Annonce
Livsstil

Ayurveda-coach Maria Juhl: Mærk dig selv i ferien

Ayurveda-coach Maria Juhl anbefaler, at man sætter tid af til sig selv i ferien. Foto: Nordic Ayurveda
Brug ferien til at komme helt ned i tempo. Sluk for mobilen, tag dig lidt alenetid - det kan give dig nogle værdifulde indsigter.

Ferie fra dagligdagens travlhed rummer en unik mulighed for at sætte tid af til dig selv - grib den. I din ferie har du nemlig plads til at sætte farten ned, koble af og mærke dig selv på en helt anden måde end i hverdagen.

I år skal jeg koble helt af i min ferie. Jeg skal bruge den på at mærke mig selv og naturen og på at være nærværende med min familie. Når jeg kommer helt ned i tempo, så er det en gave for både krop og sjæl. Ud over den fysiske restitution, der naturligt følger med et langsommere tempo, kan det også føre til nogle værdifulde indsigter.

Når du sætter tempoet ned, så skabes der et naturligt rum for refleksion og fordybelse.

Annonce

Vend blikket indad

Den ayurvediske filosofi bygger på universelle sandheder og love fra den vediske filosofi. En af dem, Loven om mindst mulig anstrengelse, handler om, at jo mindre vi anstrenger os, jo mere godt kommer der til os. Det er i sig selv et tankevækkende modspil til det præstationssamfund, hvor vi ofte definerer os selv ud fra alt det, vi gør.

Når du vender blikket indad og lader intentionerne komme til dig, så følger der gode ting med.

Om sommeren er det Pitta-energien med dens varme og ild, der dominerer. Det betyder, at hvis du skal holde din Pitta-energi i balance, så er det vigtigt at sætte farten ned, så du ikke brænder ud. Derfor er sommeren også særlig god tid at give plads til Loven om mindst mulig anstrengelse og søge ro og fordybelse.

Ayurveda-coach Maria Juhl: - I år skal jeg koble helt af i min ferie. Jeg skal bruge den på at mærke mig selv og naturen og på at være nærværende med min familie. Foto: Nordic Ayurveda
Annonce

Forkæl dig selv

Hvis du tager Loven om mindst mulig anstrengelse med dig på ferie, så betyder det grundlæggende, at du skal tage tanken om det rolige tempo med ind i alt, hvad du gør. Hold pauser, forkæl dig selv, træk sanseindtrykkene helt ind og mærk naturen omkring dig.

Jeg har selv flere forskellige ting, jeg gør i min ferie, som fremmer fordybelse og ro og som måske kan inspirere dig.

Sådan kobler du af

Ud i naturen, allerhelst på bare fødder og daglige havbade, det grounder mig.

Minimum fire-fem dages pause fra arbejdsmail og sociale medier og gerne flere dage, hvis det kan lade sig gøre.

Reflektere og visualisere ­– i år er mit tema Den ideelle arbejdsdag. Hvordan skal den se ud efter ferien?

Giv plads til inspiration indefra gennem meditation, yoga og refleksionsøvelser.

Jeg spiser masser af grøntsager og frisk frugt og forkæler mig selv med en lækker hjemmelavet smoothie lavet på grøntsager hver dag.

Tid til afslapning og nærvær med min familie.

Skrive dagbog hver dag om de tanker, der kommer til mig.

Sluk for distraktionerne - med andre ord din mobiltelefon.

Roen i min ferie giver mig også rig mulighed for at mærke, hvilken kost der er god for mig. Især om sommeren er det godt at fylde på med sprøde grøntsager og frisk frugt. Brug tiden til at lytte til din krops signaler. I år har jeg også valgt, at jeg logger af sociale medier og arbejdsmail i en periode, så jeg får nogle dage med fokus på nærvær og tilstedeværelse i nuet. Tænk over, om det er en mulighed for dig? Hvis ikke flere dage i træk, så i hvert fald nogle timer hver dag. Brug for eksempel tiden til at gå på opdagelse i naturen.

Når du slukker for distraktionerne, skaber du plads til refleksion, og du kan bedre mærke, hvad du trænger til.


Hvis du tager Loven om mindst mulig anstrengelse med dig på ferie, så betyder det grundlæggende, at du skal tage tanken om det rolige tempo med ind i alt, hvad du gør


Når du ikke farer rundt og udsætter dig selv for konstante ydre stimuli, men i stedet giver plads til at reflektere, så kan du også bedre mærke, hvad der gør dig glad og gør dig godt. Nogle gange kan det også betyde, at der kommer ting op til overfladen, som du undertrykker i hverdagen. Det kan være noget, der stresser dig eller gør dig ked af det. I stedet for at gemme det væk i ferien, så giv det plads, for i de tankestrømme, som følger med, gemmer der sig ofte vigtige indsigter, som kan løfte dig videre.

Annonce

Det ideelle for dig

En lille øvelse til din ferie kan være at skabe et dagligt refleksionsrum til dig selv. Sæt for eksempel en time af til dig selv hver dag - den er din og kun din. Sluk for alle stimuli og alt, der kan distrahere dig. Find et sted, hvor der er ro, og hvor du ikke bliver forstyrret. Tænk så over, hvad det ideelle ville være for dig. Det kan være i forhold til dit arbejdsliv, parforhold, hverdag, boligsituation eller lignende. Prøv at visualisere det ideelle scenarie. Måske mærker du en masse forbehold og praktiske benspænd, prøv at se bort fra dem og ret dit fokus mod at mærke, hvordan det ideelle føles.

Vi skaber selv den verden, vi lever i, gennem vores egen bevidsthed. Vores udsyn kommer indefra. Når vi afsætter tid til at mærke, så giver vi plads til forandring

Når du skal tilbage igen efter ferien, så tænk det ikke som en tilbagevenden, men tænk det i stedet som noget, du skal frem til, eller en retning, du gerne vil tage. Du har lært noget og fået noget nyt med fra din restitution, som betyder, at du ikke bare skal tilbage til det gamle, men et nyt sted hen ­- derhen, hvor din sjæl kalder på dig. Jeg nævnte selv, at mit tema i år er Den ideelle arbejdsdag. Det vil sige, at jeg vil visualisere, hvor jeg gerne vil hen i mit arbejdsliv. De indsigter, jeg får, tager jeg med mig videre, og i stedet for at vende tilbage til den hverdag, jeg forlod før ferien, så har jeg fokus på den hverdag, jeg er på vej hen mod, når min ferie slutter.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

Annonce