Annonce
Byudvikling

Bæredygtige boliger i Aarhus hædret som Årets Byggeri

Ud af de i alt 40 boliger, er der 27 forskellige boligtyper i et, to og tre plan, som fordeler sig i seks blokke på henholdsvis tre og fire etager. Foto: Thomas Mølvig

De bæredygtige boliger, bygget næsten udelukkende i træ på Jess Ingerslevs Gade i det nordlige Aarhus, blev mandag hædret med titlen "Årets Byggeri 2018".

AARHUS: 35 familieboliger og fem ungdomsboliger alle bygget i træ vandt mandag prisen som "Årets Byggeri 2018" i kategorien Bolig.

De 40 boliger udgør det, man kalder Lisbjerg Bakke, og alle boliger er opført i bæredygtige materialer, og en del af materialerne er genanvendelige.

- Lisbjerg Bakke er et alment byggeri, der skal fremhæves som et vigtigt eksempel til efterfølgelse. Det moderne træhusbyggeri er i sin tidlige fase i Danmark, men rummer mange potentialer for bæredygtige og eftertragtede miljøer. Lisbjerg Bakke leder her vejen med udviklingen af et skalerbart byggesystem i et omkostningseffektivt boligbyggeri - som kan inspirere andre til at bygge nyt og spændende med træ, lyder det i dommerkomiteens begrundelse.

Det er AL2bolig, der står bag de præmierede boliger, og tegnestuen Vandkunsten står bag.

Det bæredygtige byggeri i Lisbjerg er valgt blandt mere end 50 nominerede byggerier.

Foruden Lisbjerg Bakke vandt Campus Bornholm prisen som Årets Byggeri 2018 i den åbne kategori.

Annonce

Prisen Årets Byggeri


  • Magasinet Byggeri er vært for Årets Byggeri. Prisen gives hvert år til årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning.
  • Dommerkomiteen:Formand Scott Hollingsworth (arkitekt, HPC Danmark)Lene Espersen (direktør, Danske Arkitektvirksomheder)Henrik Garver (adm. direktør, FRI)Elly Kjems Hove (branchedirektør, DI BYG)Rasmus Brandt Lassen (direktør, Bygningsstyrelsen)Lars Storr-Hansen (adm. direktør, Dansk Byggeri)Palle Thomsen (adm. direktør, Danske Byggecentre)
Alle 35 familieboliger er lavet næsten udelukkende i træ - både indvendig og udvendigt. Foto: Thomas Mølvig
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce