Annonce
Debat

Asylansøgere: Vi vil hjælpe flere bedre end i dag

"I det nuværende asylsystem bruger vi alt for mange midler på at hjælpe asylansøgere, hvoraf ca. halvdelen af dem ikke er flygtninge. Hovedparten af verdens flygtninge befinder sig i nærområderne. Der er 80 millioner mennesker på flugt verden over, og 85 procent af disse befinder sig i nærområderne", skriver Camilla Fabricius. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Vi har brug for et retfærdigt og solidarisk asylsystem, som hjælper flest mennesker bedst muligt. I dag er det sådan, at systemet tilgodeser de asylansøgere, der har penge og ressourcer – ikke nødvendigvis dem, der har mest brug for hjælp.

Vi vil i stedet modtage kvoteflygtninge gennem FN-systemet. Mange på flugt tager på farefulde rejser over havet. Og mange kommer aldrig frem. Samtidig ryger store summer i hensynsløse menneskesmugleres hænder. Det er ikke holdbart.

Derfor deler jeg ikke chefredaktør Jan Schoubys opfattelse af, at Socialdemokratiets ambition om at rykke asylsagsbehandlingen til et land uden for Europa er "en skræmmende og nærmest syg tanke", som han skrev i en leder her i avisen forleden. Jeg mener faktisk, at det er det stik modsatte.

Annonce


Jeg synes derfor ikke, at man kan kalde planen om at rykke asylsagsbehandlingen til et land uden for Europa "en skræmmende og nærmest syg tanke", som chefredaktør Jan Schouby påstår. Tværtimod prøver vi at hjælpe flere bedre, end det er tilfældet i dag.


Helt grundlæggende vil vi rykke asylsagsbehandlingen uden for Europa, så de personer, der søger spontan asyl i Danmark, skal overføres til et modtagecenter i et tredjeland. Her vil sagsbehandlingen af deres ansøgninger om asyl finde sted. Hvis asylansøgere får afslag, skal de sendes hjem til deres oprindelseslande, men hvis de får tildelt asyl, skal de have beskyttelse i det pågældende tredjeland.

Baggrunden for dette er, at vi vil skabe et mere retfærdigt og humant asylsystem, som kan hjælpe langt flere flygtninge, end det er tilfældet i dag.

I det nuværende asylsystem bruger vi alt for mange midler på at hjælpe asylansøgere, hvoraf ca. halvdelen af dem ikke er flygtninge. Hovedparten af verdens flygtninge befinder sig i nærområderne. Der er 80 millioner mennesker på flugt verden over, og 85 procent af disse befinder sig i nærområderne.

Dertil kommer, at vi ønsker at forhindre, at asylansøgere betaler menneskesmuglere en stor sum penge for at blive fragtet over Middelhavet eller langs migrantruterne med livet som indsats i håbet om at nå Europa. Alt for mange mister livet på de hårde rejser.

Og slutteligt vil vi tage et opgør med den ulovlige indrejse til Danmark, så vi får kontrol over tilstrømningen til Danmark. Vi vil i stedet modtage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.

Jeg synes derfor ikke, at man kan kalde planen om at rykke asylsagsbehandlingen til et land uden for Europa "en skræmmende og nærmest syg tanke", som chefredaktør Jan Schouby påstår. Tværtimod prøver vi at hjælpe flere bedre, end det er tilfældet i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce