Annonce
Aarhus

Aros låner billeder ud til Sverige og København

Ditlev Blunck, En gondoliere, 1832. Tilhører Aros Aarhus Kunstmuseum. Foto: Ole Hein Pedersen
Annonce

AARHUS: Aros har en flot samling af malerier fra Dansk Guldalder, og der er undertiden rift om dem. Både det svenske nationalmuseum i Stockholm og Statens Museum for Kunst har glæde af nogle af billederne.

I Sverige har værkerne været vist, og nu kan de ses i København. Museet i Sølvgade har netop åbnet udstillingen "Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer". De to museer har lavet udstillingen i samarbejde.

- Udstillingen er den største om Guldalderen i Danmark nogensinde og fortæller historien om, hvordan en af de mest kreative perioder i dansk kunst- og kulturliv kunne opstå. Og hvordan guldalderens kunstnere skabte de billeder af Danmark, som vi har kendt og dyrket lige siden, oplyser Karen Ormstrup Søndergaard, pressechef på Statens Museum for Kunst.

Til udstillingen har Aros lånt SMK en række billeder, blandt andet et af Ditlev Blunck (1798-1854).

- Mange har et billede af guldalderen som en snerpet og tilknappet tid især afledt af tidens moral, klædedragterne og de opdelte verdener mellem kvinder og mænd inden ægteskab samt af vores fordomme om en svunden tid. Men fra billedkunsten og litteraturen kan vi få et indblik i tidens sanselige og intime udtryk. På en rejse i Venedig har Ditlev Blunck malet en enlig gondoliere, der spejder over en mur eller? Hvis vi ser på en tegning fra SMK’s samling af samme kunstner, som sandsynligvis er udført lige før det malede billede, sidder der en anden mand på bænken ved siden af gondolieren og straks opstår en mulig erotisk situation. Manden til højre vender sin krop bemærkelsesværdigt mod gondolieren og kigger interesseret mod ham med en cigaret i munden. Noget eller intet kunne ske.

Udstillingen

"Dansk Guldalder - Verdenskunst mellem to katastrofer". Statens Museum for Kunst, Sølvgade, København. Kan ses til 8. december. Udstillingen har fået seks stjerner i Berlingske Tidende og fem i Kristeligt Dagblad.
Værk af Ditlev Blunck. To italienere på en bænk. Venedig, 1832. Blyant, pensel og akvarel på papir.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny stor stigning i Aarhus: Næsten fire gange for mange corona-smittede på en uge

Annonce