Annonce
Kultur

Børn skal læse og skrive bedre: Tre Aarhus-forfattere på opdagelsesrejse med skoleelever

Morten Ramsland skal til Albertslund. Foto: Kim Haugaard

20 forfattere er med i en national læse- og skrivekampagne, der går i dialog med lokalsamfundene.

Annonce

AARHUS: Tre århusianske forfattere skal rundt i landet for at inspirere børn til at læse og skrive.

I alt deltager 20 udvalgte forfattere i den store nationale læse- og skrivekampagne "Hvem er Danmark". I løbet af 2019 sendes de ud i landet for at skrive om det Danmark, de møder, og gå i dialog med lokalsamfundet.

500 skolelever får mulighed for at deltage i de skriveworkshops, som forfatterne skal undervise i, og Nordea-Fonden har med 2,3 millioner kroner gjort det muligt. Projektet er skabt af Dansk Forfatterforening.

De tre fra Aarhus er Morten Ramsland, Thøger Jensen og Gunvor Ganer Krejberg. De skal til henholdsvis Albertslund, Nykøbing Sjælland og Korsør.

Desuden får Aarhus tilsvarende besøg af to forfattere, som er Ida-Marie Rendtorff (Elise Smiths Skole) og Charlotte Weitze (Gellerup).

Her skal forfatterne hen

Her er forfatterne og de byer, de skal til:

Aalborg: Line-Maria LångIkast: Tove Krebs LangeKorsør: Gunvor Ganer KrejbergAlbertslund: Morten RamslandNykøbing Sjælland: Thøger JensenAabenraa: Christina EnglundKolding: Rebecca Bach-LauritsenFaaborg: Nassrin El HalawaniRudkøbing: Jesper SteinÆrø: Lone TheilsAarhus: Ida-Marie RendtorffNyborg: Kaspar Colling NielsenHjørring: Hanne KvistNykøbing Falster: Jonas T. BengtssonHillerød: Malene AbildgaardHerlev: Sara Linderoth BouchetRingkøbing: Thorstein ThomsenGellerup, Aarhus: Charlotte WeitzeHerning: Sissel BergfjordIshøj: Erik Trigger

Thøger Jensen besøger Nykøbing Sjælland. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Tekst i avisen

Forfatterne er i byerne i en uge, hvor de går ture med lokale borgere. Med udgangspunkt i deres samtaler og oplevelser skriver de en tekst, som bliver offentliggjort i den lokale avis. Teksten bruges i en skriveworkshop, forfatteren holder for eleverne, og for et debatarrangement på det lokale bibliotek, hvor alle borgere kan diskutere det spejl, litteraturen holder op for deres by.

Det litterære danmarkskort bliver tilgængeligt online, og i samarbejde med DR bliver der produceret podcasts over teksterne. Det hele kulminerer på Bogforum 2019 i København med et sceneevent.

Gunvor Ganer Krejberg står af toget i Korsør. Foto: Axel Schütt
Annonce

Læsning under pres

Flere end 500 skoleelever får mulighed for at deltage i en skriveworkshop, hvor forfatterne underviser. Eleverne kan også skrive en tekst og deltage i en national konkurrence i en tid, hvor læsning er under pres.

- Den litterære lystlæsning er et kulturelt og menneskeligt gode, som vi gerne vil være med til at udbrede til hele befolkningen. Hvem er Danmark? vil for alvor kunne løfte læseglæden, siger Morten Visby, Formand for Dansk Forfatterforening, i en pressemeddelelse.

Annonce

Konkret rejse

Gunvor Ganer Krejberg glæder sig til at komme af sted. Til Århus Stiftstidende siger hun:

- En forfatter er altid på opdagelsesrejse. Det kan være en indre rejse eller en iagttagelse, som man gerne vil udforske og undersøge. Her bliver rejsen gjort meget konkret. Det er en specifik by og en bestemt lokalbefolkning, jeg skal møde. Grundlæggende tror jeg, at alle mennesker og alle steder har noget interessant at byde på. Vi skal bare lukke øjne og ører op. Og vi fortæller jo hele tiden historier om os selv og der, hvor vi kommer fra, for at kunne definere os selv.

Hun ser det som en kæmpe gave at være med.

- Det er tilfældigt afgjort, hvor vi bliver sendt hen, og jeg tror, jeg var blevet begejstret, ligegyldigt hvor det var. Nu er jeg bare vildt nysgerrig på, hvad jeg møder. For mig har Korsør altid været den by, jeg kørte igennem. Som barn, når jeg var med Storebæltfærgen, og i dag når jeg er med toget på vej videre. Den her gang skal jeg bare stige af. Jeg skal gå tur med lokale, falde i snak med andre i en bus, på en bænk eller en legeplads. Og så skal jeg suge til mig, så jeg kan samle noget af det til den historie, jeg skal skrive, siger Gunvor Ganer Krejberg.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce