Annonce
AGF

Skandalerne stod i kø: Arena blev aldrig superhallen, der forandrede Aarhus, som kronprinsen og politikerne drømte om

Kronprins Frederik åbnede Arena i 2001 ved en stor fest, der blev transmitteret i TV 2. Arkivfoto: Martin Ballund
Arena skulle tiltrække store mesterskaber og symbolisere, at Aarhus var på forkant med udviklingen, men den er endt som et eksempel på det modsatte. Skandalerne stod i kø fra før den overhovedet blev indviet.

IDRÆTSPOLITIK: Kronprins Frederik bød velkommen. Erann DD, Poul Krebs og Melanie B fra Spice Girls spillede og TV 2 sendte det hele direkte ud til familien Danmark i bedste sendetid.

Det var stort, da Aarhus i marts 2001 havde fået en ny hal.

Arena skulle kaste stolthed over Aarhus, og der gik da heller ikke længe før den første EM-slutrunde i håndbold blev afholdt i hallen. Siden har verdensstjerner i idrætsgymnastik, badminton og sågar Kofi Annan og Bill Clinton været forbi.

Annonce

Arena har set lidt af hvert i sine 20 år. Men i dag virker den smukke hal håbløst forældet.

Med sine fastmonterede sæder har den ikke Jyske Bank Boxens mobilitet, og med sine blot 5.000 pladser gider Robbie Williams, Lady Gaga og alle de andre, der spiller ude på marken i Herning, ikke engang at tage telefonen når de ringer fra Aarhus.

På sportsfronten - det er jo egentlig en sportshal - er klubberne skredet én efter én.

- Aarhus vil aldrig blive den samme igen

Det var måske et varsel om de mange udfordringer, der ventede, da Lars Lilholt dagen før indvielsen meldte afbud til at spille et nummer fra scenen.

Årsagen var, at TV 2 ikke kunne love ham, at han ikke ville blive baggrundsmusik til rulleteksterne i den direkte udsendelse, og så sagde sangerens band og pladeselskab altså nej.

Med eller uden Lilholt fik den dog hele armen på åbningsdagen i 2001.

Arena

Århus Stiftstidende sætter i disse dage fokus på byens store opvisningshal, Arena.

Den blev bygget i 2001 for 130 millioner kroner og forpagtes af AGF.

Tidligere har vi skrevet om:

- At hallen stort set ikke længere bliver brugt til eliteidræt

- At hallen er for lille til at tiltrække store events

At politikerne skal lave en plan for, hvordan hallen skal drives i fremtiden (leder)

Kronprins Frederik kastede glans over begivenheden og kaldte Arena for en 'superhal'.

- Det er mig en særlig glæde at være til stede i Aarhus i aften i en arena så prægtig, som den I har fået her. Jeg håber, at den må være med til at sprede en masse glæde i fremtiden og håber, at folk i de næste mange år må gå herfra med følelsen af, at have vundet en personlig sejr.

I slutningen af halvfemserne havde mange byer i Danmark fokus på at bygge haller, der kunne rumme store begivenheder, og i Aarhus havde man stor fokus på at komme først.

Samtidig med den store renovering af Århus Stadion, havde politikerne i midten af halvfemserne besluttet at bygge en opvisningshal i Aarhus, der skulle sætte resten af Jylland skakmat.

"Superhallen" Arena var en del af Erhvervshandlingsplanen Vækst i Aarhus fra 1995, der foruden hallen rummede planer for et nyt kunstmuseum (Aros), en udbyggelse af Aarhus Havn og renovering af fodboldstadion.

I 2006 afholdte Aarhus VM i idrætsgymnastik i Arena. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

I den politiske handlingsplan lød det, at idrætshallen skulle kunne bære internationale arrangementer:

- Der skal i Aarhus afholdes idrætsarrangementer med deltagelse af den nationale og den internationale elite. Aarhus skal være et aktivt idrætsmiljø, der tiltrækker og fastholder eliteidrætsudøvere.

Og kulturrådmand Niels Erik Eskildsen (SF) holdt sig da heller ikke tilbage, da han pompøst fra scenen til indvielsesfesten erklærede:

- Aarhus vil aldrig blive den samme igen efter i aften.

- Vores verden ændrer sig, og det samme gør vores forventninger til idrætsbegivenheder. Der er derfor to vægtige grunde til, at Aarhus har fået sin Arena. For det første skal idrætten i Aarhus have de bedste vilkår, og for det andet skal Aarhus være på forkant med udviklingen på idrætsområdet i Danmark. Gid at Arenaen må blive symbolet på gode oplevelser, sagde rådmanden.

Annonce

- Danmarks bedste hal

Men for politikerne skulle Arena - eller Arenaen som alle sagde og skrev dengang, den blev bygget og indviet - hurtigt blive en klods om benet nærmere end et podie, de blev hyldet fra.

I begyndelsen lykkedes Aarhus godt nok med at skrabe halvstore mesterskaber til sig som EM i håndbold hvor de danske kvinder spillede sine kampe i Aarhus. VM i idrætsgymnastik og EM i bordtennis blev der også lagt gulv til.

Mange store stjerner - her Mikkel Hansen i 2017 - har optrådt i Arena, men ikke så mange som håbet da hallen blev bygget for 20 år siden. Arkivfoto: Henning Bagger / Scanpix

Ved åbningsfesten sagde daværende formand for Danmarks Idræts Forbund (DIF) Kai Holm, at hallen var fremtidssikret. Men det holdt kun indtil 2010 og bankboksen i Herning, der siden har suget al international håndbold, ishockey, boksning og koncerter af værdi til sig.

- Der findes ganske enkelt ikke nogen bedre hal i Danmark i dag. Nu er det bare op til kommunen og klubberne at få sat gang i aktiviteterne. Tiden vil ikke løbe fra Arenaen i mange år, men til de store internationale sportsbegivenheder er den for lille, sagde Kai Holm i 2001.

Annonce

For lave døre

Mens tiden løb fra Arena meget hurtigere end forventet, brugte Aarhus Kommune en håndfuld år på at slås med entrepenøren og arkitekten om den store ekstraregning, som fulgte byggeriet af Arena, der endte med at koste 130 millioner kroner.

Det viste sig nemlig hurtigt, at byggeriet langt fra var lige så mageløst som skåltalerne fik det til at lyde.

Godt nok høstede hallens udseende store roser for sin æstetik. Men alt andet var stort set galt.

Arena har plads til 5.000 tilskuere. Arkivfoto: Ole Nielsen

Allerede før hallen officielt åbnede, opdagede arbejdsmænd at dørene var for lave. Og de fandt ud af det på en meget lavpraktisk måde, da de simpelthen ikke kunne få deres koncertgear til åbningsfesten ind.

Dørene havde en frihøjde på knap to meter, og de arbejdsfolk, som avisen dengang talte med på stedet, hulkede næsten af grin.

- Det var pokkers. Vi har i forvejen sænket disse vogne, så vi kan komme ind i alle sportshaller i hele Danmark, men altså ikke i den nyeste, lød kritikken fra folkene i arbejdstøj, der i stedet måtte lægge udstyret ned og bære meget af det ind i hånden.

I de kommende år forsøgte dem bag skrivebordene at placere aben for dukkerten.

Dørfabrikanten Alu Plast i Skive advarede allerede ved bestillingen om, at en frihøjde på 1,97 meter var for lavt. Men arkitekten, som dørfirmaet talte med, var ikke til at overbevise. Så han fik sin vilje.

Til avisen kunne Claus Christensen, afdelingsleder i Alu Plast, fortælle, at standardfrihøjden for en dør er 2,04 meter:

- Og i andre sports- og koncerthaller er den op til 2,5 meter, sagde Claus Christensen.

Ifølge arkitektfirmaet BBP Arkitekter var der en naturlig forklaring på den lave højde.

- Bestillingen lød på en sportshal. Med det normalt lave udstyr, den slags arrangementer kræver, medfører døre i den højde ingen problemer, sagde arkitekten til avisen i 2001.

Annonce

Ekstraregning til kommunen

Problemerne stoppede langt fra her.

Når først udstyret var kommet ind i hallen, skulle det fra niveau ned i gulvhøjde. Til det var der installeret en slags "bjergbane" til at fragte udstyret ned over stolerækkerne. Den kunne dog blot transportere 1200 kg af gangen.

- Vi har aldrig prøvet noget så langsomt, brummede lydfolkene, der skulle stille op til indvielsesfesten.

Arena

Arena blev åbnet i 2001

Hallen havde oprindeligt plads til 4.700 tilskuere, men udvidede i 2009 til 5.001.

