Annonce
Aarhus

Aros låner billeder ud til Sverige og København

Ditlev Blunck, En gondoliere, 1832. Tilhører Aros Aarhus Kunstmuseum. Foto: Ole Hein Pedersen

AARHUS: Aros har en flot samling af malerier fra Dansk Guldalder, og der er undertiden rift om dem. Både det svenske nationalmuseum i Stockholm og Statens Museum for Kunst har glæde af nogle af billederne.

I Sverige har værkerne været vist, og nu kan de ses i København. Museet i Sølvgade har netop åbnet udstillingen "Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer". De to museer har lavet udstillingen i samarbejde.

- Udstillingen er den største om Guldalderen i Danmark nogensinde og fortæller historien om, hvordan en af de mest kreative perioder i dansk kunst- og kulturliv kunne opstå. Og hvordan guldalderens kunstnere skabte de billeder af Danmark, som vi har kendt og dyrket lige siden, oplyser Karen Ormstrup Søndergaard, pressechef på Statens Museum for Kunst.

Til udstillingen har Aros lånt SMK en række billeder, blandt andet et af Ditlev Blunck (1798-1854).

- Mange har et billede af guldalderen som en snerpet og tilknappet tid især afledt af tidens moral, klædedragterne og de opdelte verdener mellem kvinder og mænd inden ægteskab samt af vores fordomme om en svunden tid. Men fra billedkunsten og litteraturen kan vi få et indblik i tidens sanselige og intime udtryk. På en rejse i Venedig har Ditlev Blunck malet en enlig gondoliere, der spejder over en mur eller? Hvis vi ser på en tegning fra SMK’s samling af samme kunstner, som sandsynligvis er udført lige før det malede billede, sidder der en anden mand på bænken ved siden af gondolieren og straks opstår en mulig erotisk situation. Manden til højre vender sin krop bemærkelsesværdigt mod gondolieren og kigger interesseret mod ham med en cigaret i munden. Noget eller intet kunne ske.

Annonce

Udstillingen

"Dansk Guldalder - Verdenskunst mellem to katastrofer". Statens Museum for Kunst, Sølvgade, København. Kan ses til 8. december. Udstillingen har fået seks stjerner i Berlingske Tidende og fem i Kristeligt Dagblad.
Værk af Ditlev Blunck. To italienere på en bænk. Venedig, 1832. Blyant, pensel og akvarel på papir.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce