Annonce
Østjylland

Børneteater fejrer 20 års fødselsdag med festival

Pernille Bach er skuespiller og Madam Bachs kunstneriske leder. Morten Pape

Madam Bach hitter både herhjemme og i Kina - nu er kikkerten rettet med USA.

ODDER: Det er 20 år siden, at Teaterværkstedet Madam Bach blev etableret. Det blev fejret i weekenden, hvor der var inviteteret til forestillinger og workshop for børn og fortællecafé for voksne i de lokaler i Vitapark, som Madam Bach har boet i små tre år.

- Alle byens børn har været igennem de her lokaler, siger Christian Schrøder med glæde i stemmen og beklager, at han bare fortæller løs i øst og vest om sit eget livsforløb, Madam Bach og den store succes det lille børneteater har i udlandet som efterhånden også smitter af herhjemme.

I den forgangne weekend har teatret endnu en gang været fyldt med børn, der har set forestillingen "Hjem" og deltaget i workshops.

Madam Bach har nemlig deltaget i den europæiske Small Size Big Cities festival, som er et EU projekt for 17 teatre i hele Europa.

Derudover har weekenden også budt på lidt for de voksne. Og så selvfølgelig en jubilæumsfest for teatret, der næsten er mere eftertragtet i udlandet end herhjemme. Mindst 200 rejsedage om året bliver det til.

Lige nu er det især i Kina man er glade for, at børneteatret kan lære de kinesiske børn at bruge deres sanser til at lære med.

Og det er netop det, Christian Schrøder og Pernille Bach gerne vil. Lave teater uden replikker, der får børnene til at undersøge, udforske og sanse.

- Det er det, vi selv er vildt optagede af, siger Christian Schrøder.

Næste step bliver efter al sandsynlighed USA.

- Vi er i en position nu, hvor vi selv skal sætte begrænsningerne, siger teatermanden.

Annonce
Børn helt ned til tre år blev draget af forestillingen "Hjem". Mange af kommunens institutionsbørn færdes efterhånden hjemmevant i Madam Bachs lokaler. Foto Morten Pape

Tid til børn

Han og hans kone nyder, at de efterhånden høster frugten af de mange erfaringer, de har fået gennem de 20 år, teatret har eksisteret, men alt med måde.

- Det ville være dejligt, hvis vi kunne rejse lidt mindre og i stedet trække verden til Odder, siger Christian Schrøder og fortsætter.

- Vi drømmer om, at Odder kan bliver centrum for børneteater. Dansk børneteaters hovedstad. Den opgave er der ikke nogen andre, der har taget på sig.

Det er ikke mindst lysten til at være mere sammen med deres to børn, Albert på 14 og Ester på ni, der af og til kan få Christian og Pernille til at drømme om flere hjemlige opgaver.

Omvendt giver det verdensomflyvende teaterliv også børnene nogle unikke oplevelser og muligheder for reglen er, at hvis mor og far er væk mere end en uge skal ungerne med.

- Så laver de fremlæggelser for deres klassekammerater på Odder Lille Friskole, når de kommer hjem. Det er der også læring i, understreger faderen.

Resten af tiden kører mormor og morfar Inge og Erik Knudsen, gerne fra Horsens for at passe børnebørnene, ligesom de i øvrigt også gør, når der skal laves noget på teatret.

- De er mere end hjælpere. De har altid bakket op, siger Christian Schrøder og lægger ikke skjul på, hvor glad han er for sine svigerforældre og at de er tæt på. Han selv er fra Christianshavn og vokset op der og alle mulige andre steder.

Jeg vil rose kommunen for at lave nogle rammer, hvor borgerne kan udfolde ønsker

Christian Schrøder

Netværk, netværk, netværk

Den 46-årige skuespiller er den ene halvdel af Madam Bach og gift med den anden halvdel Pernille Bach.

Parret mødte hinanden på Teaterskolen i Aarhus, og da de ville flytte lidt væk fra byen, faldt valget på Torrild.

- Det har vist sig at være et rigtigt godt udgangpunkt for at rejse rundt i hele verden, siger Christian Schrøder.

Det er stadig Torrild, der er udgangspunktet for familien, men engagementet i den lille by er efterhånden flyttet til Vitapark, hvor de ikke nøjes med at lave egne teaterforestillinger, men også arrangerer koncerter for voksne.

Hos Madam Bach er det fru Pernille, der er den kreative og kunstneriske ideudvikler, mens hr. Christian står for salgs- og netværksdelen. Og det er ikke tilfældigt.

- Jeg elsker at netværke, siger Christian Schrøder.

Senest har han stillet sig i spidsen for den nyetablerede Odder Little Culture Club, der skal bringe endnu flere kulturelle oplevelser til Odder.

- Jeg vil rose kommunen for at lave nogle rammer, hvor borgerne kan udfolde ønsker. Det vil jeg gerne hjælpe med, for det er efterhånden blevet en mission for mig at gøre Odder til et sted, man kigger hen efter kulturelle tilbud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce