Annonce
Mærk Aarhus

Bæredygtige tanker skaber klæder

Foto: Mærk Aarhus
Ikke bare en buks. Men en buks, hvor der er tænkt over hvert et trin, hver en syning, hver en knap. Det er ikke bare lige sådan til at opnå både OEKO-TEX-certificering og Svanemærkning, men det er lykkedes for Coze Aarhus

- Den største ros er, når forbrugeren siger, at hun får en følelse af, at vi har tænkt os om.

Ordene er sagt af indehaver af Aarhus-virksomheden Coze Lena Trend, som med egne ord siger, at Coze laver velvære til kvinder.

- Vi sigter mod at skabe nye garderobefavoritter. Det er godt for alle – også for miljøet, siger hun.

- Men lige såvel som vi sigter efter så meget mere end bare en buks, så banker vores hjerter for den bæredygtige udvikling og for hele tiden at blive bedre.

- Udvikling med bæredygtigt fokus er udgangspunktet i alt, hvad vi gør. Selvom vores forbrugere har et valg, føler vi, at vi har en forpligtelse, lyder det. For det er os, der ved, hvordan tøj bliver til – den indsigt kan vi ikke tillægge forbrugeren.

- Vi skaber tøj for at få kvinder til at se ud og føle sig bedst. Det er dem, der har valget, hvad de vil bære. Vi går ikke på kompromis. Og oveni det har vi sat vores eget mål om, at minimum 70 % af vores styles skal holde – også i udtryk - i mindst tre sæsoner.

Helt grønne

Da Lena sammen med sin tidligere ægtefælle Henrik tilbage i 2005 overtog virksomheden, var det en helt ny verden – for dem begge. De var grønne i tekstilbranchen.

- Vi vidste absolut intet om tøjbranchen. Vi havde lyst og mod på at springe til, at føre virksomheden videre efter det ægtepar, der tidligere havde haft og grundlagde virksomheden tilbage i 1987.

- Vi skulle helt fra starten lære at forstå den måde, tøj bliver produceret på. Og her kom det som en meget stor overraskelse, hvor mange kemikalier der bruges i tøjproduktion, og at der er EU-krav til, hvilke man må bruge, og hvilke sundheds- og miljøskadelige kemikalier man som brand er ansvarlig for ikke at bruge. Virkelig en øjenåbner, fortæller Lena.

- Vi lærte også, at tøjproduktion er et lavtlønsområde, og at de mennesker, hvor 75-80 % er kvinder, som syer tøj, derfor typisk ikke har en stemme. Alt det gør man ikke op med på én gang, men med vilje og nysgerrighed når vi dertil. Og vi er i hvert fald blevet så meget klogere gennem årene, at vi er blevet gode til at stille spørgsmål og samarbejde med vores leverandører for at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

Skandinaviens første

- Af samme grund samarbejder vi ikke med hvem som helst. Vores leverandører og samarbejdspartnere skal ville det samme som os. Bæredygtighed er udgangspunktet for alt, hvad vi gør. Vi har som brand og som virksomhed et stort ansvar, og det påtager vi os fuldt ud.

- Coze vil gerne være en stemme i den offentlige debat for at skabe en “ny normal” i modebranchen. Vi kan ikke gøre det alene, men heldigvis er vi mange, der er kommet med på rejsen. En rejse mod mere gennemsigtighed, men vejen er lang.

Coze var den første virksomhed i Skandinavien, der opnåede en OEKO-TEX-certificering inden for damemode.

- Det åbnede flere døre. Vi blev klogere på, hvilke leverandører der ville det samme som os. Hvem der gerne ville flytte sig i samme retning. Hvem der gerne ville den udvikling.

- Vi kigger jo helt ned i den enkelte metervare og ned i knapperne, ned i vask af vores tøj – og det er med stolthed, at vi sætter mærkaterne med OEKO-TEX på hver style, der kommer fra vores hylder og ind i de mere end 600 fysiske butikker fordelt i 15 lande, hvor modellerne fås. Ecolabel, også kendt som Svanemærket, har vi på jeans, hvilket er den ubetinget sværeste certificering at opnå – den vil vi meget gerne have forbrugerne til at få øje på. Vidste du, at den repræsenterer det eneste stykke tøj, man tilnærmelsesvist må kalde bæredygtigt?

Højde & drøjde

- Det har længe været den slim model af buks, der har præget markedet, men nu sker der noget andet. Vi skal i den lidt mere løse model, afslører Lena, som understreger, at Coze altid har ni forskellige længder og masser af forskellige benvidder og modeller, da der jo naturligvis skal være noget for og til alle kvinder.

- Ikke nok med det, så tilbyder vi også modeller til alle typer kvinder i størrelserne 34-56, lyder det.

Fair Festival

Lena står ikke bare i spidsen for Coze Aarhus og virksomhedens 21 medarbejdere og dermed de to brands LAURIE og ECHTE, men tager også gerne stor andel i at sprede det fine budskab, som hun synes Fair Festival er.

- Jeg har så mange fine ord at sætte på den messe. Det er her, man kan stille alle de spørgsmål, man som forbruger har til brands – og omvendt får vi chance for at forstå, hvordan vi skal kommunikere mere rigtigt til forbrugerne. Det er et godt sted selv at blive en del af den bæredygtige udvikling, hvilket vi alle skal. Den er ikke længere noget, vi behøver at diskutere. Den er her allerede, siger Lena, som kun kan opfordre til, at alle kigger forbi Ridehuset og Congress Centret, hvor der er i nærheden af 100 forskellige virksomheder, som alle har hjerte for den gode sag.

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe