Annonce
Kultur

Baggårdsteater i Rosenkrantzgade: Svalegangen går i kødet på klimakampen

Dansere fra Black Box Dance Theater er en del af Teater Svalegangens baggårdsperformance, "Glade bæredygtige dage", som kan opleves 31. maj og 1. juni. Her danser Josh Scott og Giorgia Reitani i 781 kilo skrald som en kommentar til det kiloantal, en enkelt dansker producerer hvert år. Foto: Axel Schütt
FN's verdensmål vil de kommende år danne udgangspunkt for teater og kulturelle happenings på Svalegangen. Fredag lyder startskuddet til "United Change" baggården.
Annonce

AARHUS: Kvinden på toppen af det 3,5 meter høje skraldebjerg er eksalteret.

- Jeg elsker mit liv og min købekraft. Den er så stærk, råber den pelsklædte dame, så det gjalder ud over skraldespandene i den smalle baggård.

Mens hun priser overforbrug, flyrejser og hjernedøde luksusindkøb, dukker tre dansere frem under hendes enorme skraldekjole. I desperation kaster de sig rundt i affaldet på jorden.

Optrinnet finder sted i Svalegangens smalle baggård, der ligesom området foran teatrets indgang bliver inddraget til klimacafé som en del af "United Change", teatrets nye store satsning, hvor FN's verdensmål iscenesættes.

"Glade bæredygtige dage", som stykket hedder, er første led i fireårigt projekt, som teatret nu skyder i gang med et gratis kick off-arrangement 31. maj og 1. juni.

- Teatret vil iscenesætte verdensmålene og se kunsten som en medspiller, der kan engagere folk i verdensmålene. Vi vil forsøge at få skabt håb og tro på fremtiden og vilje til forandring. Med kunsten vil vi skabe refleksioner, så publikum måske får lyst til at handle og søge viden om, hvordan man kan være med til at skabe en bæredygtig omstilling, siger Per Smedegaard, der synes, at den agenda ligger fint i tråd med teatrets historik.

United Change

Teatret Svalegangen sætter frem mod 2023 fokus på FN's verdensmål gennem scenekunst.

2020: Vandreforestilling om verdensmålene 7, 13, 14 og 15. Foregår på Svalegangens matrikel samt hos regionale partnere.

Foreløbig plan for de kommende år:
2021: Familieevent om 8 verdensmål
2022: Turnéevent om 12 verdensmål
2023: Megaevent om alle 17 verdensmål

"United Change" kickstartes 31. maj-1. juni. Fredag klokken 16-22 og lørdag klokken 12-18.

Publikum kan opleve en baggårdsperformance af Line Knutzon, "Glade bæredygtige dage", der bliver fremført af Kirstine Hedrup og tre dansere fra Black Box Dance Theatre (Julia Svensson, Giorgia Reitani, Josh Scott). De optræder i et 3,5 meter højt bjerg af 781 kilo skrald, hvilket svarer til det antal kilo, én enkelt dansker i gennemsnit producerer om året.

Samme dag kan man også lytte til satiriske sange om klima sunget af Aarhus Musikskoles børnekor. Foran teatret vil der være Klimacafé med skuespiller Pernille Sørensen, der er vært for musik, oplæg og politiske debatter.

Arrangementet er gratis.

Annonce

Vandreforestilling i 2023

Det ambitiøse teaterprojekt er bundet op på partnerskaber, hvor kunstnere, fonde, videnscentre og erhvervsliv arbejder sammen med udgangspunkt i de 17 verdensmål frem mod 2023, hvor "United Change" kulminerer i en stor vandreforestilling.

- Den helt store vision er, at der er 17 teaterforestillinger, events og udstillinger hele vejen fra Dokk1, forbi Svalegangen og op til Rådhuset, siger Per Smedegaard, der har ambitionerne, men ikke midlerne.

For det store projekt er endnu ikke fuldt økonomisk sikret, ligesom teatret håber på at tilknytte internationale partnere hen ad vejen.

- Vi vil gerne nå et større og bredere publikum og satser på at lave en større, markant event hvert fjerde år uden for teatersalen, siger Per Smedegaard.

FN har præsenteret 17 verdensmål, men teatret har et 18. - nemlig folks egne verdensmål. Teatret opsætter en fotoboksinstallation, som man kan gå ind i og afgive sin egen handling på et protestskilt for at vise, hvad man selv vil gøre for at bakke op om et verdensmål.

- Vi vil gerne indsamle fotos af folks personlige klimaindsatser, så vi på et tidspunkt kan beklæde en hel facade med billederne, fortæller kreativ producent Lotte Kofod Ludvigsen.

Annonce

Brænder for klimadebatten

Per Smedegaard har oplevet stor interesse for projektet fra kunstnere i scenekunstmiljøet. Ved et såkaldt open call bød 56 kunstnere ind med forslag til indhold, og teatret er gået videre med 12 ideer.

En af dem kom fra skuespiller Kirstine Hedrup, som havde en idé til en monolog om overforbrug og klimaignorance. Det blev til førnævnte monolog "Glade bæredygtige dage", som dramatiker Line Knutzon har skrevet teksten til.

- Det er skønt at arbejde med Line Knutzon. Hun har skrevet en dejlig provokerende tekst, som samtidig underbygger alvoren, siger Kirstine Hedrup.

Hun får selskab af tre unge dansere fra England, Italien og Sverige, som til daglig er tilknyttet Black Box Dance Theatre i Holstebro.

Koreografien er udviklet ud fra billeder af mennesker, som lever i skrald.

- Klima optager de unge dansere og deres generation meget. De så det som en udfordring at danse i skrald, fordi det var en vigtig problemstilling, fortæller koreograf Marie Brolin Tani, leder af Black Box Dance Theatre.

- De har taget det til sig, og derfor følte jeg også, at det var det helt rigtige projekt at gå ind i, siger hun.

På Svalegangen er man klar over, at kampen for en bæredygtig verden er det lange, seje træk.

- Vi ændrer ikke noget med en enkelt forestilling, men første skridt er at gøre opmærksom på problemstillingen, og gør vi det mange gange, kan vi medvirke til en ændring. Kunst er godt til at skabe et minde, der bliver til en handling, siger Per Smedegaard.

Publikum kan få den første gratis smagsprøve på "United Change" 31. maj og 1. juni, hvor eventen er en del af Europæisk Kulturregions festival "Genopdag".

Skuespiller Kirstine Hedrup fremfører Line Knutzons monolog om overforbrug fra toppen af et 3,5 meter højt bjerg af skrald i Svalegangens baggård i Rosenkrantzgade. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce