Annonce
Aarhus

Bæredygtig bydel: Lisbjerg er allerførst i hele verden

Nogenlunde sådan kommer verdens første cirkulære, almene boliger til at tage sig ud, når de om to år står færdige i den nye by i Lisbjerg. Illustration: RUM
I Lisbjerg bygger Lejerbo 60 boliger med særlig fokus på bæredygtighed og genanvendelse af byggematerialer. Det er de første almene boliger i verden, der bliver bygget efter cirkulære principper.

AARHUS: Circle House er navnet – og nej det er ikke cirkelrunde huse, Lejerbo snart gå i gang med at bygge i den nye by på Lisbjerg Bakke.

Navnet fortæller, at der er tale om cirkulært byggeri – det vil sige et bæredygtigt byggeri, hvor de enkelte dele kan pilles ud og genbruges i stedet for at blive kasseret.

Når de 60 boliger i Lisbjerg står færdige i foråret 2023 vil de være intet mindre end verdens første cirkulære, almene boliger.

Annonce

En bæredygtig bydel

- Circle House er et imponerende og nytænkende projekt, som i den grad imødekommer vores vision for Lisbjerg. Det er fantastisk at se, hvordan de almene boligforeninger igen går forrest i udviklingen af bæredygtigt byggeri, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunens bystrategiske chef, Bente Lykke Sørensen, der fortsætter:

- I Lisbjerg bygger vi fremtidens mangfoldige og attraktive by for cirka 25.000 indbyggere med det bedste fra landsbyens fællesskaber, familieboligens privathed og midtbyens mangfoldighed. Med Circle House er Lejerbo med til at sætte barren for udviklingen af den nye by Lisbjerg som en bæredygtig bydel, utrolig højt. Jeg glæder mig meget til at følge realiseringen af Circle House, som uden tvivl vil være til inspiration for mange.

Bæredygtigt byggeri er blevet et varemærke for den nye by i Lisbjerg. Med Lejerbos nye og cirkulære byggeri med 60 boliger tager Lisbjerg et skridt videre med hensyn til genbrug, genanvendelse og bæredygtighed. Illustration: RUM

Et team bestående af Torntoft & Mortensen, RUM og Sweco netop har vundet udbuddet af det cirkulære boligbyggeri.

- Jeg er utrolig glad for, at vi nu snart kan realisere projektet og vise, hvorfor det almene spiller en vigtig rolle i samfundet og kan bidrage i den grønne omstilling samt den cirkulære tankegang, fortæller administrerende direktør Palle Adamsen, Lejerbo.

Circle House bygger på konceptet design for adskillelse, det vil sige, at bygningens dele kan skilles ad og genbruges.

Annonce

Lige til at skille ad

- Design for adskillelse er en vigtig forudsætning for cirkulær økonomi i byggeriet, hvor materialer i højere grad forbliver i værdikæden og genbruges. Det betyder konkret, at vi i projektet arbejder med at udfordre den måde, vi traditionelt bygger på ved allerede fra start at designe byggerierne til fremtidig adskillelse. Potentialet er, at vi senere hen både kan genbruge og genanvende, ligesom vi har muligheden for løbende at ændre og tilpasse byggeriet til nye behov, siger Christian Corydon, chef for Byggeri Østjylland i Sweco.

Circle House

Circle House bliver verdens første almene boligbyggeri opført efter cirkulære principper

Projektet består af 60 i Lisbjerg, der forventes færdige i april 2023.

 Bygherre: Lejerbo

 Bygherrerådgiver: Pluskontoret og GXN/3XN

 Totalentreprenør: Torntoft & Mortensen A/S

 Arkitekt: RUM

 Ingeniør: Sweco

Udviklingen af Circle House-projektet er støttet af Realdania og MUDP og har involveret over 60 virksomheder fra hele byggeriets værdikæde med Lejerbo, GXN Innovation, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, MT Højgaard og Statens Byggeforskningsinstitut i front.

Teamet har eksempelvis reduceret brugen af beton til et minimum og forbedrer derved byggeriets CO2-aftryk samt sikrer en nem genbygning og lang levetid.

- I vores design for adskillelse har vi lagt stor vægt på at skabe attraktive almene boliger med fleksible indretnings-muligheder, der appellerer til en bred målgruppe. I valget af bæredygtige materialer og cirkulære løsninger har vi også haft fokus på det æstetiske udtryk, siger sagsarkitekt Klaus Jepsen, RUM.

Og han fortsætter:

- Konstruktioner, samlinger og installationer er synlige, og sammen med materialer som facadeplader, træ og aluminium giver det byggeriet et enkelt og ærligt arkitektonisk udtryk. Beboerne vil derfor opleve, at det har en helt særlig værdi at bo i Circle House.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF var altdominerende men smed det næsten væk efter pausen: - Kampbilledet bliver sådan her, når vi ikke scorer til 2-0

Debat

Ny bødesag er pinlig for AGF: Direktøren må lære at styre temperamentet

Annonce