.

Annonce

Top 5 i 2019 for landets kunstmuseer

Louisiana, Humlebæk 757.163 (755.584)
Aros, Aarhus 547.247 (508.008)
Glyptoteket, København 514.608 (448.934)
Statens Museum for Kunst, København 390.728 (310.000)
Arken, Ishøj 345.000 (410.000)

Amerikansk kunst

Louisiana har blandt andet nået sit høje besøgstal for 2019 med en udstilling af Marsden Hartley, som kaldes for "Amerikas første store moderne maler i det 20 århundrede". Hans værker blev vist på en udstilling i Europa for første gang i 60 år.

Marsden Hartley, der levede 1877-1943, var både maler og digter, og hans værk kan betragtes som en bro mellem europæisk og amerikansk modernisme. Udstillingen kan ses til 19. januar.

Glyptoteket har haft en tårnhøj fremgang på blandt andet en udstilling af den franske maler Pierre Bonard. Museet på Dantes Plads i København fik Christine Buhl Andersen som direktør i foråret 2016. Hun bliver nu formand for Ny Carlsbergfondet og dermed bestyrelsesformand for museet, så hun må forlade jobbet. Målet var at ansætte en ny direktør fra nytår, men en afløser er endnu ikke afsløret.

Flere trods entre

Også Statens Museum for Kunst har haft stor fremgang på 80.000 gæster til 390.728. Det er sket, selv om museet, der i en del år havde gratis adgang, er begyndt at tage entre som konsekvens af omprioriteringsbidraget på to procent. Det er nu afskaffet med Mette Frederiksens nye regering.

Arken i Ishøj er gået tilbage som konsekvens af et meget flot 2018 med værker af Picasso. Arken endte i 2019 på 345.000 gæster mod 415.000 i rekordåret 2018. Dermed har Statens Museum for Kunst taget fjerdepladsen i kunstmuseernes Top 5 fra Arken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Østjyllands Politi: - Det er vigtigt at vi stadig holder sammen - på afstand

Annonce