Annonce
Aarhus

Bag den røde låge i Viby

Rosenvænget-kvarteret i Viby med de smalle og snoede veje er vokset frem i en gammel æbleplantage. Det specielle og grønne villakvarter er blandt finalisterne i Årets Bernhard.Foto: Jens Thaysen

Æbleplantage blev til villakvarteret Rosenvænget i Viby. Det er præget af små, snoede veje, gamle æbletræer og godt sammenhold - og det er med i finalen om Årets Bernhardt

AARHUS: Et gammelt villakvarter i Viby - Rosenvænget - der tællersmå smalle veje som Irisvej, Lindevej, Bøgevej Blommevej og Nøddevej - er med i finalen om Årets Bernhardt.

De omkring 80 parceller i kvarteret er resultatet af en udstykningsplan for en tidligere æbleplantage i 1896.

Dommerkomitéen i Foreningen for Bykultur i Aarhus fremhæver i sin bedømmelse af kvarteret, at set fra luften fornemmer man stadig tydeligt udstykningens ovale figur, mens man i gadeniveau fornemmer intime, smukt svungne vejforløb mellem hække og stakitter.

Forståelsen for fællesskabet i kvarteret har været medvirkende årsag til, at man har kunnet bevare den stramme geometri i planen uden at begrænse diversiteten i både bebyggelse og haveanlæg. Kvarteret viser dermed, hvorledes tanker om havebyen fra 1896 kan udvikle sig og leve videre på frie vilkår i en ny tid, skriver dommerkomiteen blandt andet.

Annonce

Lågefest og læseklub

Louise Tougaard, der bor på Irisvej, skriver i sin indstilling blandt andet:

"Indenfor i haverne står rigtig mange af de helt gamle æbletræer fra vængets fortid som plantage og dufter og skygger i disse majdage. Senere på sæsonen smager de også dejligt. Der er for tiden et projekt i gang med at indtegne hele æblearven på en samlet plan og få kortlagt hvilke æblesorter der findes her. Det er typisk at der kan samles interesse om den slags i Rosenvænget. Mod Jyllands Allé starter Rosenvænget ved Den røde Låge, som i gamle dage markerede indgangen til skoven. Her er der udelukkende adgang til fods og på cykel. Så grunden til det fredelige gaderum er, at biler kun kører her, når de har ærinde, det er et lille lukket vejsystem. I dag hænger vi fastelavnstønden op under lågen og markerer på den måde starten på det udendørs liv."

Hun fortæller, at der er masser af fælles aktiviteter i kvarteret. Lige fra en årlig lågefest over foredrag i hinandens stuer til en læseklub, en strikkestue, en gå-tur-klub og en havekreds.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Over 1000 var samlet tæt til demonstration i Aarhus: Lørdag kommer der endnu en trods markant øget smittefare

112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

112

Ung mand stukket med kniv i boligområde: Politiet søgte med hunde

Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce