Annonce
Debat

Børn skal have lige meget spilletid på fodboldbanen: Det er ikke leverpostej - det er ambitiøst

"DBU har lanceret et nyt børnesyn og en ny børnestrategi, som lægger sig op ad seneste forskning omkring dét at træne børn. Den går kort sagt ud på, at vi får et nyt og opdateret syn på, hvordan børn får den bedste oplevelse på fodboldbanerne", skriver Johnny Krogh Hansen. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Vi er ambitiøse, når det kommer til danskernes foretrukne foreningsidræt. Vi vil gerne have nogle dygtige landshold, som kan byde de store fodboldnationer op til dans. Vi vil have Superliga-hold, som leverer fantastisk fodbold og spiller med i Europa. Vi vil have verdensstjerner og stortalenter.

De fleste kan dog også blive enige om, at det er et mål, at så mange som muligt får smag for fodbolden, bliver en del af en forening og får glæde af alle de gevinster, som det indebærer. Talrige undersøgelser peger nemlig på, at fodboldspillet og ikke mindst fællesskabet på holdene og i klubberne er svært at matche, når det kommer til at skabe mental og fysisk sundhed. At fodbolden er med til at fremavle sociale kompetencer.

Derfor har DBU lanceret et nyt børnesyn og en ny børnestrategi, som lægger sig op ad seneste forskning omkring dét at træne børn. Den går kort sagt ud på, at vi får et nyt og opdateret syn på, hvordan børn får den bedste oplevelse på fodboldbanerne. Det er bl.a. målet, at man ved at have fokus på det enkelte barns ønsker og behov kan sikre, at færre mister lysten til fodbolden, inden fodboldlivet rigtig kommer i gang.

Annonce


Fodbolden er en følgesvend igennem livet uanset, om man så kan karakteriseres som et talent eller ej.


I Jylland har vi allerede taget hul på princippet "Lige Meget Spilletid", hvor et pilotprojekt med indskiftningspauser i børnekampe vil hjælpe børnetrænerne med at give alle børnespillere lige meget tid på fodboldbanen.

Heldigvis kan jeg se, at initiativet er blevet taget godt imod. Af de fleste. For der er også folk, som ytrer, at de er lodret uenige i børnesynet, strategien og ikke mindst princippet om "Lige Meget Spilletid". F.eks. har jeg læst kommentarer på Facebook, hvor holdningen var, at det her er et tegn på "middelmådighed og leverpostejbold". Jeg har set folk, der mener, at "det her er grunden til, at Danmark aldrig vinder noget". At "det er en tabermentalitet".

Jeg er uenig. Jeg tror på princippet "flest muligt – længst muligt". Det handler om, at når flere børn spiller fodbold i længere tid, så vil der også være flere, som bliver ekstra dygtige, og når vi ikke behandler og træner børnene som små voksne, så vil der være ekstra plads til leg med bolden. Det kan udvikle den enkelte spillers kreativitet og lyst til at spille fodbold. Det skaber man ikke, når der er fast plads på bænken til dem, som er en smule efter de dygtigste på holdet.

Vi skal huske, at børnefodbold handler mere om at udvikle end at skabe resultater. Dermed ikke sagt, at børn ikke vil vinde fodboldkampe. For det vil de – og det skal de have lov til at forsøge. Det er fodboldens iboende natur og helt fundamentalt.

Det er i øvrigt også væsentligt, at man husker, at ikke alt handler om at udvikle den næste profil i Superligaen eller på landsholdene. Alle har lige ret til at spille fodbold. Til som barn at få nye venner igennem fodbolden. Til som teenager at komme i form og opleve fællesskabet og glæden i fodbolden. Til som voksen at bruge fodboldklubben til at finde godt på plads i en ny by.

Fodbolden er en følgesvend igennem livet uanset, om man så kan karakteriseres som et talent eller ej.

Det handler om glade og sunde børn, og med den nye børnestrategi tror vi på, at vi kan udvikle endnu flere dygtige spillere. Men formålet er i lige så høj grad at sikre, at endnu flere holder fast i fodbolden. Vi kan godt begge ting. Det er ikke leverpostej – det er ambitiøst.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce