Annonce
Kultur

40.000 flere gæster: Aros er nummer to i landet

Udstillingen "Before the Fall the Wall" kan indtil 19. januar ses på Aros. Inspektør Erik Nørager står her foran tre af Bernd Koberlings billeder. Foto: Axel Schütt
Louisiana lægger afstand til konkurrenterne. Glyptoteket rykker stærkt og er på vej med ny direktør.

AARHUS: Aros øgede sit besøgstal med cirka 40.000 gæster i 2019, og det betyder, at det århusianske museum fortsat er det næstmest besøgte kunstmuseum i landet.

Uden stigningen ville Aros være blevet overhalet på besøgstal af københavnske Ny Carlsberg Glyptotek, der har haft en fornem stigning de seneste to år.

Helt i top ligger fortsat Louisiana i Humlebæk, som næsten har patent på førstepladsen. Lige bortset fra, at Aros i 2017, da Aarhus var Europæisk Kulturhovedstad, overhalede museet i Humlebæk nord for København.

Der er til gengæld rigtig lang vej fra anden- til førstepladsen. Louisiana har haft 757.163 gæster i 2019, cirka 1600 flere end året før, og det er museets højeste besøgstal nogensinde. Aros nåede i 2019 op på 547.247 gæster, der indløste billet. I rekordåret 2017 var der 658.086 gæster.

Annonce

Top 5 i 2019 for landets kunstmuseer

Louisiana, Humlebæk 757.163 (755.584)
Aros, Aarhus 547.247 (508.008)
Glyptoteket, København 514.608 (448.934)
Statens Museum for Kunst, København 390.728 (310.000)
Arken, Ishøj 345.000 (410.000)

Amerikansk kunst

Louisiana har blandt andet nået sit høje besøgstal for 2019 med en udstilling af Marsden Hartley, som kaldes for "Amerikas første store moderne maler i det 20 århundrede". Hans værker blev vist på en udstilling i Europa for første gang i 60 år.

Marsden Hartley, der levede 1877-1943, var både maler og digter, og hans værk kan betragtes som en bro mellem europæisk og amerikansk modernisme. Udstillingen kan ses til 19. januar.

Glyptoteket har haft en tårnhøj fremgang på blandt andet en udstilling af den franske maler Pierre Bonard. Museet på Dantes Plads i København fik Christine Buhl Andersen som direktør i foråret 2016. Hun bliver nu formand for Ny Carlsbergfondet og dermed bestyrelsesformand for museet, så hun må forlade jobbet. Målet var at ansætte en ny direktør fra nytår, men en afløser er endnu ikke afsløret.

Flere trods entre

Også Statens Museum for Kunst har haft stor fremgang på 80.000 gæster til 390.728. Det er sket, selv om museet, der i en del år havde gratis adgang, er begyndt at tage entre som konsekvens af omprioriteringsbidraget på to procent. Det er nu afskaffet med Mette Frederiksens nye regering.

Arken i Ishøj er gået tilbage som konsekvens af et meget flot 2018 med værker af Picasso. Arken endte i 2019 på 345.000 gæster mod 415.000 i rekordåret 2018. Dermed har Statens Museum for Kunst taget fjerdepladsen i kunstmuseernes Top 5 fra Arken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Inhabilitet: Unfair og usædvanligt rygtetjek

En usædvanlig sag. Sådan kan Enhedslisten og Radikales 10-dages forespørgsel om Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks habilitet i sagen om Risskov Strandpark betegnes. De to partier med Keld Hvalsø (EL) og Eva Borchorst Mejnertz (R) i spidsen har rejst forespørgslen, hvor de blandt andet spørger borgmesterens afdeling, hvordan den anbefaler rådmænd at agere i sager, ”der vedrører personlige venner, logebrødre og økonomiske bidragsydere.” Man sætter derfor den store projektørlampe på rådmanden og mistænker ham for vennetjenester og forklarer det med, at man har hørt rygter fra folk i området. Hvis formålet var at belyse, hvorvidt der var et inhabilitetsproblem i sagen om en udstykket villa i Risskov, så er der andre og mindre larmende måder at gøre det på. At rejse en 10-dages forespørgsel, fordi man har hørt nogle rygter, er en usædvanlig fremgangsmåde, der kun er med til at rejse opmærksomhed og mistillid i en sag, der i forvejen har været ramt af myter og misforståelser. Det er en gratis omgang for Enhedslisten og Radikale på denne måde indirekte at insinuere, at der er problemer i sagen om Risskov Strandpark, så selvom der intet viser sig at være i sagen, vil det stadig summe af rygter og snak efterfølgende. Især når man blot går videre med rygter og ikke har dokumentation for beskyldningerne. Det er ikke fremmende for tilliden til systemet og langt fra noget, man har brug for i Aarhus lige nu. Systemet er nu engang indrettet sådan, at det er en politiker selv, der skal oplyse om der er problemer med inhabilitet, og derfor kan Enhedslistens og Radikales forespørgsel ses som mangel på tillid til rådmanden. Nu er det en del af et officielt dokument, og derfor er det, der lige nu blot er rygter, blevet en offentlig mistanke om rådmanden, og det er ganske enkelt voldsomt og usædvanligt. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man har en mistanke, men enten skal man have mere håndgribelig dokumentation, ellers skal man lufte sin mistanke mindre offentligt. Det andet er unfair.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];