- Den største ros er, når forbrugeren siger, at hun får en følelse af, at vi har tænkt os om.
Ordene er sagt af indehaver af Aarhus-virksomheden Coze Lena Trend, som med egne ord siger, at Coze laver velvære til kvinder.
- Vi sigter mod at skabe nye garderobefavoritter. Det er godt for alle – også for miljøet, siger hun.
- Men lige såvel som vi sigter efter så meget mere end bare en buks, så banker vores hjerter for den bæredygtige udvikling og for hele tiden at blive bedre.
- Udvikling med bæredygtigt fokus er udgangspunktet i alt, hvad vi gør. Selvom vores forbrugere har et valg, føler vi, at vi har en forpligtelse, lyder det. For det er os, der ved, hvordan tøj bliver til – den indsigt kan vi ikke tillægge forbrugeren.
- Vi skaber tøj for at få kvinder til at se ud og føle sig bedst. Det er dem, der har valget, hvad de vil bære. Vi går ikke på kompromis. Og oveni det har vi sat vores eget mål om, at minimum 70 % af vores styles skal holde – også i udtryk - i mindst tre sæsoner.
Helt grønne
Da Lena sammen med sin tidligere ægtefælle Henrik tilbage i 2005 overtog virksomheden, var det en helt ny verden – for dem begge. De var grønne i tekstilbranchen.
- Vi vidste absolut intet om tøjbranchen. Vi havde lyst og mod på at springe til, at føre virksomheden videre efter det ægtepar, der tidligere havde haft og grundlagde virksomheden tilbage i 1987.
- Vi skulle helt fra starten lære at forstå den måde, tøj bliver produceret på. Og her kom det som en meget stor overraskelse, hvor mange kemikalier der bruges i tøjproduktion, og at der er EU-krav til, hvilke man må bruge, og hvilke sundheds- og miljøskadelige kemikalier man som brand er ansvarlig for ikke at bruge. Virkelig en øjenåbner, fortæller Lena.
- Vi lærte også, at tøjproduktion er et lavtlønsområde, og at de mennesker, hvor 75-80 % er kvinder, som syer tøj, derfor typisk ikke har en stemme. Alt det gør man ikke op med på én gang, men med vilje og nysgerrighed når vi dertil. Og vi er i hvert fald blevet så meget klogere gennem årene, at vi er blevet gode til at stille spørgsmål og samarbejde med vores leverandører for at skubbe udviklingen i den rigtige retning.
Skandinaviens første
- Af samme grund samarbejder vi ikke med hvem som helst. Vores leverandører og samarbejdspartnere skal ville det samme som os. Bæredygtighed er udgangspunktet for alt, hvad vi gør. Vi har som brand og som virksomhed et stort ansvar, og det påtager vi os fuldt ud.
- Coze vil gerne være en stemme i den offentlige debat for at skabe en “ny normal” i modebranchen. Vi kan ikke gøre det alene, men heldigvis er vi mange, der er kommet med på rejsen. En rejse mod mere gennemsigtighed, men vejen er lang.
Coze var den første virksomhed i Skandinavien, der opnåede en OEKO-TEX-certificering inden for damemode.
- Det åbnede flere døre. Vi blev klogere på, hvilke leverandører der ville det samme som os. Hvem der gerne ville flytte sig i samme retning. Hvem der gerne ville den udvikling.
- Vi kigger jo helt ned i den enkelte metervare og ned i knapperne, ned i vask af vores tøj – og det er med stolthed, at vi sætter mærkaterne med OEKO-TEX på hver style, der kommer fra vores hylder og ind i de mere end 600 fysiske butikker fordelt i 15 lande, hvor modellerne fås. Ecolabel, også kendt som Svanemærket, har vi på jeans, hvilket er den ubetinget sværeste certificering at opnå – den vil vi meget gerne have forbrugerne til at få øje på. Vidste du, at den repræsenterer det eneste stykke tøj, man tilnærmelsesvist må kalde bæredygtigt?
Højde & drøjde
- Det har længe været den slim model af buks, der har præget markedet, men nu sker der noget andet. Vi skal i den lidt mere løse model, afslører Lena, som understreger, at Coze altid har ni forskellige længder og masser af forskellige benvidder og modeller, da der jo naturligvis skal være noget for og til alle kvinder.
- Ikke nok med det, så tilbyder vi også modeller til alle typer kvinder i størrelserne 34-56, lyder det.
Fair Festival
Lena står ikke bare i spidsen for Coze Aarhus og virksomhedens 21 medarbejdere og dermed de to brands LAURIE og ECHTE, men tager også gerne stor andel i at sprede det fine budskab, som hun synes Fair Festival er.
- Jeg har så mange fine ord at sætte på den messe. Det er her, man kan stille alle de spørgsmål, man som forbruger har til brands – og omvendt får vi chance for at forstå, hvordan vi skal kommunikere mere rigtigt til forbrugerne. Det er et godt sted selv at blive en del af den bæredygtige udvikling, hvilket vi alle skal. Den er ikke længere noget, vi behøver at diskutere. Den er her allerede, siger Lena, som kun kan opfordre til, at alle kigger forbi Ridehuset og Congress Centret, hvor der er i nærheden af 100 forskellige virksomheder, som alle har hjerte for den gode sag.