Annonce
Blog

Badehuse på Aarhus Ø

Livet er ikke altid let at leve, og det religiøse er sjældent et quickfix. Religion er aldrig en løsning, men kan være en guide på vejen.
Annonce

I de seneste år er jeg flere gange blevet inviteret til at fortælle om de to Badehuse på Aarhus Ø, som Domkirken har købt. Husene er nu færdige, og vi skal tage dem i brug fra den 24. juni. Når jeg er blevet inviteret til at sige noget om dem, er det selvfølgelig, fordi det kan være svært at se, hvad vi vil med dem. Der synes at være langt fra den pompøse domkirke til et par badehuse. Det passer bare ikke sammen, vel? Jo, det gør. Forklaring følger.

Igennem 10-12 år har Domsognets menighedsråd interesseret fulgt rydningen af den gamle containerhavn, udviklingen af området til en bydel og de efterfølgende mange byggerier. Præster og menighedsråd spurgte naturligvis for 10-12 år siden, hvordan vi skulle forholde os til en befolkningsudvikling i sognet, der ville mere end fordoble indbyggertallet. Det punkt passerede vi 1. januar 2018, hvor indbyggerantallet i sognet var blevet fordoblet på ti år. Helt nøjagtigt. Der bor nu samlet set mere end 15.000 menneske i domsognet. En tilsvarende udvikling er sket i Vor Frue sogn med bebyggelserne på Ceresgrunden, langs åen og senest på det tidligere Godsbaneareal. I Christians sogn på Christiansbjerg stiger indbyggertallet også, fordi der bygges og byfortættes dér.

”Der skal da vel bygges en kirke på Aarhus Ø”, mente nogen. Svaret blev nej, da Domkirken sagtens kan være ramme for så stort et antal sognebørn. Det var den fx midt i 1960-erne, hvor der også boede ca. 15.000 mennesker i Domsognet. Siden har vi fået en sognegård i Kannikegade, der også kan rumme mange mennesker til møder og andre aktiviteter. Trods det satte vi os ikke ned og lagde armene over kors. Vi - præster og menighedsråd - er meget vel klar over, at ligesom det kræver noget helt andet at drive og være forretninger og institutioner i dag end fx midt i 1960’erne, ja, så kræver det også noget andet af folkekirken at være stor bykirke i dag.

Menighedsrådet og præster var enige om, at nogle lokaler på Aarhus Ø, der kunne bruges som en sognegård nr. to, kunne være en idé. For på den måde kunne folkekirken være mere synligt tilstede. Ideelt set burde den være det i alle kvarterer. I hvert fald lettere tilgængelig for samtaler med alle, der har brug for at lette hjertet, få drøftet det svære i livet, og at få livsmod og håb igen gennem samtale med en præst.

Mange mennesker er desværre ikke klar over, at vi præster meget gerne bruger megen tid på samtaler med mennesker, der har det svært. Det bruger vi mange ressourcer på, og vi bruger tid og uddannelse på at blive dygtigere til at føre samtaler, hvor tunge og svære emner indgår. For mange har i dag meget at bære på og slås med.

En dag dumpede der et tilbud ned i vores hat om at blive en del af det fællesskab, som skulle bygges op i randen af Aarhuset, den store bebyggelse ved fronten mod Bassin 7. Nu ligger der 21 badehuse. Det er ikke badehuse i traditionel forstand, men huse, der kan anvendes til mange forskellige aktiviteter og forretninger.

Hvad skal Domkirkens badehuse så anvendes til? Ja, her måtte en undersøgelse sættes i værk blandt beboerne på De bynære Havnearealer. Man spurgte dem, hvad de gerne ville anvende Badehusene til. Undersøgelse, som er udført af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter er ikke er helt færdig. Alligevel kan jeg godt røbe, at flere af deltagerne i undersøgelsen ønsker at være med i aktiviteter, samtaler, fordybelse, indsigt og diskussioner om liv, død og kærlighed. Hvordan vi bedst kan leve med hinanden, hvad tro er, hvad troen forholder sig til, hvad Gud er i den kristne forståelse, hvad Gud er i andre religioners forståelse, hvad liv, død, sygdom, held, uheld, skæbne og meget, meget mere er. Det vrimler også med ønsker om aktiviteter i samarbejde med foreninger, forretninger, institutioner og virksomheder på Aarhus Ø. Vi er mange der har brug for en samtalepartner i lyst og nød. Livet er ikke altid let at leve, og det religiøse er sjældent et quickfix. Religion er aldrig en løsning, men kan være en guide på vejen.

Religionerne er nemlig aldrig alene om tolkninger af alt det svære, lette, sjove og skønne i livet. Her er litteratur, teater, musik og kunst i bred betydning helt uundværlige. Alt dette inddrages allerede i kirkerne, og det vil det også blive i Badehusene på Aarhus Ø. Her vil være alt fra forældre til spædbørn, der samles og deler erfaringer og folk, der spiller kort, skak eller ludo, fortæller vittigheder eller diskuterer så argumenterne gnistrer. For dét er også folkekirke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus For abonnenter

Lang kø til en plads på Aarhus Friplejehjem: - Vi fortæller, at der også kan ske fejl hos os

Annonce