Annonce
Kultur

Børnene elsker fantasy: Orlapris til Mirja fra Aarhus

Gunvor Ganer Krejberg takker for prisen for Mirja-bogen. Foto: Axel Schütt

Her bestemmer læserne selv, og det er børn. Fire priser og en ekstra delt ud på Dokk1 i Aarhus.

AARHUS: Aarhus fik en af de fire Orlapriser, der blev uddelt fredag. Men en af de to modtagere af prisen kunne ikke være der for at modtage den. Hendes heste var løbet ud af deres fold, og dem havde hun travlt med at få tilbage.

Bogen "Mirja - Drømmestenen" løb med prisen for "Flotteste bog at kigge i". Den er skrevet af århusianeren Gunvor Ganer Krejberg, mens illustrationerne er skabt af Rebecca Bang Sørensen, og de fik prisen i fællesskab.

"Mirja - Drømmesten" er en af de i alt fem bøger, der vil komme på Gyldendals Forlag i serien om fantasy-serien om Mirja. De tre er udkommet.

Gunvor Ganer Krejberg tog imod prisen ved seancen i Dokk1 i Aarhus. Rebecca Bang Sørensen skulle også have været der. Men fordi hendes heste var løbet ud af deres fold, og hun skulle have dem fanget ind, kunne hun ikke nå frem fra Sjælland, hvor hun bor nu.

Rebecca Bang Sørensen er vokset op på Djursland og har gået i Norddjurs Friskole, som hendes forældre var med til at starte. Hun har i sin opvækst boet i kollektiv, bofællesskab eller lignende.

Annonce

De fik Orlapriserne


  • Flotteste bog at kigge i: 'Mirja - Drømmestenen' af Gunvor Ganer Krejberg og Rebecca Bang Sørensen
  • Bedste bog jeg blev klogere af: 'Guide til piger' af Sabine Lemire
  • Bogen, der fik mig til at grine: 'Bubbi - den talende hund' af Morten Münster og Merlin P. Mann
  • Den mest spændende bog jeg har læst: 'Hitman' af Peter Kroghol.

For første gang blev Orlas Ærespris uddelt. Den gik til Josefine Ottesen for sit brede forfatterskab, som både omfatter billedbøger, letlæsningsbøger, fantasyromaner, højtlæsningsbøger og historisk inspirerede romaner.

Uddelingen af Orlaprisen har været et af mange arrangementer i den nye litteraturfestival for børn, Albus International Festival for Børnelitteratur. Festivalen bliver arrangeret af Aarhus Kommunes biblioteker i samarbejde med blandt andre Statens Kunstfond.

Letlæsning på vej

Gunvor Ganer Krejberg tog imod prisen og var glad for den.

- Det er det største, fordi læserne, børnene, har stemt os ind på førstepladsen, siger hun, der også er på vej med en serie letlæsningsbøger.

- Tre er skrevet, og der kommer flere, men hvor mange ved vi ikke endnu, siger prisvinderen, der også her arbejder sammen med Gyldendal.

Orlaprisen er børnenes helt egen. De nominerer deres yndlingsbøger og vælger til sidst, hvem der skal modtage prisen. DR har uddelt Orlaprisen siden 2005 i samarbejde med Kulturministeriet og Undervisningsministeriet.

I år har børn fra hele landet nomineret bøger i kategorierne 'Flotteste bog at kigge i', Bedste bog jeg blev klogere af', 'Bogen, der fik mig til at grine' og 'Den mest spændende bog jeg har læst'.

I alt havde børnene sendt 135 titler ind til nominering, og af dem har en bogkyndig jury - bestående af både børn og voksne - nomineret fem bøger i hver kategori. Til sidst har børnene stemt på deres favoritter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilskuere til AGF-kamp veksles til julegaver

Leder

Støt AGF og kampen for julehjælp

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Aarhus

Pullert, hegn og politibil påkørt: Politiet jagtede spirituspåvirket bilist langs med åen

Annonce