Annonce
Aarhus

Aros låner billeder ud til Sverige og København

Ditlev Blunck, En gondoliere, 1832. Tilhører Aros Aarhus Kunstmuseum. Foto: Ole Hein Pedersen

AARHUS: Aros har en flot samling af malerier fra Dansk Guldalder, og der er undertiden rift om dem. Både det svenske nationalmuseum i Stockholm og Statens Museum for Kunst har glæde af nogle af billederne.

I Sverige har værkerne været vist, og nu kan de ses i København. Museet i Sølvgade har netop åbnet udstillingen "Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer". De to museer har lavet udstillingen i samarbejde.

- Udstillingen er den største om Guldalderen i Danmark nogensinde og fortæller historien om, hvordan en af de mest kreative perioder i dansk kunst- og kulturliv kunne opstå. Og hvordan guldalderens kunstnere skabte de billeder af Danmark, som vi har kendt og dyrket lige siden, oplyser Karen Ormstrup Søndergaard, pressechef på Statens Museum for Kunst.

Til udstillingen har Aros lånt SMK en række billeder, blandt andet et af Ditlev Blunck (1798-1854).

- Mange har et billede af guldalderen som en snerpet og tilknappet tid især afledt af tidens moral, klædedragterne og de opdelte verdener mellem kvinder og mænd inden ægteskab samt af vores fordomme om en svunden tid. Men fra billedkunsten og litteraturen kan vi få et indblik i tidens sanselige og intime udtryk. På en rejse i Venedig har Ditlev Blunck malet en enlig gondoliere, der spejder over en mur eller? Hvis vi ser på en tegning fra SMK’s samling af samme kunstner, som sandsynligvis er udført lige før det malede billede, sidder der en anden mand på bænken ved siden af gondolieren og straks opstår en mulig erotisk situation. Manden til højre vender sin krop bemærkelsesværdigt mod gondolieren og kigger interesseret mod ham med en cigaret i munden. Noget eller intet kunne ske.

Annonce

Udstillingen

"Dansk Guldalder - Verdenskunst mellem to katastrofer". Statens Museum for Kunst, Sølvgade, København. Kan ses til 8. december. Udstillingen har fået seks stjerner i Berlingske Tidende og fem i Kristeligt Dagblad.
Værk af Ditlev Blunck. To italienere på en bænk. Venedig, 1832. Blyant, pensel og akvarel på papir.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Islændinge pillede brodden af Århus

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Annonce