Annonce
Aarhus

Bølgerne gik højt ved Beder: Sådan endte slagsmål om kunstig sø

For ikke så længe siden lå der en sø tæt på Vilhelmsborg ved Beder. I dag løber der en å på stedet. Er det godt eller skidt? Vi har spurgt os for på egnen.

Hvis det ikke havde været for et voldsomt skybrud lørdag 5. september 2015, ville der i dag stadig have ligget en større sø et par hundrede meter nord for hestesportscentret Vilhelmsborg ved Beder.

Sådan en rigtig skovsø, som gulbrune blade falder ned i om efteråret og børn fisker i.

Men regnen kom. I så rå mængder, at vandet begyndte at skylle ind over den nærliggende vej, Hovstien. Med det resultat at halvdelen af vejen pludselig brasede sammen og nærmest forsvandt ned ad skråningen.

Dog lykkedes det beredskabet at sænke vandstanden i søen, inden resten af dæmningen gav op.

Måske blev den helt store ulykke på den måde afværget i sidste øjeblik, det får vi aldrig at vide. Men det er svært at lade være med at tænke på, hvad der ville være sket, hvis dæmningen pludselig var skredet helt sammen, og en massiv flodbølge havde ramt Fulden og Restaurant Skovmøllen længere nede ad åen.

I tiden efter rejste spørgsmålet sig: Hvad skal der nu ske med søen?

Når det spørgsmål overhovedet kunne opstå, skyldes det, at søen ikke var naturlig.

Den blev etableret i 1870 for at gøre det lettere at kontrollere vandstanden i Giber Å til fordel for de møller, der lå nedstrøms dæmningen. Måske var det derfor, at den i folkemunde kom til at hedde Møllesøen. Der har aldrig været en mølle ved selve søen.

Annonce

Argumenter for og imod

Den store debat brød ud, da det blev kendt, at Aarhus Kommune overvejede at fjerne Vilhelmsborg Møllesø.

Søen blev dannet i 1870 og er således ikke naturskabt.

Modstanderne af den såkaldte naturgenopretning pegede på, at "oprindelig natur" reelt ikke findes i Danmark længere, for alle steder har mennesker været med til at forme landskabet.

De pegede også på, at møllesøen var et enestående smukt sted, som områdets børn og voksne nød i fulde drag.

Tilmed fik de støtte fra det lokale kulturmiljøråd, som fandt det yderst vigtigt for Vilhelmsborg og Giber Å, at mølledammen blev bevaret.

Omvendt pegede tilhængerne på, at søen ved Vilhelmsborg var en prop i systemet for de gydende havørreder i Giber Å.

Og at området kan blive endnu flottere uden sø: En frodig ådal, som vil kunne tiltrække endnu flere mennesker end tidligere.

For ikke så lang tid siden lå Vilhelmsborg Møllesø her. Nu slynger Giber Å sig i stedet gennem området. Foto: Axel Schütt

Når man beder om ballade

Når man begynder at tale om at fjerne en - smuk - skovsø, som mange voksne i området har leget ved og fisket i som barn, beder man næsten om ballade.

Og ballade blev der. I hvert fald var der i Beder og omegn langt fra enighed om, hvad der skulle ske med søen. Der blev holdt møder, der blev skrevet læserbreve og lavet høringssvar og lavet opdateringer på de sociale medier. Inden Århus Kommune besluttede, at søen skulle væk og åen have sit løb tilbage.

Hvordan er resultatet så blevet? Ja, man kan selv danne sig et overblik ved at kigge på billederne i bunden af artiklen.

New Zealand? USA? Nej, såmænd Giber Å ved Vilhelsborg. Foto: Axel Schütt
Hovstien var ved at blive skyllet væk i 2015. Det sker næppe igen. Nu passerer vandt i Giber Å frit under vejen. Foto: Axel Schütt

Da Århus Stiftstidende besøgte området 2. juledag, var meningerne delte. Stemningen var dog med pil opad: Det her kan måske ende med at blive meget godt.

- Jeg må indrømme, at min stemme i sin tid gik til at bevare søen, som den var. Jeg kunne godt lide den, og jeg elskede lyden af plaskende vand fra dæmningen, lød det fra Pia Gosvig fra Mårslet.

- Jeg savner søen og de druknede træer, som børn stod og fiskede fra. I dag ser området noget ramponeret ud. Men når det er sagt, skal området nok blive fint i løbet af nogle år.

Sådan så Hovstien ud i dagene efter kollapset i 2015. Til højre mølledammen, som nu er fortid. Foto: Jens Thaysen
Hun savner "sin" sø. Men Pia Gosvig fra Mårslet tror på, at området bliver fint, når det får lov at vokse til. Foto: Annelene Petersen

Også Jytte Nissen fra Beder ville helst have beholdt mølledammen.

- Ja, vi mennesker vil jo ofte helst have det, som det plejer at være. Men når vi nu ikke fik lov at beholde Mølledammen, synes jeg jeg faktisk, at resultatet er blevet meget godt. Når noget bliver lavet om, kan det jo godt være til det bedre.

- Vi mennesker vil jo gerne helst have det, som det plejer at være. Men det kan jo godt være, at det nye viser sig at være bedre end det gamle, siger Jytte Nissen fra Beder om den store forandring tæt på Vilhelmsborg. Foto: Annelene Petersen

Nye muligheder

Hos en lille familie, vi mødte, var begejstringen om muligt endnu større. Iben Kyhl Nielsen og Søren Rasmussen bor sammen med deres to børn tæt på Giber Å opstrøms den tidligere sø.

Faktisk løber åen igennem deres have. Og fra et af vinduerne kan de om vinteren følge med i, at havørrederne gyder.

- Tidligere var de største ørreder højst så store, siger Søren Rasmussen og holder armene ud med cirka 40 centimeters afstand.

- Men i år har de været så store, siger han og holder armene ud i 60-70 centimeters afstand.

- Og der har været rigtig mange af dem. Så alt tyder på, at det har haft en effekt, at søen er forsvundet, siger han.

Iben Kyhl Nielsen, Søren Rasmussen og børnene Carl og Eigil er overbevist om, at det har haft en effekt, at møllesøen er forsvundet. Giber Å går gennem deres have, og familien har aldrig set så mange store, gydende havørreder som denne vinter. Foto: Annelene Pedersen

Morten Stig Andersen, som er ude at julemotionere med kondiskoene på, er også godt tilfreds med forandringen.

- Nå nu uheldet var ude, ser resultatet da ud til at blive meget godt. Jeg tror, at det bliver et flot område, når det er groet til. Og så vil det give nye muligheder - blandt andet for at løbe i området, siger han.

Når nu uheldet skulle være ude, kan resultatet da ende med at blive meget godt, mener Morten Stig Andersen fra Beder. Foto: Annelene Petersen
For ikke så lang tid siden lå Vilhelmsborg Møllesø her. Nu slynger Giber Å sig i stedet gennem området. Foto: Axel Schütt
Hovstien var ved at blive skyllet væk i 2015. Det sker næppe igen. Nu passerer vandt i Giber Å frit under vejen. Foto: Axel Schütt
Sådan så Hovstien ud i dagene efter kollapset i 2015. Til højre mølledammen, som nu er fortid. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Unge fortsætter hærgen i Gellerup efter politiskud: Tre teenagere anholdt

Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Annonce