Annonce
Udland

Australien kritiserer Kinas behandling af tilbageholdt blogger

Twitter @yanghengjun/Reuters
Forhør og isolation er blevet hverdag for en australsk-kinesisk blogger og systemkritiker tilbageholdt i Kina.

Australiens udenrigsminister, Marise Payne, siger, at en kinesisk-australsk forfatter bliver tilbageholdt i Kina under uacceptable forhold.

Yang Hengjun, en tidligere kinesisk diplomat, som siden er blevet blogger, er udsat for daglige forhør og sidder i lænker.

Det oplyser udenrigsministeren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Yang blev i august anholdt og er under mistanke for at have udøvet spionage.

Det kan give dødsstraf i Kina, som har meddelt Australien, at landet ikke skal blande sig i sagen.

Men Payne har fortalt, at hun følte en pligt til offentligt at udtale sig om sagen, efter embedsmænd fra Australiens ambassade i Kina for nylig besøgte tilbageholdte Yang Hengjun

- Hans aktuelle situation indebærer tiltagende isolation fra resten af verden med begrænsninger på kommunikationen med familie og venner samt gentagne daglige forhør, også mens han sidder i lænker, skriver Payne i en meddelelse ifølge Reuters.

- Det er uacceptabelt.

Payne siger, at Australien har bedt om en forklaring på anklagerne mod Yang og bedt om, at han bliver behandlet på fair vis i overensstemmelse med internationale retningslinjer. Det gælder blandt andet, at han får adgang til at tale med advokater og sin familie.

Stærke handelsforbindelser gør ifølge Reuters sagen følsom for Australien, der har Kina som sit største eksportmarked.

Yang Hengjun er tidligere diplomat for udenrigsministeriet i Kina. Han har under pseudonymet Wei Shi også skrevet spionromaner.

Det franske nyhedsbureau AFP har beskrevet Yang Hengjun som en af Kinas mest indflydelsesrige politiske bloggere.

Han har blandt andet været fortaler for, at Kina burde udvikle sig i en mere demokratisk retning.

Han har i den forbindelse kritiseret styret i Kina.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce