Annonce
Udland

Avis: Trump fortalte toprådgiver om krav til Ukraine

Jonathan Ernst/Reuters
Donald Trump fortalte John Bolton, at Biden-undersøgelse var betingelse for at frigive støtte til Ukraine.

USA's præsident, Donald Trump, fortalte i august sin daværende nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, at han ville fortsætte med at indefryse militærhjælp til Ukraine.

Hjælpen ville først blive frigivet, når myndighederne i Ukraine accepterede at bidrage til en efterforskning af den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden.

Det skriver New York Times søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Oplysningen fremgår ifølge avisen af et manuskript til en bog af John Bolton. Bogen er endnu ikke udgivet.

Avisen bringer ingen direkte citater, men adskillige personer har over for avisen beskrevet indholdet.

I en erklæring siger en advokat for Bolton, at avisen citerer korrekt, og at manuskriptet blev overgivet til Det Nationale Sikkerhedsråd den 30. december.

Demokraterne siger, at der ikke er nogen grund til at vente på, at Boltons bog bliver udgivet, og at hans vidneudsagn direkte modsiger kernen i præsidentens forsvar. De siger, at det er afgørende, at han indkaldes som vidne i rigsretssagen.

Indefrysningen af 391 millioner dollar i amerikansk militærbistand til Ukraine er omdrejningspunktet i rigsretssagen, som blev indledt i Senatet i sidste uge.

Trump er anklaget for embedsmisbrug. Ifølge Demokraterne i Kongressen forsøgte han i en telefonsamtale i juli 2019 at presse Ukraines præsident til at foranstalte en efterforskning af Joe Biden og dennes søn Hunter, som på et tidspunkt havde en bestyrelsespost i Burisma - et af Ukraines største energiselskaber.

Trump beskyldes i den anledning for midlertidigt at have tilbageholdt den militære støtte til Ukraine. Han er også anklaget for forsøg på obstruktion af Kongressens undersøgelse af sagen.

Donald Trump har afvist beskyldningerne.

Den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Shumer, skriver som reaktion på artiklen i New York Times på Twitter:

- John Bolton har beviserne.

Han opfordrer endnu engang republikanerne til at bakke op om, at Trumps toprådgivere indkaldes som vidner i den igangværende rigsretssag.

Joe Biden er blandt favoritterne til at blive nomineret som Demokraternes kandidat til præsidentvalget i USA i november.

Demokraterne havde i rigsretssagen mod Trump håbet på at kunne indkalde John Bolton som vidne. Men forslaget blev stemt ned i Senatet, hvor Republikanerne har flertal.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce