Annonce
forside

AU har Verdens første digitale laboratoriebord

Vejen til det papirløse laboratorium er lagt på Aarhus Universitet. Foto: Morten Fauerby 2011

Vejen til det papirløse laboratorium er lagt på Aarhus Universitet.

Anno 2011 bruger kemikere og biologer stadig oceaner af tid på at registrere forsøgsresultater med kuglepen i sorte logbøger. Selv om forskningen er højteknologisk, er selve laboratorierne indrettet som i 70'erne.

Det misforhold laver et nyt interaktivt arbejdsbord udviklet i et samarbejde mellem iNANO ved Aarhus Universitet og IT-Universitetet i København nu om på. Arbejdsbordet er en laboratoriebænk kaldet »eLabBench« til brug for forskere under deres forsøg. Bordpladen er én stor touchscreen, hvor forskeren kan aflæse og arbejde direkte med protokoller, dataanalyser, billeder og grafer.

Første gang i verden

Bordpladen har også objektgenkendelse, så kolber og stativer registreres, så snart de rammer pladen. En infrarød pen lader brugeren skrive og tegne direkte på bordet, og som en særlig gimmick kan man med et tryk på en dommedagslignende rød knap tage et digitalbillede af opstillingen på bordet. Derudover har eLabBench almindelig internetopkobling, så forskergrupper over hele verden kan samarbejde om forsøg.

Faktisk er det første gang i verden, at et sådant bord er taget i anvendelse i et laboratorium.

»Det er helt klar nyt. Der er en tysk forskergruppe, som arbejder med det samme, men de er slet ikke så lang fremme som os, og de har intet i brug i et rigtigt biologi-lab,« fortæller pro

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Langt mere snert i AGF-holdet i Randers, men drømmen brast om en finale på eget græs

AGF

AGF-cheftræner: Vi lagde alt, men tabte finalepladsen for en uge siden

Aarhus

Forvirring om smittetal - men det går den gale vej: To sogne trues af tvangsnedlukning

Annonce