Annonce
Kultur

Bølgeskvulp og afrikanske trommeslag: Dea slår på tromme for naturen

For Dea Marie Kjeldsen er musik en fysisk oplevelse, en måde at skabe et menneskeligt nærvær på. Med hendes håndlavede trommer mærker man en ægthed, en følelse af at der er et menneske bagved. Foto: Flemming Krogh
Den århusianske perkussionist, Dea Marie Kjeldsen, fik trommernes lyde ind med modermælken. Nu sætter hun naturen i højsædet, når hun skaber sit musikalske univers.

AARHUS: Lyden af skvulpende bølger blander sig naturligt med rytmen fra trommernes lette rytme.

Dea Marie Kjeldsen er ferm til at frembringe lyde og rytmer på alverdens trommer. Inspireret af naturens egne lyde. Igennem otte år har hun uddannet sig på Det Jyske Musikkonservatoriums rytmiske afdeling. Nu afslutter hun sit studie med en koncert i Musikhuset, hvor hun selv har komponeret og skrevet alle numrene.

Udover at håndtere sine trommer synger Dea Marie Kjeldsen egne sange med tekster, der ofte tager udgangspunkt i naturen. Sangene hylder flora og fauna, som et moderne mennesker måske ikke har et nært forhold til.

Til koncerten, der samtidigt fungerer som afgangsprøve, har hun inviteret andre musikere samt et kor, der vil bidrage til at byde naturen indenfor. Tilsat ’visuals’ optaget i naturen, der supplerer hendes sange.

- Naturen har altid fyldt meget i mit liv. I de år, hvor jeg voksede op i Viborg, brugte min familie ofte den omgivende, smukke natur. På den måde har naturen altid været en del af mit liv, forklarer den 27-årige musiker, som har slæbt tre trommer med på stranden denne hverdag.

Billedtekst: Efter otte år i lille lejlighed på stenbroens larm i Aarhus, er musikeren rykket til mere rolige omgivelser i landsbyen Sabro. I et rækkehus hvor hun bor med sin kæreste.- Jeg savnede fred og ro til at fordybe mig i musikken. Til at være tættere på naturen. Foto: Flemming Krogh

Nej tak til metal

Det er nu mest til ære for fotografen, at instrumenterne er kommet med ud under åben himmel. Naturen er ikke hendes øvelokale, men en tur i skoven eller langs stranden fylder meget i hendes liv. Det afspejler hendes musikalske værker.

De tre trommer hun har med på tur, er hun ekstra øm overfor. Trommerne er netop ankommet fra Afrika.

- Er de ikke smukke? De er håndlavet af Baba, en mand i Burkina Faso, som laver fremragende trommer af noget særligt, hårdt træ. Trommeskindet stammer fra kvæg og er spændt fast med snore. Her er ikke brugt metaldele, blot naturmaterialer. Det er sådan jeg bedst kan lide det, forklarer den unge musiker.

At kalde hendes instrumenter for trommer vil være en forenkling. Den største model kaldes for en ’dun’ – den frembringer de dybeste toner. Sanban kaldes den mellemste tromme, den mindste kaldes for en kenkeni.

Annonce

Trommelyde til babyen

Forbindelsen til det store kontinent syd for Europa er tydelig, når man oplever, hvordan Dea Marie Kjeldsen håndterer sine trommer. Hendes hænder nærmest kærtegner de smukke trommeskind, mens hun frembringer rytmerne. På en enkel og helt naturlig måde, der passer perfekt til lyden af bølger, der skvulper i vandkanten.

Udover at have været præget af naturen i sin opvækst, har lyden af trommer fyldt det meste af Dea Marie Kjeldsens liv. Faktisk lyttede hun til trommerne monotone dunken allerede inden, hun blev født.

- Min mor er musikpædagog. Hun har altid brugt trommer som sine instrumenter. Ikke mindst da hun var gravid med mig, hvor hun spillede for sin store mave, fortæller Dea Marie Kjeldsen, som husker, hvordan hun blev ’spillet i søvn’ som barn.

En kulturlejr på Djursland, hvor Dea Marie Kjeldsen var med som 5-årig, gjorde et stort indtryk på den musikglade pige. Med afrikansk trommedans som tema i naturlige omgivelser.

- Det var fantastisk, selvom det var meget primitivt. Folk som spillede på trommer overalt omgivet af høje, smukke træer. Man fik fornemmelsen af naturens input, siger Dea Marie Kjeldsen.

Man fornemmer, hvordan Dea Marie Kjeldsens hænder i årevis har håndteret de afrikanske trommer. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Rollemodel

Nu omdanner perkussionisten sine indtryk fra naturen til sit eget univers. Med ’ur-opførelsen’ i den Rytmiske Sal i Musikhuset.

- Det er jeg spændt på. Sommerfuglene er vågnet i min mave, men jeg glæder mig. Det bliver en stor oplevelse.

En fremtid som professionel musiker venter forude. At vejen bliver bumpet og ujævn afskrækker hende ikke.

- Jeg vil spille musik. Det er mit håndværk. Med mine egne sange, med trommerne og min stemme. Men jeg vil også undervise unge gerne piger i at spille på tromme. Måske kan jeg blive en rollemodel for dem, så det at spille på tromme, ikke kun er noget drenge tænder på, lyder det med fast ryst i stemmen fra den energiske perkussionist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce