Annonce
Østjylland

Børnenes budget vedtaget

Børnene i Krible-Krable Huset og kommunens øvrige institutioner kan juble over, at der kommer flere voksne at lege med. Arkivfoto: Søren E. Alwan
En aftale, der står i børn, sundhed og grøn omstillings tegn fik Enhedslisten og SF med i budgettet.

Odder: Mandag aften indgik et flertal af byrådets partier en aftale om, hvordan pengene skal fordeles i kommunen næste år. Og det er en aftale, der især får betydning for kommunens børn.

Flere penge til bedre normeringer i dagtilbuddene, Hou Børnehave flyttes sammen med skolen og så er der sat penge af til at gøre de eksisterende dagtilbud bedre også i de fysiske rammer, ligesom der allerede er planlagt og budgetteret med en helt ny institution på vej i Bendixminde i Odder.

- Man kan vel godt sige, at området får et tiltrængt løft, siger borgmester Uffe Jensen (V). Han henviser blandt andet til den opgørelse over normeringerne, som forvaltningen har gennemført tidligere på året, som viser, at Odder Kommune ligger lavt.

Annonce

Forældrebevægelsens fortjeneste

Flere penge til flere hænder i dagtilbuddene er også hovedårsagen til, at Enhedslisten for første gang i flere år er medunderskrivere på dette års budget.

- På grund af aftalerne mellem KL og regeringen så økonomien bedre ud, og det betød, at vi kunne gøre nogle af de ting, som vi har ønsket længe. Blandt andet, at vi kunne tilføre flere penge til at minimumsnormeringer end dem, regeringen har afsat, siger Ditte-Marie Thejsen (EL).

I 2021 får kommunens dagtilbud fire millioner kroner udover de godt to millioner kroner, der kommer fra regeringen til at sikre flere voksne per barn i børnehaver og vuggestuer.

- Vi er ikke i mål, men vi er kommet et pænt stykke på vejen, siger Ditte-Marie Thejsen, der retter en stor tak til Forældrebevægelsen, der i foråret fremsatte det borgerforslag om bedre normeringer, der fik forvaltningen til at regne området efter.


Vi er ikke i mål, men vi er kommet et pænt stykke på vejen,

Ditte-Marie Thejsen


- Det viser også, at borgerforslag betaler sig, når de har substans, siger Uffe Jensen, der ligesom Ditte-Marie Thejsen mener, at Forældrebevægelsens borgerforslag er en væsentlig årsag til resultatet.

Annonce

Farvel til hverdagseffektiviseringer

En af de knaster, der søndag aften fik Konservative og Dansk Folkeparti til at forlade forhandlingerne, er Folkeparken, som de to partier ikke mente, skulle prioriteres.

Flertallet var uenige og har fundet penge til den satsning på udvikling af midtbyen, som de mener er nødvendig for at holde liv i byens handelsliv.

Pengene til de investeringer, der er gjort både på børneområdet, men også i forhold til grøn omstilling og byudvikling er ikke, som de foregående fire år fundet ved hverdagseffektiviseringer, men ved konkrete besparelser.

"Aftaleparterne signalerer hermed, at de tager ansvar for at pege på konkrete besparelser", står der i budgetaftaleteksten.

- Vi har villet vise, at der kan føres ansvarlig politik på en anden måde, siger Ditte-Marie Thejsen.

Annonce

Dyrere daginstitutioner

Pengene er blandt andet fundet i puljer med uforbrugte midler, ved at forhøje gebyrer og på forældrebetaling på dagtilbud.

- Vi synes faktisk ikke, vi skal slå os på billige daginstitutioner, men på gode daginstitutioner, siger Ditte-Marie Thejsen.

Trods tilslutning fra de de fire partier til venstre for Venstre, så er det heller ikke denne gang et enigt byråd, der sender budgettet videre til andenbehandling 5. oktober.

Her forventes DF og Konservative også at fremlægge deres alternative budget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce