Annonce
Livsstil

Ayurveda-coach Maria Juhl: Følg din livsvej

Maria Juhl: - Ifølge den ayurvediske sundhedsvisdom er dit liv ikke tilfældigt. Foto: Nordic Ayurveda

Hvad er formålet med mit liv? Hvor er jeg på vej hen? Giver det, jeg laver, overhovedet mening? De fleste af os har nedslag i vores liv, hvor vi stiller os selv den slags store spørgsmål. Ved at træne evnen til at mærke dig selv i hverdagens små valg, ruster du dig til de store beslutninger i livet.

Hver eneste dag træffer vi alle sammen en lang række små valg, som kan virke ubetydelige. Hvis du øver dig i at være mere bevidst om dine valg ­- også de små i hverdagen - og mærke efter, hvad der er godt for dig i stedet for at gøre det, du plejer eller det, andre gør, så optimerer du din livsenergi og kan nemmere finde og følge det, der er din livsvej.

Ifølge den ayurvediske sundhedsvisdom er dit liv ikke tilfældigt. Der er en større mening med lige præcis dit liv, og at du er sat på Jorden af en særlig grund. Dharma er sanskrit og i en ayurvedisk kontekst kan det oversættes til livsvej. Dharma handler om, hvorfor du er her, om den vej, du tager i livet og de valg, du træffer.

Annonce

Hvad der føles godt for dig

Ifølge ayurveda består livet af en masse valg - store som små - og tilsammen har de alle betydning for din dharma, din livsvej. Selv i de små beslutninger, såsom hvad du spiser til morgenmad, eller hvornår du går i seng, ja, der træffer du et dharmisk valg. Det skal ikke opfattes som et pres om, at du skal vælge ”dharmisk rigtigt” i alt, hvad du gør. Tværtimod. Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes noget, der er rigtigt eller forkert. Det handler om, at du gennem dine mange små valg lærer at mærke, hvad der føles godt for lige præcis dig, der hvor du er. At dine valg med andre ord bliver mere og mere bevidste.

Den helt store gave ved at integrere de ayurvediske principper i din søgen efter mening i dit liv er, at der ikke er noget, som er rigtigt eller forkert. Du er ikke rigtig eller forkert. Du er den, du er, og når du omfavner hele dig, så følger der en accept med, som rummer en enormt stor frihed. Du oplever sikkert, at du rummer både stærke og mere sårbare sider. Ifølge ayurveda bærer også de sårbare sider på en stor gave til dig, og netop det er utrolig befriende i en tid, hvor tendensen er kritik og selvkritik, og hvor vi ofte føler, at vi skal lave om på os selv for at være rigtige og passe ind.

De helt grundlæggende principper for den ayurvediske sundhedsvisdom kredser om balance, mådehold og accept. Hvis du allerede kender din dosha-type, så ved du også, at hver dosha har sine stærke og sårbare sider og at ayurveda netop handler om at blive bevidst om dem og omfavne dem alle. Når du gør det, så vil du også se din livsvej mere tydeligt, fordi netop din konstitution støtter dig i at udleve din dharma. Hvis du ikke allerede kender din doshatype, så kan du tage en test på vores hjemmeside.Kunsten er at fokusere på det, vi gør, i stedet for det, vi ikke nåede.


Når du skal øve dig i at mærke, hvad der er godt for dig og finde din livsvej, så begynd der, hvor det giver livsglæde og overskud, og ikke med store omlægninger, der føles som en byrde. Begynd der, hvor der er mindst modstand, og hvor det er nemt at komme i gang. Din glæde og energi er på den måde en vejviser. Kunsten er at fokusere på det, vi gør, i stedet for det, vi ikke nåede.

Det er vigtigt at huske på, at vi alle er helt almindelige mennesker, der skal have hverdagen til at hænge sammen i en moderne virkelighed. Der skal være plads til uddannelse eller arbejde, til at tage sig af sit hjem, sin familie og venner og måske børn. Derfor skal en ayurvedisk livsstil også ses som en proces, der skal tilpasses en moderne hverdag. Det kan være, at du skal starte med dine sengetider eller en lille ændring i din kost, måske være mere ude i naturen eller gå en tur hver dag.

Nogle oplever en stor forandring i deres balance med bare sådan en lille handling som at skrabe tungen fri for affaldsstoffer hver morgen eller starte dagen med at drikke et glas kogt vand - og netop din sundhed og dit helbred er uløseligt forbundet med at følge din livsvej.

Annonce

I kontakt med sin sjæl

Fra et ayurvedisk perspektiv er der en tæt sammenhæng mellem vores fysiske og mentale velvære. Hvis du er mentalt i ubalance, så sætter det sig også som en fysisk ubalance og den anden vej rundt. Sundhed og helbred er altså tæt forbundne med, at vi følger vores livsvej, vores dharma.

Hvis vi ikke følger vores livsvej, så kan det slå ud i psykiske eller fysiske symptomer, fordi vi ikke er i kontakt med vores sjæl.

Når du bruger ayurvediske principper helt ned i de små dagligdags ritualer, så hjælper det dig med at tune ind på, hvad de rigtige valg er for dig. Hvert et skridt som i helt ned til, hvad er det rigtige for dig at spise, tænke på og bruge din tid på, ja alt det guider dig på din vej. Jo mere du lærer om dig selv, jo nemmere bliver det for dig at finde din bevidste livsvej, som vil give dyb indre tilfredsstillelse og følelse af mening med dit liv. Det er her, vi for alvor finder vores sundhed og balance.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Motivationen var væk, skaderne var mange: Lørdag hopper Aarhus-svømmer i det olympiske bassin og lægger et mareridt bag sig

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Alarm 112

Sigtet for bedrageri: Mand løb fra regningen på Åboulevarden

Aarhus

Mads og Britta kæmper for katastroferamte tyskere: - Det er simpelthen en krigszone hernede

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Lysmaster, lugte og larm: Her var der også problemer med naboen

Aarhus

Så skulle den vist være hjemme: Smittetal i lukningstruede sogne styrtdykker

Byudvikling

Vigtigt for projekt Kongelunden: Aarhus Cyklebane har en stor værdi, men skal ikke fredes

AGF

Skandaløs indsats og nederlag i Nordirland: Pinligt, AGF

AGF For abonnenter

Bagkanten: En målmand skal ikke kun være god med handskerne. Han skal også have stærke fødder - og det har Hansen

Sport

Uden en medicinsk behandling ville OL-drømmen være i problemer: Århusianske Anna er gået hele vejen for at komme til Tokyo

Annonce