Annonce
Sport

»At vende banen ligger lige til venstrebenet«

Der er delte arkitekt-meninger om, hvordan Aarhus får et intimt fodboldstadion på den nuværende adresse i Marselisborgskoven. Ifølge blyanten bag den seneste ombygning har planen været klar i 15 år.

AGF og direktør Jacob Nielsen sparkede for alvor gang i stadiondebatten, da mobile tribuner blev kørt ind bag det ene mål til årets sidste hjemmekamp mod Lyngby i søndags.

For med lidt mere end et snuptag havde Aarhus pludselig en fjerdedel af en rigtig fodboldarena. Uden løbebane og med tilskuerne tæt på, forståes. At de hviie så samtidig slog topholdet med 1-0 og sendte hjemmebanespøgelset i vinterhi, gjorde ikke glæden og stemningen på både de mobile og betonstøbte pladser mindre.

»Formålet med de mobile tribuner var at give alle en fornemmelse af den stemning, som et rigtig fodboldstadion i Aarhus vil kunne skabe. Og det lykkedes til fulde. De fans, der stod på tribunen, skal have stor ros for den fantastiske kulisse, de leverede gennem hele kampen. De bidrog i allerhøjeste grad til en flot ramme om kampen - både lydmæssigt og visuelt. Der er ingen tvivl om, at den intense stemning bidrog til at føre holdet frem til den vigtige sejr,« jublede AGF-direktøren dagen derpå på klubbens hjemmeside.

Annonce

Og på en anden virtuel platform - Facebook - meldte Venstres rådmand for Børn og Unge sig i det begejstrede kor:

» Jeg er enig med Jacob Nilesen i, at der blev bygget en atletikstadion og ikke et fodboldstadion i 2001. Jeg og Venstre støtter op omkring planerne om at ombygge NRGI Park til et fodboldstadion sammen med erhvervslivet og AGF,« skriver Bünyamin Simsek på sin facebookside.

Der er generel enighed om, at placeringen af byens snart 100 år gamle stadion er unik. Det bør fortsat ligge for enden af Stadion Allé. Og spørger man fodboldfolket, så skal den otte-sporede løbebane væk, da den skaber for stor afstand mellem tilskuerne og spillerne på banen.

På et moderne fodboldstadion anno 2014 kan selv en skuldertackling i letvægtsklassen sende modstanderen en tur ud blandt publikum, så længe det lille skub bliver sat ind tæt nok på sidelinjen. I dag ville Stig Tøfting have svært ved at sende Andreas Laudrup længere end løbespor nummer fire - til træning.

Præmissen for diskussionen er ikke løbebane eller ej. Hos NRGi Parks fodboldbrugere lyder det slet og ret: Løbebane nej (tak).

Da den seneste ombygning var på tegnebrættet kort før årstusindskiftet, lød opgaven imidlertid på et kombineret fodbold- og atletikstadion. Arkitektfirmaet BBP fra København vandt en international konkurrence om at slå streger til både byens nye arena og stadionrenoveringen, men allerede her blev der tænkt langt og uden løbebane. Det fortæller Peter Mortensen fra BBP og manden bag blyanten dengang.

»Jeg kender ikke den aktuelle debat i Aarhus, så det kommer selvfølgelig an på, hvad man vil gøre ved stadion. Hvis det alene handler om at rykke tilskuerpladserne tættere på, så ligger der allerede et forslag klar i det analysearbejde, som vi lavede dengang. Det vil kræve en sænkning af banen, og det vil øge kapaciteten på stadion, men muligheden er tænkt ind i den nuværende konstruktion,« siger Peter Mortensen.

De gamle tegninger ligger i en ikke-umiddelbart fremkommelig kælder i København, og ifølge Peter Mortensen er løsningen med en nedgravning af banen ikke prissat, da det aldrig var på tale.

»Men jeg er ikke i tvivl om, at det vil være den økonomisk rigtige vej at gå. Det ligger lige for. Den komplicerede - og dyre - del bliver at få pladserne overdækket også,« forklarer Peter Mortensen, der umiddelbart punkterer idéer om at vende banen eller flytte de nuværende tribuner tættere på.

»Jeg vil vurdere, at banevending i sig selv vil koste mere end 200 mio. kr., og et sådan projekt nærmere vil ende ud i en milliardopgave samlet set. Samtidig skal man huske, at den nuværende konstruktion er bygget på et kæmpe fundament. Der er nærmest lige så meget i jorden som ovenfor. Derfor ligger sådanne løsninger lige til venstrebenet,« mener Peter Mortensen.

Ikke desto mindre har Aarhus-arkitektfirmaet Friis & Moltke sendt sit bud på et intimt fodboldstadion ind i debatten og til AGF, og her er banen vendt 90 grader. Det er sket på eget initiativ og i første omgang på skitseniveau, men partner i Friis & Moltke, Mikkel Wienberg, tror på projektet. Også når det gælder prisen.

»Først og fremmest er det en spændende debat, og vi er i gang med at forsøge at afdække, hvad det vil koste at vende banen. Jeg har hørt nogle af de beløb, der har været nævnt, og jeg vil mene, at de er helt ude i hampen, når man snakker 700-800 mio. kr. Jeg forventer, at vi har fat i en både billigere og bedre løsning, end det vil være for eksempel at bygge et nyt stadion et andet sted i byen,« siger Mikkel Wienberg.

Imens har AGF sat en større spørgeskema-undersøgelse i gang blandt de tilskuere, der søndag var på plads på den midlertidige mobiltribune. Når svarene er klubben i hænde, vil Jacob Nielsen og Co. tage stilling til fremtidsplanerne for mobile tilskuerafsnit, og hvad der skal ske med - ifølge AGF-direktøren i sin Randers-tid - Danmarks dårligste fodboldstadion.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Kopi-dom skaber glæde hos kunsthåndværkere: Glaspuster oplever selv problemet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Alarm 112

77-årig kvinde med alzheimer forsvandt: Nu er hun fundet

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Sport

28 brændte afslutninger! - Et ekstremt uskarpt Aarhus United-hold gav sejren til overmagten fra Esbjerg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce