Annonce
Østjylland

At sejle er at leve: Vandglade vandmænd fik Odder Avis' initiativpris

Gunnar T. Hansen (t.v.) og Orla Lienhøft tog initiativ til at stifte Norsminde Sejlklub i 2012, og siden har de skabt liv og aktivitet i klubben. Foto: Hans Jørgensen
De var med til at stifte Norsminde Sejlklub for flere år siden, i dag er de formand og næstformand, og de er begge aktive instruktører i klubbens sejlskole.

Odder/Norsminde: Når jeg ikke er her mere, så vil jeg hældes derud. Det har jeg en aftale med min hustru om. Jeg har sejlet, siden jeg kunne stå op og p...., siger Orla Lienhøft bramfrit og peger ud mod vandet.

Han sidder sammen med Gunnar T. Hansen i Fiskehuset på havnen i Norsminde og fortæller om deres passion for at sejle. En passion, der også har hjulpet andre til at begå sig på vandet.

Gunnar T. Hansen og Orla Lienhøft var på et tidspunkt medlemmer af Norsminde Yachtklub, og da de gerne ville kunne tilbyde voksne at komme på sejlerskole, tog de initiativ til at stifte Norsminde Sejklub, der kom til verden i 2013.

Annonce

En af mine elever ville slet ikke ud at sejle første gang, men efter et år er hun med ude at sejle kapsejlads.

Orla Lienhøft


Siden har de to arbejdet videre og skabt en sejlerskole, der i dag har 57 medlemmer, ni elever og en ugentlig kapsejlads. I dag er de formand og næstformand, begge er instruktører, og Orla Lienhøfts egen H-båd bliver brugt som skolebåd nummer tre.

Medlemmer indstillede

På vegne af klubbens medlemmer havde Marianne Tjur indstillet de to til Odder Avis' Initiativpris, som de fik overrakt torsdag aften ved awardshowet Byens Bedste på Odder Parkhotel.

Men tilbage til havnen i Norsminde, hvor avisen havde sat de to stævne nogle dage før prisoverrækkelsen, og mens de endnu ikke vidste, at de havde vundet prisen. Her havde Gunnar T. Hansen også en historie at fortælle.

Han begyndte som ung knægt at sejle med sine forældre, der havde en båd i Horsens Lystbådehavn. Siden købte han skroget af en Banner 30 (glasfiber-sejlbåd, red.), som han og hustruen byggede op til en sejlklar båd over en periode på ni år. Deres søn Alexander var med på den store dag, da båden med hjælp fra en vognmand skulle søsættes i havnen i Norsminde.

Annonce

Nul aftensmad til tiden

- Undervejs stoppede vognmanden med at sænke båden, og vores søn tog ordet. Han sagde, at vi havde brugt så meget tid på båden, at han ikke havde fået aftensmad til tiden i ni år, så båden kunne lige så godt være hans søster. Og så navngav han den Alexandra, fortæller Gunnar T. Hansen.

Utrættelig energi

Orla Lienhøft og Gunnar T. Hansen blev nomineret til Odder Avis' Initiativpris af Marianne Tjur på vegne af Norsminde Sejlklubs medlemmer.

Hun fremhæver, at det var dem, der tog initiativ til at stifte klubben for at skabe en sejlerskole, samt at de i snart 10 år har lagt en utrættelig energi i at sætte ting i gang i klubben. De er begge aktive instruktører samt formand og næstformand i bestyrelsen, og det er som regel en af dem, der bliver ringet til, hvis der mangler en line på en af skolebådene eller der er et andet problem.

- Der ville ikke være en sejlklub i Norsminde uden de to herrer, og havnen ville være et væsentligt kedeligere sted at komme. De skaber aktivitet, liv og sammenhængskraft og har desuden gennem årene skabt en del nye aktive sejlere gennem sejlskolen, står der i nomineringen.

Sønnen er også bidt af vandet og blev sendt over til Solbjerg Søsport for at lære at sejle. Norsminde Sejlklub er nemlig beregnet på voksne elever.

- Vi lavede klubben, så vi kan få nye generationer på vandet på en fornuftig måde, så de ved, hvad de har med at gøre derude. Vi lærer de voksne at sejle, og så anbefaler vi i stor stil klubben i Solbjerg til børn og unge. Vi håber, at de senere får lyst til at prøve kræfter med rigtigt vand, saltvand, siger Gunnar T. Hansen.

Han til daglig prøvesagkyndig, så det er ikke kun færdselsreglerne til søs, han har styr på.

Annonce

Savnede båden

Orla Lienhøft, der er pensionist, har prøvet at være ikke-sejler i en periode for mange år siden. Han havde en stor båd i Marselisborg Lystbådehavn, men flyttede ud på en stor landejendom i Malling og solgte båden for at få tid til ejendommen. Men det gik slet ikke.

- Da det blev forår, rykkede det i mig. En af mine venner var verdensmester i H-båd, og han kom og sejlede med os i Norsminde. Så købte jeg selv en H-båd, og den ligger her endnu. Det er en fantastisk båd at lære folk at sejle i, siger Orla Lienhøft.

Han er en af klubbens instruktører, der sørger for, at eleverne lærer det håndværk, det er at sejle et skib med sejl.

- Jeg har haft nogle elever, der har haft dårlige oplevelser med at sejle og aldrig ville ud at sejle mere. Det kan også være hustru, der har været med manden ude at sejle første gang, men ikke kan lide det. Så lærer jeg dem, at den her snor gør sådan, og den her gør sådan. En af mine elever ville slet ikke ud at sejle første gang, men efter et år er hun med ude at sejle kapsejlads, fortæller Orla Lienhøft.

Annonce

Søger instruktører

- Fascinationen er, at i vores båd har vi forskellige dele, der kan tage højde for vindens luner. At se eleverne udvikle sig, de bliver grebet af den samme fascination, det er meget gribende, tilføjer Gunnar T. Hansen.

Norsminde Sejlklub ejer selv to H-både med tilhørende bådpladser i havnen i Norsminde. Lige nu er klubbens flaskehals at skaffe flere instruktører til sejlskolen. Foto: Hans Jørgensen

Klubben ejer to H-både og to bådpladser, men har ikke eget klubhus. Prioriteten er sejle og ikke at betale kontingentpenge til et hus, så det koster kun 300 kroner om året at være medlem. Til gengæld bor Orla Lienhøft på en ejendom med en gildesal, som kan bruges til generalforsamlinger og teoriaftener. Desuden samles medlemmerne fra Norsminde Sejlklub og Norsminde Yachtklub i vinterhalvåret til fælles arrangementer.

Orla Lienhøft og Gunnar T. Hansen nyder at stå for mange af aktiviteterne i klubben, men de kunne godt bruge noget hjælp. Selv om det ikke er alderen på 70 og 64 år, der trykker.

- Men vi mangler instruktører. Hvis vi skal være større og favne flere og bruge vores to både mere, så skal vi have flere instruktører. Vi kan godt finde midler til et instruktørkursus, så vi vil gerne animere til, at interesserede henvender sig til os, siger prismodtagerne.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Alarm 112

Kvinde fik sms fra 'MitID': Få dage efter forsvandt der penge fra hendes bankkonto

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Annonce