Arena var en del af erhvervshandlingsplanen Vækst i Aarhus (1995), der foruden et nyt kunstmuseum (Aros), en udbyggelse af Aarhus Havn, renovering af fodboldstadion blandt andet også ville have en idrætshal, der kunne bære internationale arrangementer. "Der skal i Aarhus afholdes idrætsarrangementer med deltagelse af den nationale og den internationale elite. Århus skal være et aktivt idrætsmiljø, der tiltrækker og fastholder eliteidrætsudøvere," lyder det i den politiske handlingsplan.

Hallen blev bygget i samme projekt som den store modernisering af stadion, og den samlede byggepris var 240 millioner kroner. Det anslås, at Arena stod for 130 millioner kroner af denne udgift.

Arkitektfirmaet BBP tegnede hallen mens Skanska byggede.

Arena har tidligere lagt gulv til arrangementer som: VM i sportsdans, Denmark Open (badminton), EM i håndbold for både mænd og kvinder, EM i bordtennis, VM i idrætsgymnastik, et foredrag med tidligere præsident i USA, Bill Clinton, og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan samt en række koncerter med blandt andre; D-A-D, Kim Larsen, Bryan Adams, Lukas Graham, Kent og Nephew.

Arena huser foruden hallen flere kontorlokaler, der dagligt bruges af blandt andre AGF, Eliteidræt Aarhus, Idrætssamvirket, Jysk Håndbold Forbund, psykologpraksis samt fysioterapi.

De udfordringer kunne måske være afskrevet som kuriøse, hvis de havde været enlige eksempler.

Det var de dog langt fra.

Betongulvet i foyeren slog revner, så det lignede bunden af en udtørret afrikansk sø. Væggene slog revner og der var fugt i fundamentet. Handicaptoilettet var for lille, strømforsyningen var for svag og den røde facadefarve skjoldede. Endelig var loftet ikke i vatter, og det skabte en masse usikkerhed om gitterloftets bæreevne.

Listen over fejl var så lang, at Aarhus Kommune forlangte erstatning fra entreprenøren Skanska. Omvendt mente de, at byggeprocessen var meget mere krævende end budgetteret, og derfor endte parterne i en voldgiftssag, der tog godt fem år.

Det hele endte med, at Aarhus Kommune skulle betale godt 12 millioner kroner til byggefirmaet, der forlangte det femdobbelte. Desuden blev BBP Arkitekter dømt til at betale Aarhus Kommune 3,5 millioner kroner fordi de bar en del af ansvaret for ekstraarbejdet.

Annonce

Don Ø ville lege med

I første omgang drev Fonden Århus Idrætspark Atletion, som hele området med stadion og Arena bliver kaldt.

Men fra 2005 kom komplekset i udbud, og her meldte en af de helt store spillere på den danske kulturscene sig til at styre Aarhus' største opvisningssteder.

Parken Sport og Entertainment - selskabet bag FC København - med bestyrelsesformand Flemming Østergaard i spidsen meldte offentligt ud, at de var interesserede i driften.

Det fik AGF til at true med, at de forlod det nyrenoverede stadion, hvis det skulle drives af en anden dansk fodboldklub.

Få måneder før en vinder af forpagtningen blev fundet, trak 'Don Ø' dog følehornene til sig, og kunne ikke lade være med at provokere lidt på vej ud:

- Vi havde flere nationale og lokale samarbejdspartnere på hånden, og vi havde også planlagt de første større arrangementer, men i en samlet betragtning har vi vurderet, at forretningspotentialet ved drift af Atletion var for beskedent i forhold til de forbundne risici.

I stedet vandt det nystiftede Århus Elite driften.

Århus Elite bestod dengang af AGF og herrehåndboldholdet Århus GF. Senere blev både Bakken Bears, sportsdans, badminton og floorball også en del af selskabet.

Og ønsket dengang var, at Atletion skulle være for alle.

- Vi går efter det meget bredde samarbejde. Lad os nu en gang for alle undgå janteloven og i stedet søge at lave det bedst mulige samarbejde. Vi håber, at Atletion kan blive centrum for al elitesport i Aarhus, og vi inviterer alle, der har lyst, til at samarbejde med os, sagde Århus GFs daværende formand, Jan Børjesson i marts 2004.

I dag er Århus Elite opløst og Atletion forpagtes af AGF alene. Den nuværende forpagtningsaftale udløber med udgangen af 2022.

Arena har haft flere sponsornavne. Først Nrgi og siden Ceres. Arkivfoto: Ole Nielsen


Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Alarm 112

32-årig motorcyklist mister livet på køreanlæg

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce