Annonce
Danmark

Aviser opfordrer til godt USA-forhold trods Trump-afbud

Kevin Lamarque/Reuters

Danmark har ikke interesse i nedkøling, mener Berlingske. Politiken: Nytter ikke at satse så meget på USA.

"Et fuldstændigt uhørt skridt" og "en større diplomatisk lussing".

Sådan lyder beskrivelsen af præsident Donald Trumps aflysning af statsbesøget i Danmark i september i henholdsvis Berlingskes og B.T.'s ledere, der kan læses på nettet onsdag.

Men trods præsidentens usædvanlige beslutning, så lyder påmindelsen i flere avisers ledere alligevel, at det er vigtigt med et godt forhold til USA. I Berlingskes leder skriver chefredaktør Tom Jensen:

- Danmark har ikke nogen interesse i en nedkøling af det forhold. Det har USA – situationen i Arktis taget i betragtning – heller ikke. Alligevel er det netop dette, der - især som følge af præsident Trumps absurde fremfærd - risikerer at ske.

- Fornuftige kræfter i begge nationer bør nu sætte alt ind på, at denne episode ikke kommer til at skade forholdet mellem os. Det gælder også den danske regering, hvis dybe forpligtelse nu er at handle klogt og velovervejet.

Jyllands-Posten foreslår i sin leder, at statsminister Mette Frederiksen (S) skal besøge Trump i Det Hvide Hus. "Når Trump ikke kan komme til Danmark, må Danmark komme til Trump," lyder det.

- Statsministeriet bør reagere på situationen ved at udvirke, at Mette Frederiksen snarest muligt kan besøge præsident Trump i Det Hvide Hus og drøfte blandt andet de sikkerheds- og geopolitiske udfordringer i Arktis og dermed Grønland, står der i avisens leder.

B.T. skriver, at det nu er "Mette Frederiksens ansvar at få genetableret det helt nødvendige gode forhold til USA og Trump."

- Vi skal i Danmark arbejde for at genskabe den diplomatiske og politiske forbindelse, der åbenlyst er væk, og vi skal indse, at der ikke findes alternativer til det forhold, lyder det.

Politiken mener efter udskydelsen af besøget, at det er i EU, at Danmark bør fokusere kræfterne.

- På den korte bane skal vi bare holde hovedet koldt og hverken virke fornærmede eller komme krybende tilbage til Trump, skriver avisen blandt andet:

- Men Trumps ageren viser, at det ikke nytter, at Danmark satser så meget på USA. Amerika er naturligvis stadig en tæt og vigtig allieret. Men USA er slået ind på en uforudsigelig kurs som meget vel kan vise sig at vare væsentligt længere end til præsidentvalget i 2020.

/ritzau/

Annonce
Jyllands-Postens leder på jp.dk
Politikens leder på Politikens hjemmeside
B.T''s leder på bt.dk
Berlingskes leder på berlingske.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce