Annonce
Østjylland

Bølgerne gik højt på Grenaa Gymnasium

<p>Tobias Lanzky nåede kun at stille et enkelt spørgsmål, da mange af eleverne havde ting, de gerne ville spørge om. Spørgsmålene ?handlede blandt andet om den amerikanske udenrigspolitik, NATO og velfærdsstatens rolle i fremtiden. Foto: Pernille Skjøtt Danielsen</p>

I forbindelse med det amerikanske præsidentvalg havde Grenaa Gymnasium arrangeret et valgmøde med en paneldebat for de IB-studerende.

Fredag 28. oktober var 130 IB- studerende fra Grenaa Gymnasium klar til at deltage i debatten om det amerikanske præsidentvalg. Festsalen på gymnasiet var pyntet op i de amerikanske farver, og på endevæggen blafrede Stars and Stripes under hele valgmødet.
Annonce
Der var især stor uenighed mellem Austin Rasmussen fra ?Republicans Abroad Norway og David S. Miller fra ?Democrats Abroad Denmark. Foto: Pernille Skjøtt Danielsen
I debatpanelet var David S. Miller fra Democrats Abroad Denmark imponeret over elevernes engagement og spørgelyst.
»Det var nogle gode spørgsmål. De var intelligente og velformulerede. Det er rigtig dejligt at se, at unge mennesker er engagerede og tager politik alvorligt,« sagde David S. Miller, der deltog i panel debatten sammen med Austin Rasmussen, der repræsenterede Republicans Abroad Norway samt journalist Josh Aden fra Californien, repræsentant for det grønne parti.

Der blev gået heftigt til den

Det er den amerikanske ambassade, der har hjulpet med at få kontakt til republikanernes og demokraternes udlandsorganisationer. Arrangementet vakte stor interesse, og der var mange ting, der nåede at blive diskuteret.
»Der blev gået heftigere til den, end jeg troede. Men det er kun godt,« sagde David S. Miller.
Især Austin Rasmussen fra Republicans Abroad Norway blev der gået hårdt til.
I løbet af debatten var der mange ivrige hænder at se i festsalen. Både hænder fra eleverne, men også fra de tre paneldeltagere, som gerne forsøgte at svare modkandidaten igen.
En af eleverne, som gerne ville have haft mere tid til at kunne stille spørgsmål til panelet, var 19-årige Tobias Lanzky.
»Jeg frygtede, at det udelukkende ville ende med at handle om præsidentkandidaterne på et personligt plan. Omkring hvad de tidligere har gjort og om deres personligheder, i stedet for at handle om deres politiske fokuspunkter. Men det synes jeg ikke var tilfældet,« siger Tobias Lanzky, der stillede et spørgsmål til republikaneren Austin Rasmussen omkring hans holdning til de standpunkter, som Donald Trump er kommet med i forhold til den amerikanske velfærdsstat.
Tobias Lanzky var, ligesom David S. Miller fra Democrats Abroad Denmark, imponeret over spørgsmålene, der blev stillet.
»Det kræver research, og at man sætter sig ind i tingene, for at kunne stille de spørgsmål. Jeg synes, der var et klart mønster ved alle om, at de havde reflekteret over tingene,« sagde Tobias Lanzky.
Han maner, at arrangementet passer rigtig godt med skolens ambition om at have et internationalt perspektiv, og han synes også, at skolen bør gøre det samme, når der bliver valg herhjemme.
»Det vil være fint, hvis man lavede et lignende arrangement, når der bliver valg i Danmark. Det synes jeg bør gøres til en tradition på skolen.«
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce