Annonce
Aarhus

Avisens klassiske anmelder: - Jeg mærker savnet af oplevelsen i koncertsalen

Operaen om Orfeus handler om sagnfiguren, der må gå i dødsriget for at hente sin elskede ud ... og siden må gribe til sin lyre for at beskytte sig mod alskens ondskab. Foto: Wikimedia
Fraværet af liveoplevelser har lært avisens anmelder af klassisk musik, Ole Straarup, at sætte pris på anderledes musikoplevelser - blandt andet en lydoptagelse af den mageløse opsætning af Orfeus.
Annonce

AARHUS: 7. marts havde jeg min indtil videre seneste klassiske live-oplevelse. Allerede da mærkede man, hvad der var under opsejling.

I Det Kgl. Teater var kun hver anden stol besat, og hele situationen bar præg af usikkerhed og nervøsitet. Premieren på Claudio Monteverdis opera ”Orfeus” med Concerto Copenhagen i orkestergraven under ledelse af Lars Ulrik Mortensen blev – på trods eller som følge heraf – en meget stærk oplevelse: Fortællingen om en, der mister sin elskede, og som ønsker at gå i døden for at få hende tilbage.

Instruktøren Jetske Mijnssen formulerede det blandt andet således: ”Orfeus er et spejl for os alle, et spejl for vores dybeste angst og den største smerte i vores personlige liv”.

Der var virkelig noget at tænke over på vejen hjem fra København, hvor al opera- og koncertvirksomhed få dage senere blev lukket ned. Burde man helt have holdt sig væk, løb man – også på andres vegne – en unødig risiko ved at følge ønsket om en musikoplevelse?

Kulturoplevelser i corona-skyggen

Hvad gør du for at få stillet din kultursult for tiden? Det har vi spurgt avisens faste anmeldere om. Fredag guidede kunstanmelder Christian Salling til gode oplevelser med skulpturer og billedkunst. Lørdag fortalte Andreo Mielczarek, hvor han finder melodien med den rytmiske musik, og i dag afslører Ole Straarup, hvor han har fundet klassiske musikoplevelser.
Annonce

Næsten som at være der igen

Når jeg gør så meget ud af min Orfeus-oplevelse, hænger det sammen med, at jeg allerede et par dage senere oplevede noget af det, jeg som musikanmelder har haft stor glæde af i coronamånederne, nemlig at Det Kgl. Teater efter aftale med DR gjorde en lydoptagelse af forestillingen tilgængelig på nettet. Selv uden billeder var det at genhøre den mageløse musik i fornem udførelse næsten som at være der igen.

Næsten at være der igen er på mange måder karakteristisk for de musikoplevelser, jeg har haft siden Orfeus. De fleste med billeder, både med danske og udenlandske sangere og musikere, fra koncert over opera til morgensang. Plus læsning af artikler, som ventede, og så en smule hjemlig håndklaver.

Det har på mange måder fungeret fint, men i skrivende stund, hvor Aarhus Symfoniorkesters 20/21 program lige er dumpet ind, kan jeg mærke savnet af oplevelsen i koncertsalen, af at være der sammen med musikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce