Annonce
Indland

Asylansøger vil have underretningspligt kendt ulovlig

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Pligt til at underrette myndigheder om fravær på udrejsecenter strider mod konventioner, mener udlænding.

Kan man forlange, at en person underretter en myndighed om sine egne lovovertrædelser?

Nej, lyder det fra en 34-årig udenlandsk mand, der mandag får sin sag behandlet ved Vestre Landsret.

Manden er havnet på Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland, fordi han ikke har villet medvirke til at rejse ud af landet.

Det blev han ellers dømt til i 2016 i forbindelse med en dom på tre måneders fængsel for besiddelse af narko.

På Kærshovedgård har han haft pligt til at opholde sig, melde sig til det stedlige politi tre gange om ugen og underrette myndighederne, hvis han ikke var der i timerne mellem klokken 23.00 og 06.00.

Men i lange perioder i 2017 og 2018 har den udenlandske mand været fraværende. Uden at gøre myndighederne opmærksom på, hvor han var.

Det kostede ham i marts en dom på 60 dages fængsel ved Retten i Herning.

Manden ankede efterfølgende dommen til landsretten.

Han vil frifindes for udvisning og for den del af anklagen, der handler om brud på underretningspligten.

Han gør gældende, at man ikke er forpligtet til at anmelde sine egne lovovertrædelser. Det kaldes også selvinkriminering.

Hvis manden skulle have underrettet myndighederne om sit ulovlige fravær, ville det ifølge argumentationen være et brud på det princip.

- Det svarer til, at man pålægger en person en pligt til at melde sig til politiet, hvis han har begået eller planlægger at begå tyveri. Og hvis han ikke gør det, er det strafbart. Det kan man ikke, det strider imod konventionerne, siger advokat Jens Møller.

Han førte sagen for manden i byretten.

I en konvention om borgeres rettigheder, som Danmark har tiltrådt, står der blandt andet, at man "ikke kan blive tvunget til at vidne imod sig selv eller erkende sig skyldig".

Argumentet om, at underretningspligten strider imod konventionerne, blev blankt afvist i byretten.

Nu er spørgsmålet, om landsretten har samme syn på sagen.

Vestre Landsret ventes at tage stilling til sagen mandag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce