Annonce
Kultur

Børnene elsker fantasy: Orlapris til Mirja fra Aarhus

Gunvor Ganer Krejberg takker for prisen for Mirja-bogen. Foto: Axel Schütt

Her bestemmer læserne selv, og det er børn. Fire priser og en ekstra delt ud på Dokk1 i Aarhus.

AARHUS: Aarhus fik en af de fire Orlapriser, der blev uddelt fredag. Men en af de to modtagere af prisen kunne ikke være der for at modtage den. Hendes heste var løbet ud af deres fold, og dem havde hun travlt med at få tilbage.

Bogen "Mirja - Drømmestenen" løb med prisen for "Flotteste bog at kigge i". Den er skrevet af århusianeren Gunvor Ganer Krejberg, mens illustrationerne er skabt af Rebecca Bang Sørensen, og de fik prisen i fællesskab.

"Mirja - Drømmesten" er en af de i alt fem bøger, der vil komme på Gyldendals Forlag i serien om fantasy-serien om Mirja. De tre er udkommet.

Gunvor Ganer Krejberg tog imod prisen ved seancen i Dokk1 i Aarhus. Rebecca Bang Sørensen skulle også have været der. Men fordi hendes heste var løbet ud af deres fold, og hun skulle have dem fanget ind, kunne hun ikke nå frem fra Sjælland, hvor hun bor nu.

Rebecca Bang Sørensen er vokset op på Djursland og har gået i Norddjurs Friskole, som hendes forældre var med til at starte. Hun har i sin opvækst boet i kollektiv, bofællesskab eller lignende.

Annonce

De fik Orlapriserne


  • Flotteste bog at kigge i: 'Mirja - Drømmestenen' af Gunvor Ganer Krejberg og Rebecca Bang Sørensen
  • Bedste bog jeg blev klogere af: 'Guide til piger' af Sabine Lemire
  • Bogen, der fik mig til at grine: 'Bubbi - den talende hund' af Morten Münster og Merlin P. Mann
  • Den mest spændende bog jeg har læst: 'Hitman' af Peter Kroghol.

For første gang blev Orlas Ærespris uddelt. Den gik til Josefine Ottesen for sit brede forfatterskab, som både omfatter billedbøger, letlæsningsbøger, fantasyromaner, højtlæsningsbøger og historisk inspirerede romaner.

Uddelingen af Orlaprisen har været et af mange arrangementer i den nye litteraturfestival for børn, Albus International Festival for Børnelitteratur. Festivalen bliver arrangeret af Aarhus Kommunes biblioteker i samarbejde med blandt andre Statens Kunstfond.

Letlæsning på vej

Gunvor Ganer Krejberg tog imod prisen og var glad for den.

- Det er det største, fordi læserne, børnene, har stemt os ind på førstepladsen, siger hun, der også er på vej med en serie letlæsningsbøger.

- Tre er skrevet, og der kommer flere, men hvor mange ved vi ikke endnu, siger prisvinderen, der også her arbejder sammen med Gyldendal.

Orlaprisen er børnenes helt egen. De nominerer deres yndlingsbøger og vælger til sidst, hvem der skal modtage prisen. DR har uddelt Orlaprisen siden 2005 i samarbejde med Kulturministeriet og Undervisningsministeriet.

I år har børn fra hele landet nomineret bøger i kategorierne 'Flotteste bog at kigge i', Bedste bog jeg blev klogere af', 'Bogen, der fik mig til at grine' og 'Den mest spændende bog jeg har læst'.

I alt havde børnene sendt 135 titler ind til nominering, og af dem har en bogkyndig jury - bestående af både børn og voksne - nomineret fem bøger i hver kategori. Til sidst har børnene stemt på deres favoritter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce