Annonce
forside

AU har Verdens første digitale laboratoriebord

Vejen til det papirløse laboratorium er lagt på Aarhus Universitet. Foto: Morten Fauerby 2011

Vejen til det papirløse laboratorium er lagt på Aarhus Universitet.

Anno 2011 bruger kemikere og biologer stadig oceaner af tid på at registrere forsøgsresultater med kuglepen i sorte logbøger. Selv om forskningen er højteknologisk, er selve laboratorierne indrettet som i 70'erne.

Det misforhold laver et nyt interaktivt arbejdsbord udviklet i et samarbejde mellem iNANO ved Aarhus Universitet og IT-Universitetet i København nu om på. Arbejdsbordet er en laboratoriebænk kaldet »eLabBench« til brug for forskere under deres forsøg. Bordpladen er én stor touchscreen, hvor forskeren kan aflæse og arbejde direkte med protokoller, dataanalyser, billeder og grafer.

Første gang i verden

Bordpladen har også objektgenkendelse, så kolber og stativer registreres, så snart de rammer pladen. En infrarød pen lader brugeren skrive og tegne direkte på bordet, og som en særlig gimmick kan man med et tryk på en dommedagslignende rød knap tage et digitalbillede af opstillingen på bordet. Derudover har eLabBench almindelig internetopkobling, så forskergrupper over hele verden kan samarbejde om forsøg.

Faktisk er det første gang i verden, at et sådant bord er taget i anvendelse i et laboratorium.

»Det er helt klar nyt. Der er en tysk forskergruppe, som arbejder med det samme, men de er slet ikke så lang fremme som os, og de har intet i brug i et rigtigt biologi-lab,« fortæller pro

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce