Annonce
Livsstil

Ayurveda-coach Maria Juhl: Smid vinterens tyngde med ayurvedisk udrensning

Foto: www.sophiegohr,com
Udrensning er en effektiv måde at få genoprettet balancen i dit system på, hvis du har tilbagevendende ubehag eller kroniske smerter ­- det gælder både fysiske og mentale symptomer på ubalance. Men det har også en kraftfuld forebyggende effekt, der styrker dit immunsystem og din mentale trivsel.

Selv når du lever sundt, har dit system godt af en udrensning et par gange om året - det er både styrkende og forebyggende, så du undgår, at små ubalancer bliver overset og får plads til at vokse.

Den ayurvediske tilgang til sundhed hviler på naturens rytme og årets cyklus. Derfor er overgangssæsoner som forår og efterår særlige gode tidspunkter for udrensning. Det vil sige, lever du sundt og føler dig generelt godt tilpas, så vil du alligevel opleve, at et par årlige udrensninger give dig mere energi og styrker din fordøjelse/Agni.

Annonce

Derfor har alle gavn af udrensninger

Måske tænker du, at det ikke er nødvendigt at rense ud, hvis du ellers lever og spiser sundt, dyrker motion osv. Selvom vi er opmærksomme på at leve sundt og i balance, så bliver vi også påvirket af alt det, der omgiver os, og det er ikke altid noget, som vi selv kan kontrollere. Vi kan nemlig aldrig helt undslippe den kemi og forurening, som er i vores omgivelser, i den luft, vi indånder, det vi rører ved, indtager osv.

Både ydre fysiologiske påvirkninger samt indre mentale pres vil over tid akkumulere en ophobning af affaldsstoffer i dit system uanset, hvor sundt du lever.


Selvom vi er opmærksomme på at leve sundt og i balance, bliver vi også påvirket af alt det, der omgiver os, og det er ikke altid noget, som vi selv kan kontrollere.


Det samme gælder vores sanseapparat, der hver dag udsættes for forskellige former for stimuli, som vi ikke altid selv er herre over - lyde, dufte, stemninger og temperamenter rundt omkring os. Nogle gennemgår perioder med let stress, men også en helt almindelig travlhed i hverdagen skaber over tid en ophobning affaldsstoffer - det som den ayurvediske sundhedsfilosofi kalder for Ama.

Annonce

Forhøjet Ama er tegn på ubalance

Ama er en ayurvedisk betegnelse for ophobning af affaldsstoffer i dit system - altså en generering af ubalance i dit system.

Tegn på forhøjet Ama kan for eksempel være, at der dannes en gul eller hvidlig belægning på din tunge ­­- især om morgenen, hvor søvnen ellers har udøvet sin rensende effekt. Andre fysiske tegn på for meget Ama kan være udslæt, allergi, tilbagevendende hovedpine, kronisk træthed, lavt energiniveau, nedsat koncentration, svigtende hukommelse, overdreven trang til sødt og salt m.v.

Om klummen

Maria Juhl har været passioneret omkring ayurveda siden 2001, hvor denne livsstil ændrede hendes liv fra depressiv universitetsstuderende mod mere livsglæde og sundhed.

Ayurveda er en gammel sundhedsvidenskab, der tager udgangspunkt i mennesket som en integreret del af naturen. Når vi lever i overensstemmelse med naturens rytmer og vores egen indre natur, så kommer vi i en balance, som giver modstandsdygtighed over for livets udfordringer og sikrer et optimalt fundament for sundhed hele livet.

Maria har siden 2006 haft sit eget firma, der underviser og coacher private og virksomheder til et meningsfuldt liv i balance. Maria er uddannet på Chopra Center University i Californien, har udgivet to bøger og var i 2020 medstifter af Nordic Academy of Ayurveda, der tilbyder Ayurveda-uddannelse i Danmark.

Åbnede i efteråret 2020 AYA House, der er landets første ayurvediske sundhedshus nær Fredensborg.

Læs mere på: www.nordicayurveda.com

For meget Ama i systemet skaber ubalance og vil efterhånden komme til udtryk enten som fysiske tegn eller mental mistrivsel.

En overvægt af Ama kan også komme til udtryk som kraftige lugte fra kroppen, for eksempel stærk svedlugt eller dårlig ånde fra svælget. Selv mentale udsving såsom depression eller angst kan være tegn på Ama.

Hvis dit system er overbelastet af for meget Ama, så vil du opleve at det går det ind og rykker ved din balance og svækker din fordøjelse/Agni og livsglæde.

Agni er en samlet ayurvedisk betegnelse, der både dækker over vores indre kraft og power og vores fordøjelsesild. Din Agni er en samlende kraft, som forbinder det fysiologiske med det mentale - og det er her, vi henter vores energi, viljekraft og styrke.

Den Ayurvediske sundhedsvisdom beskæftiger sig med Agni på flere niveauer. Du har din primære Agni (indre ild), men for eksempel har hver af dine syv kropsvæv også deres egen Agni.

Hvis blot et af disse vævsområder ­- plasma, fedt, muskler, blod, nerver, etc. - er svækket eller blokeret, så vil det påvirke hele dit system og svække din primære Agni. Da Agni netop dækker over både den fysiologiske og mentale indre ild, vil en svækket Agni også både få konsekvenser for både dit fysiske og mentale helbred.

Annonce

Udrensning styrker Agni

Amas modsætning er Ojas. Den repræsenterer vores indre immunforsvar og er lig med livskraft og -glæde og en stærk og sund indre saft. Ojas har også en psykisk komponent som bygger på et positivt livssyn, hvor du altid stræber efter at se det gode.

Ayurveda opererer med en balance mellem Ama og Ojas, hvor de er hinandens modvægt. Det vil sige, hvis du har meget Ama, så vil du være lav på Ojas og omvendt. Det gælder derfor om at styrke din Ojas og det gør du ved at nedbringe Ama gennem udrensning.

Annonce

Ayurvedisk udrensning påtre niveauer

En af de store fordele ved en ayurvedisk detox er, at den kan udføres på det niveau, der passer til dig og der, hvor du er lige nu.

Det kan både være en 5-7-dages monodiæt, som du selv styrer og tilpasser din hverdag, eller du kan gå niveauet dybere og tage hele den ayurvediske livsstil med ind i forløbet og dermed arbejde mere i dybden med din udrensning.

Tag med på ayurvedisk udrensning hos Nordic Ayurveda netop nu: nordicayurveda.com/online.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

Danmark For abonnenter

Runes knogler er skrøbelige som glas

Annonce