Annonce
Aarhus

Børn tegner og skriver om corona: Når man lærer uhyrerne at kende, forsvinder de

Jacob Bødskov har sat hele projektet "Streger fra en syg tid" i gang. Det kan ses på Aros indtil 1. oktober. Foto: Hans Petersen
Flere end 50 skoleklasser i landet tegner og fortæller om, hvad coronaen har gjort ved dem. Det hele kan opleves på kunstmuset Aros.

AARHUS: Børn slår coronaen ihjel med tegninger.

Kunstmuseet Aros har gang i et stort projekt om børn og corona. Flere end 50 klasser i folkeskoler over hele landet har tegnet og skrevet om, hvordan coronaen har påvirket deres liv.

1200 tegninger og 140 siders tekst er det blevet til fra elever fra 0. til og med 8. klasse, fra fem til 15 år.

Lige nu kan det hele ses i Aros Public.

Psykolog Grete Binger fra Center for Analyse af børnetegninger i Roskilde har været der. Hun  går alt igennem og drager konklusioner.

Annonce

Magt over coronaen

Hun har været igennem en første runde, og selv om tegninger og tekster skal granskes meget mere, kan Grete Binger se tendenser.

- De mindre børn har haft behov for at portrættere virussen og lære den at kende ved at tegne den. Det gør de, fordi de så føler, at de har en vis magt over den , og det ønsker de. Vi kender det fra folkeeventyr med uhyrer og trolde. Når man lærer dem at kende, forsvinder de. Det er terapi, forklarer Grete Binger.

- De større børn savner deres venner, kan man se. De har stort fokus på kammeraterne. De har ikke nogen at spejle sig i, og det digitale fællesskab er ikke nok.  Vi andre havde vores idealer hængende på væggen, og de unge i dag kan se bloggerne som glansbilleder. Men det er ikke nok. De har savnet deres daglige kontakt med de jævnaldrende, siger Grete Binger.

Hun bemærker også, at børnene har fået nye hverdagshelte. De ønsker at gå til modangreb på virussen, så den ikke slår, mormor, morfar, farmor og farfar ihjel. Det er vigtigt for dem.

- Mellemgruppen og de store af børnene ser læger, sygeplejersker og portører som deres helte, der bekæmper virussen. Der er også en tegning fra en lejlighed med folk og Supermand med sværd i en boble uden for vinduet. Fantasien bekæmper virussen, forklarer Grete Binger, der også kan notere en dyb angst hos børnene for at blive syg og skade andre.

Annonce

Klogere på børn og corona

Jacob Bødskov fra Aros har stået for projektet, skrevet ud til skolerne og samlet det hele.

Animator August Niclasen er i denne tid artist in residence i Aros Atelier, og han laver en cirka fem minutters animationsfilm om projektet, der har fået titlen "Streger fra en syg tid".

Jacob Bødskov og Aros har ønsket at blive klogere på, hvad børn og unge gør med deres tanker, når hverdagen ikke ligner sig selv?


Dengang jeg fik corona, var jeg hjemme sammen med min mor, far og søster. Jeg spillede bare lidt, og så sagde en af mine venner, jeg spillede med, vi skal ikke i skole i to uger. Jeg troede ikke på ham, men det var rigtigt. Jeg blev mega glad, men når der var gået tre dage, var det sygt. Jeg kunne ik komme ud sammen med mine venner, fordi min mor fik corona. Hun smittede mig med det. Så gik det bare ned ad bakke. Jeg havde 40 i feber, mit spyt var grønt, og jeg havde det mega dårligt. Jeg spillede mit liv væk i tre uger, og så, når jeg blev rask, så skulle jeg lave lektier. Jeg var rigtigt trist og ked af det. At jeg ikke må være sammen med mine venner imens de var ude og jeg skulle bare være derhjemme og ikke lave en skid. Det hjalp, da vi fik online klasser, fordi så skulle vi se hinanden hver dag om morgenen.

Nikolaj, 13 år


- Hvad gør lærere og pædagoger, psykologer og samtidshistorikere, når de vil forstå og samle op på en tid med fokus på sygdom, angst og omvæltninger? Og hvad gør kulturinstitutionerne, når børnene ikke kan komme på museum som de plejer pga. tidens covid-19 relaterede udfordringer med gruppestørrelser og materialehåndtering? spørger Jacob Bødskov.

- Formålet har været at skabe et kreativt rum, der kan hjælpe os med at forstå vores tid gennem børn og unge på tværs af landet. Mens nogle museer samler på mundbind og plexiglas, ønsker vi at give børn og unge mulighed for at være med til at ”skrive” historie, siger Jacob Bødskov.

August Niclasen er animator og laver en film ud af tegninger og tekst. Her er en, han har særlig forkærlighed for. Foto: Hans Petersen
Coronaen er uhyggelig, men børn slipper af med uhyret ved at tegne det. Foto: Hans Petersen
Enkelt og genialt. Hilsen med albuen, og så er vi gode nok. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Overblik: Læs alt om AGFs nederlag til FC Midtjylland

Annonce