Annonce
Debat

Børnene i Moria: Det er tid til at vise mere hjerte

"Internationalt set blegner Danmarks bidrag. Norge vil blandt andre tage imod 50 af de udsatte børn og har allerede støttet med 600 millioner norske kroner for at få flyttet sårbare familier ud af lejren. Dette på trods af, at Norge som ikke-EU-nation ingen forpligtelse har til at sende hjælp afsted", skriver debattørerne. Foto fra Moria efter branden: Angelos Tzortzinis/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: I sidste uge brændte Moria-lejren i det græske øhav. Lejren var allerede inden branden en humanitær katastrofe. Nu sover flere tusinde flygtninge under åben himmel omkring ruinerne af den lejr, der før var deres hjem. En stor andel af dem er børn. Dem har vi et ansvar for at hjælpe – og vi er nødt til at handle nu.

Allerede i juni stillede vi i Radikale Venstre Aarhus et beslutningsforslag om, at Aarhus skulle tage imod forældreløse børn fra flygtningelejre i Grækenland. På Christiansborg har vi i Radikale Venstre siden lagt pres på regeringen sammen med de andre støttepartier. Budskabet er klart: Vi skal åbne vores døre for 300 forældreløse børn.

Men "børnenes statsminister" ønsker forsat ikke at hjælpe børn fra Moria til Danmark. Udviklingsministeren vil i stedet sende 22,4 millioner kroner til Grækenland, og selvom pengene utvivlsomt falder på et tørt sted, er det langt fra noget, der rækker.


Derfor er det pinligt, hvis Danmark ikke tager ansvar, stiller os sammen med de øvrige 10 EU-lande og hilser børnene velkommen. Vi kan ikke nøjes med at stikke grækerne en "hold-kæft-check".


Internationalt set blegner Danmarks bidrag. Norge vil blandt andre tage imod 50 af de udsatte børn og har allerede støttet med 600 millioner norske kroner for at få flyttet sårbare familier ud af lejren. Dette på trods af, at Norge som ikke-EU-nation ingen forpligtelse har til at sende hjælp afsted.

Ud over Norge har ti EU-lande, herunder Tyskland og Frankrig, meldt ud, at de står klar med en hjælpende hånd. Flere lande har allerede fået flygtningene væk fra ruinerne og ind i ordnede rammer i deres hjemlande. Den samme sti bør Danmark gå ned ad. Heldigvis ser vi nu flere danske kommuner melde sig klar til at tage imod uledsagede flygtningebørn. Det bør gøre indtryk på regeringen.

Vi kan ikke undskylde os med, at vi ikke har midlerne. Det har vi. På finansloven sidste år blev der sat penge af til at tage imod 500 kvoteflygtninge. Alligevel tager vi i år kun imod 200. Så hvorfor ikke give de resterende 300 pladser til nogle af de børn, der lige nu lider i Moria-lejren?

Alle børn har ret til beskyttelse fra voksne. Derfor er det pinligt, hvis Danmark ikke tager ansvar, stiller os sammen med de øvrige 10 EU-lande og hilser børnene velkommen. Vi kan ikke nøjes med at stikke grækerne en "hold-kæft-check". Vi skal derimod handle nu. Det er det eneste meningsfulde at gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce