Annonce
Kultur

Aros opslår topposten: Rebecca Matthews kan være et emne

Rebecca Matthews er lige nu leder af Glasmuseet i Ebeltoft, men kan være et emne til jobbet som direktør på kunstmuseet Aros. Foto: Brian Rasmussen
Kunstmuseet i Aarhus går efter at besætte direktørjobbet allerede fra 1. december i år.

AARHUS: Jobbet som direktør for kunstmuseet Aros i Aarhus er nu opslået. Museet venter, at det er besat allerede 1. december, en måned før den afgåede direktør Erlend Høyersten officielt forlader jobbet. Han gik fra museet i slutningen af juni efter en intern undersøgelse, men står til rådighed for museet indtil nytår.

Aros' bestyrelse har sat konsulentfirmaet Genitor på opgaven med at finde den nye chef og nedsat en gruppe med bestyrelsesmedlem Laura Hay Uggla som formand til den endelige afgørelse.

I opslaget leder Aros efter "en erfaren og dedikeret direktør til at fortsætte museets positive udvikling og sikre endnu større international gennemslagskraft til et af Nordeuropas største kunstmuseer og et af de mest besøgte kunstmuseer i Skandinavien".

Annonce

I opslaget nævnes også, at "det er museets ambition at blive et af de 10 mest relevante kunstmuseer i verden".

The Next Level

Teksten nævner også, at "blandt de helt centrale udfordringer er gennemførelsen af udbygningsprojektet "The Next Level", der med et underjordisk udstillingsgalleri på 1.000 kvadratmeter inklusive værket 'The Dome' af James Turrell vil tilbyde publikum en unik kunstoplevelse i international klasse. Der er desuden et behov for at tiltrække nye målgrupper til museet, at styrke den digitale gennemslagskraft samt at støtte den fortsatte organisationsudvikling".

Den nye direktør vil ifølge opslaget "blive ansvarlig for udviklingen af Aros' kunstneriske profil og daglige drift og skal sikre, at Aros forbliver en vigtig stemme i samfundsdebatten om kunstens betydning."

Jobbet kræver en relevant faglig baggrund og solid ledererfaring fra en større kulturinstitution i Danmark eller udlandet. Ansøgningsfristen er 1. oktober 2021 med forventet tiltrædelse 1. december 2021.

Annonce

Hvem kan det blive?

Og hvem kan så tænkes at blive den nye Aros-direktør?

Her har vi tidligere givet bud på direktøremner, hele tiden med det forbehold, at der kan dukke uventede kandidater op, som det altid sker ved job af denne type. Vi ved vel at mærke ikke, om de nævnte i denne artikel vil søge jobbet, så dette handler udelukkende om deres kvalifikationer.

Siden sidst er endnu nye emner kommet på banen.

Som tidligere skrevet kunne kandidater være Gitte Ørskov, der lige nu er direktør for Nordens største kunstmuseum, Moderna i Stockholm. Hun har tidligere været inspektør på Aros og derefter direktør på Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg med stor succes. Efter det hentede Moderna museet hende til den svenske hovedstad.

Marie Nipper, tidligere inspektør på Aros kan også være en kandidat. Hun er nu direktør på udstillingsstedet Copenhagen Contemporary med stor succes. Efter at have forladt Aros har hun blandt andet været senior kurator og direktør på Tate Liverpool. Da Aros afviklede The Garden i 2017 med blandt andet den udendørs udstilling langs vandet fra Tangkrogen mod Ballehage, var hun ekstern kurator. Det var hende, som fandt den tyske kunstner Katharina Grosse, som malede Mindeparken og omegn pink og hvid til stor diskussion.

Vi nævnte også direktøren på Nationalmuseet i Oslo, Karin Hindsbo, der har en fortid i den århusianske kunstverden. Hun er cand.mag i kunsthistorie og idéhistorie fra Aarhus Universitet i 2002.

Også den konstituerede direktør på Aros, Lise Pennington, kunne være en kandidat.

Annonce

Flere kandidater

Siden er endnu fire kandidater kommet på banen.

