Annonce
Aarhus

Bæredygtig taskemærke skal ud i verden

Grünbag er godt på vej. Genbrugstasker af saltsække, sejl, sikkerhedsseler og redningsflåder indtager nu det udenlandske marked.

Efter en tænkepause på to år besluttede Helen Leegaard sig for at fortsætte produktionen af den populære, bæredygtige Grünbag, som hun i første runde havde svært ved at få en god forretning ud af. Det går nu rigtigt godt.
<p>Grünbag - De grønne genbrugstasker er genopstået efter at have været lukket et par år. Nu sys de også af saltsække, sejl fra OL-deltagere og redningsflåder. Remmene er gamle sikkerhedsseler fra biler.</p>
Og to år efter Grünbags genopstandelse er den grønne genbrugstaske nu på vej til Tyskland, England, Norge, Holland og Japan. Her i Aarhus forhandles den af Aros og Paustian.
Grünbag - De grønne genbrugstasker er genopstået efter at have været lukket et par år. Nu sys de også af saltsække, sejl fra OL-deltagere og redningsflåder. Remmene er gamle sikkerhedsseler fra biler.
»Vi var nok lidt forud for tiden, da min niece og jeg begyndte at sy taskerne af lastbilpresenninger i 2008. Vi brugte i hvert fald mange kræfter på at skaffe affaldsmaterialerne, og det gør jeg slet ikke mere. Jeg får dem ofte tilbudt og har så mange, at vi er ved at drukne i dem,« siger Helen Leegaard, der også netop har ansat sin svigerdatter, Ci Eshel, på halv tid.
Grünbag - De grønne genbrugstasker er genopstået efter at have været lukket et par år. Nu sys de også af saltsække, sejl fra OL-deltagere og redningsflåder. Remmene er gamle sikkerhedsseler fra biler.
Hun er kommunikationsuddannet og skal stå for netbutikken og de sociale medier samtidig med, at hun plejer sin volleyball-karriere.
Annonce

Orange er god energi

Helen Leegaard har indrettet systue og lager i sine voksne børns tidligere børneværelser i hjemmet i Højbjerg.
Der møder Stiften hende i et inspirerende miljø fuld af sjove indslag, der taler til den indre skaber. Neonfarvet sytråd, bådsejl med plasvinduer, skrigende orange overlevelsesdragter og grafiske bogstaver skåret ud af bannere.
Det hele er sirligt ordnet i en reol pakket i gennemsigtige genbrugstasker.
På det store tilskærerbord former Helen Leegaard materialerne til tasker og finder nye detaljer. Et stykke refleks fra et sejl eller en dragt skæres ud og bruges som en lomme. Det samme gælder det gennemsigtige plast.
»Jeg tænker hele tiden, når jeg får nye materialer. Hvordan kan de udnyttes? Nogle gange smutter jeg lige herned om aftenen for at prøve en ide af,« siger designeren, der er uddannet på Margretheskolen i København.
»Jeg har for nylig fået sejl fra de Nacra17-både, der deltog for Danmark i de Olympiske Lege. De er blandt andet blevet til sportstasker med bogstaverne DEN for Denmark,« forklarer Helen Leegaard.
Annonce

Bustiderne til Ringsted

Hun bruger materialer, der ellers ville være endt som affald. Som for eksempel en række bannere fra Dansk Supermarkeds store personalefest for 39.000 ansatte i foråret. Der var i den forbindelse 500 busser på landevejene.
»Jeg har blandt andet et banner med bustiderne til Ringsted. De hang der måske et døgn. Det er da dumt bare at smide dem ud,« mener den miljøbevidste kvinde.
Hun har syet Ringstedsbustider om til toilettasker. De hvide saltsække med lyseblåt tryk fra Hattings Bagerier er forvandlet til skuldertasker. De tiltaler uvist af hvilken årsag især tyske kunder.
Orange redningsflåder fra Viking Life-Saving Equipment er blevet til mindre tasker, der ligesom flåderne er sølvfarvede indeni. Nogle store blå termodragter derfra klippes op og bruges som fyld i taskestropperne.
Hun modtager stadig rester af presenning i mange klare farver. De bliver til tasker i en række størrelser. Både nogle helt enkle og afdæmpede til computeren og et par bøger. Og som noget nyt en multitaske, der er rummelig uden at være stor. Den er net-agtigt udformet og kan bruges både til indkøb, som weekend- og arbejdstaske.
For alle taskerne gælder, at de har finurlige detaljer som gule kanter, orange sytråd, reflekslommer eller en kontrastfarvet søm indeni.
»Der er ikke to, som er ens. jeg tager hensyn til, hvor sliddet bliver og hvor materialet bøjer. Jeg bruger tit orange tråd, fordi der er god energi i den. Som i solen," siger Helen Leegaard.
Taskerne er vandtætte og kan vaskes. De er udviklet i samarbejde med arkitekterne på Pluskontoret, som tester dem og laver ændringsforslag.
»Arkitekter er så gode til det funktionelle, så det er fantastisk sparring for mig at få,« siger Helen Leegaard.
Hun har travlt med at nå de mange funktioner, der er, i et firma som Grünbag, og derfor arbejder hun også sammen med en syerske, der bruger to dage om ugen i Højbjerg. En systue i Polen syr også en del af taskerne. Helen Leegaard er jævnligt dernede.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce