Annonce
Aarhus

Bagsiden af det gode vejr: Det flyder med affald i byens parker

Sådan så det ud i Mindeparken tirsdag i forrige uge. Kommunens budskab er: I øjeblikket er der ekstraordinært stort pres på byens parker - hjælp os venligst med at rydde op. Foto: Aarhus Kommune

Kommunen kommer med nødråb: Nogle 'glemmer' fuldstændig at rydde op, når spisningen i parken er overstået.

Aarhus: De senere år er byens parker blevet stadig mere rene og indbydende. Men i år er der sket et tilbageslag.

Det er den opfattelse, kommunens folk har. Rundt omkring i Botanisk Have og Mindeparken og byens andre parker efterlades der engangsgriller, pizzabakker og tomme vinflasker og dåser på græsset. I større mængder.

Kim Gulvad Svendsen, chef for Drift og Myndighed i Aarhus Kommune, er ærgerlig.

- Affaldsspandene blev i stigende grad brugt, og det gav os en tro på, at vores kampagner hjalp, og at vi var på vej mod renere parker. Derfor er det skuffende, at vi i år pludselig bliver slået tilbage til udgangspunktet, siger han.

- Nogle af vores parker ser her i maj rent ud sagt ganske forfærdelige ud. Hele grupper går bare deres vej uden at lægge turen forbi nærmeste skraldespand, siger han.

Annonce
I Botanisk Have er der også stort rykind i øjeblikket. Her er bagsiden af medaljen. Foto: Aarhus Kommune

De store mængder skrald hænger sammen med, at parkerne i år er usædvanligt velbesøgte.

- Vi hører fra vores entreprenører, at der ikke har været et lignende rykind i parkerne i flere år, siger Kim Gulvad Svendsen. Han tilføjer:

- Det er rigtig dejligt. Folk skal endelig blive ved med at bruge vores parker. Men vi bliver nødt til til minde om, at de altså er vores fælles grønne områder, og at de ikke bliver ved med at være dejlige, hvis vi ikke alle gør en indsats for at rydde op.

Enkelte steder har problemet ifølge Kim Gulvad Svendsen været, at der ikke var affaldsspande nok.

- De steder er vi i gang med at sætte ekstra op. Men de manglende spande er altså ikke hovedårsagen til de problemer, vi nu ser. Der er tale om folk, som simpelthen rejser sig og lader deres affald ligge.

Han erkender, at dyr - blandt andet måger og krager - har det med at sprede affald.

- Men det er vores opfattelse, at langt hovedparten af det skrald, vi i øjeblikket finder på græsset, skyldes mennesker, siger han.

Pizzabakker. Tomme vinflasker. Servietter. En hel del skrald havner uden for skraldespandene i øjeblikket. Foto: Aarhus Kommune

Hjælp os lige!

Kim Gulvad Svendsen efterlyser en holdningsændring.

- Vores entreprenører fortalte, at de forleden så en flok unge, som hyggede sig i Mindeparken. De havde sat et par borde sammen. Da de var færdige, rejste de sig bare fra bordet og gik uden at rydde op, selv om der var affaldscontainere lige i nærheden.

- Da nogle af vores entreprenører så bad dem om lige at smide affaldet i de opstillede containere, lød det: Det er jeres arbejde!

Den holdning er Kim Gulvad Svendsen ked af at møde.

- Når der er så meget pres på byens parker, som der er i øjeblikket, kan vi ikke holde affaldsmængderne i bund uden hjælp, siger han.

Kim Gulvad Svendsen siger, at han ikke er ude med en hævet pegefinger.

- Den er i hvert fald ikke hævet ret højt. Jeg vil hellere komme med en appel: Hjælp os lige! Så kan vi alle få nogle rare og fede oplevelser i vores parker. Også når vejret er godt flere dage i træk, som det heldigvis er i øjeblikket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tyv med en sød tand: Kraftig bygget mand stjal en hel palle Blomme i Madeira

Aarhus

Efter drama på havnen: Turbåde indstiller al sejlads

Annonce