Ifølge Århus Stiftstidendes oplysninger er den tidligere chef for Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017, Rebecca Matthews, en mulig kandidat til jobbet. Hun stod i spidsen for kulturhovedstaden i fem år og var siden i to år direktør for Goodenough College i London. 1. maj 2021 kom hun i spidsen for Glasmuseet Ebeltoft.

Andre muligheder kan være direktøren på Skagen Museum, kunsthistoriker Lisette Vind Ebbesen, der tidligere har arbejdet på Aarhus Kunstmuseum.

Hun blev i 2008 direktør for Skagens Museum, i dag Skagens Kunstmuseer, efter knap to år som inspektør der. Hun har tidligere været kunstfaglig assistent på Aros og hos Galerie MøllerWitt, der nu er flyttet fra Aarhus til København. Hun blev i 2005 cand.mag i kunsthistorie fra Aarhus Universitet med speciale i videokunst og specielt den amerikanske videokunstner Bill Viola, som havde en stor udstilling på Aros i 2005.

Endnu en mulig kandidat kan være tyskeren Thorsten Sadowsky, der har været leder af Århus Kunstbygning, nu Kunsthal Aarhus, fra 1. januar 2006 til foråret 2008, da han blev leder af museet Alkersum på den tyske ø Föhr. I Aarhus skabte han en helt ny udstillingsprofil og fik anerkendt Århus Kunstbygning som en kunsthal. Han viste en række roste udstillinger med samtidskunst på højt niveau. Han er nu direktør for Museum der Moderne i Salzburg i Østrig.

Og hvem ved, om Michael Thouber, direktør for Kunsthal Charlottenborg, kunne se sig selv i jobbet. Han har vist interesse for Aros på den måde, at de to museer i fællesskab lavede udstillingen "Art and Porn", som først var på Aros i 2019 og derefter på Charlottenborg.

Forslaget til samarbejdet kom fra Michael Thouber, der ikke havde tilstrækkeligt med mandskab på Charlottenborg til at lave udstillingen. Thouber deltager flittigt i debatten i den danske kunstverden.

Gitte Ørskou har en fortid på Aros sammen med den tidligere direktør Jens Erik Sørensen. Billedet er fra hans afskedsreception i 2013. Foto: Kim haugaard
Marie Nipper har tidligere været ansat på Aros. Her er hun sammen med den afgåde direktør Erlend Høyersten. Foto: Axel Schütt
Lise Pennington er konstitueret direktør på Aros. Foto: Flemming Krogh
Karin Hindsbo er leder af det norske Nationalmuseet i Oslo. Foto: Berit Roald
Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen er leder af Skagen Museum. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Thorsten Sadowsky fra tiden i Aarhus, 2005. Foto: Axel Schütt
Michael Thouber er direktør på Kunsthal Charlottenborg og skabte udstillingen "Art and Porn" sammen med Aros. Privatfoto

Chefer på kunstmuseer i Danmark

Direktørposterne på andre af landets kunstmuseer og kunsthaller er besat med:

 • Poul Erik Tøjner, Louisiana, Humlebæk
 • Mikkel Bogh, Statens Museum for Kunst, København
 • Gertrud Hvidberg-Hansen, Ny Carlsberg Glyptotek, København
 • Christian Gether, Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj
 • Jacob Thage, Museum Jorn i Silkeborg
 • Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum
 • Claus Hagedorn-Olsen, Horsens Kunstmuseum
 • Holger Reenberg, Heart-museet i Herning
 • Ove Sørensen, Vejle Kunstmuseum
 • Karen Grøn, Trapholt i Kolding
 • Inge Merete Kjeldgaard, Esbjerg Kunstmuseum
 • Lasse Andersen, Kunsten i Aalborg
 • Stine Høholt, Museum Brandts Odense
 • Andrea Rygg Karberg, Nivaagaards Malerisamling
 • Anne-Birgitte Fonsmark, Ordrupgaard
 • Ulrikke Neergaard, KØS Museum for kunst i det offentlige rum i Køge
 • Lisette Vind Ebbesen, Skagens Kunstmuseer
 • Anders Gaardboe Jensen, Holstebro Kunstmuseum.


Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Showtime af Sabroe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce