Annonce
Aarhus

Badeanstalten Spanien lukket på 11. måned: Ingen tidshorisont

Den flotte funkisbygning fra 1933, der huser Badeanstalten Spanien, er nærmest overmandet af en forbandelse, når det gælder renovering. I begyndelsen af dette årti trak en renovering to år længere ud end beregnet. Nu ser en mindre, kortvarig renovering ud til at tage et år. Arkivfoto: Axel Schütt

Glem alt om vandsjov og grossererbade i Badeanstalten Spanien i vinterferien. Den har nu været under ombygning siden april 2018 og er det stadig. Kommunen vil ikke komme med en åbningsdato.

AARHUS: Det bliver heller ikke i den kommende uges vinterferie, at børnefamilier og andet godtfolk kan indtage svømmebassinet og grossererbadet. Aarhus Kommune tør ikke længere komme med en dato for genåbningen af den populære badeanstalt i Spanien.

Det skyldes uden tvivl, at beskeden i april 2018, da badeanstalten blev lukket, var, at der var tale om en "kortvarig renovering". Århus Stiftstidende spurgte for tre uger siden pressechef Michael Jaap fra Aarhus Kommunes Kultur og Borgerservice, der driver svømmebadet, hvornår århusianerne igen kan hoppe i bassinet i Spanien eller tage sig en kold afvaskning i grossererbadet oven på.

Svaret lød, at kommunen ikke vil sætte en dato, men at billetlugen sandsynligvis ville åbne igen indenfor et par måneder. En ny forespørgsel tre uger senere sætter heller ingen tidshorisont på genåbningen nu, hvor badeanstalten går ind i 11. måned med håndværkerne rumsterende i de funkis omgivelser.

- Vi er kommet med forskellige udmeldinger. Det vil vi ikke mere, for hver gang skuffer vi nogle mennesker, og det går ud over vores troværdighed. Vi kan ikke komme med en eksakt, troværdig dato, siger Michael Jaap.

Kan du ikke komme du ikke komme en genåbning bare lidt nærmere. Mange århusianere er efterhånden utålmodige. Bliver det i næste måned - eller til sommer?

- Jeg tør ikke komme med et gæt. Men jeg kan sige, at håndværkerne også knokler i vinterferien.

Annonce

Jeg tør ikke komme med et gæt. Men jeg kan sige, at håndværkerne også knokler i vinterferien.

Michael Jaap, pressechef, Kultur og Borgerservice

Badeanstalten var Europas bedste svømmehal

Da Badeanstalten Spanien, der har sit navn efter gaden, den ligger i, stod færdig, blev anlægget betegnet som Europas mest moderne - og bedste - anlæg. Badeanstalten blev indviet i 1933. Kulturarvstyrelsen fredede i 1990 den tidstypiske, flotte funkisbygning.

Bag Badeanstalten står stadsarkitekt Frederik M. Draiby. Teknologisk set stod badeanstalten for et spring ind i fremtiden med svømmebassinet på 25x12 meter, og ikke mindst afdelinger for brusebade, karbade, dampbade, tørluftbade og solbade, hvilerum og massagerum med mere. Svømmehallen havde seks vipper, hvilket også var uset efter datidens forhold.

Tårnfløjen blev oprindeligt bygget til at huse blandt andet havvandstanke til datidens havvands-bassiner. Systemet bruges ikke i dag. Bygningen har altid huset private erhverv. Oprindeligt var der konditori blandt de mere krops- og sundhedsorienterede som frisør og massør - i dag er der take away mad og fitnesscenter. Der var desuden lejlighed til bademesteren.

Der var også tid til masser af hyggestunder. Mangen en århusianer gjorde sig rigtig ren om fredagen op til weekendens udskejelser. Det skete med saunabad og kortspil under kulbuelys, mens der blev drukket Top Pilsner til købmandspriser.

Mange af faciliteterne blev lukket ned, men mange af dem er vendt tilbage i form af grossererbadets mange muligheder.

Men en forbandelse hviler åbenbart over Badeanstalten Spanien i dette årti. Den store genopbygning, der blev begyndt i 2009, trak to år længere ud end beregnet - og først i 2013 åbnede Badeanstalten igen. Det samme er tilfældet med den nuværende renovering, der skulle være kortvarig. Den nærmer sig nu et års jubilæum.

Den 97 år gamle Badeanstalten Spanien har lukket lige nu. Det gælder også grossererbadet med dets mange muligheder. Hvornår det populære sted åbner igen, kan kommunen ikke fortælle. Arkivfoto: Kim Haugaard

Klorskader i lofterne

På Spaniens Facebookside lyder den korte besked, at badeanstalten ikke ved, hvornår den genåbner. Pressechef Michael Jaap har tidligere overfor Stiften.dk forklaret, at det egentlig kun var selve badeanstaltens svømmebassin, der skulle have en overskuelig renovering sidste år. Men arbejdet har grebet om sig.

Gipslofterne viste sig at være fyldt med fugt, fordi lofterne i sin tid var konstrueret til saltvand, man i gamle dage hentede ind fra bugten. Men nu har klorvandet gennem årtier tæret på loftet.

- Vi må erkende, at badeanstalten har været som alle andre gamle huse at renovere, når man først kommer i gang. Når man ridser i lakken, dukker en masse ting op, forklarede pressechefen.

De nye ting, der er dukket op, er blandt også oven på etagen med det store bassin - nemlig grossererbadet, hvor der blandt andet bliver skiftet en del af rørsystemet, som har mange år på bagen. Nogle rør daterer sig tilbage til 1930'erne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce