Annonce
Sport

Bakken Bears vil bygge ny hal: - Ideelt set bliver det et vartegn for nordbyen

Bakken Bears ønsker at bygge en ny hal, der skal kunne rumme cirka 3.000 tilskuere. Visualisering: Sleth arkitekter og Luplau & Poulsen
Det er et massivt underskud af haller i Aarhus Kommune, hvilket debatteres på et borgermøde på rådhuset mandag aften. Bakken Bears vil afhjælpe manglen på haltid i nordbyen ved at bygge en ny hal, der samtidig skal fungere som et udflugtsmål for skolebørn.

BASKETBALL: Det er ikke altid nemt at drive en eliteklub i en hal, der har mange fædre.

Det ved Bakken Bears alt om når de har problemer med at få haltid til at afvikle deres europæiske kampe fordi Vejlby-Risskov Hallen rummer både bredde og elite i alt fra basketball over gymnastik til håndbold.

Den udfordring i hverdagen har de drømt om at komme ud af i mange år, og nu er de klar til at blande omverdenen ind i det.

Basketballklubben vil bygge en ny hal med plads til 3.000 tilskuere. Den ene tribune skal være mobil, så der i hverdagen er to basketballbaner til at træne på. Altså vil hallen i realiteten være en dobbelthal i den daglige drift når ligaholdet ikke spiller sine kampe.

Klubben har fået tegnet et forslag hos Sleth arkitekter og Luplau & Poulsen. Et projekt, som skal ende med at bringe meget mere end basketball på et højt niveau til den nordlige del af Aarhus.

Den skal nemlig ligge i forlængelse af de haller, der i forvejen er ved Vejlby-Risskov Centret, hvor der i dag er grøn beplantning og parkeringspladser.

Derudover skal stedet være et samlingssted for borgere i nordbyen, der ifølge Bakken Bears savner sådan et.

- Nordbyen har Ikea, stranden og vandet, men ikke noget vartegn og naturligt samlingssted. Ideelt set vil vi gerne lave et sted, hvor folk kan mødes – enten i faciliteten eller på taget af hallen i grønne omgivelser og se ud over bugten. Et vartegn for nordbyen.

- Vi vil lave et mekka til udviklingen af basketballsporten og til samling af nordbyen. Målet er en basketballsport i endnu mere vækst - det er i forvejen den hastigst voksende indendørs sportsgren i disse år. Hvorfor skulle der ikke kunne være 1000 aktive basketballspillere rundt om Vejlby-Risskov Hallen, og så oven i et sprudlende talent- og elitemiljø, spørger Michael Piloz, der er sportsdirektør i Bakken Bears.

- Det er et antal mennesker, der næsten matcher indbyggertallet i Skanderborg, der flytter til området omkring Vejlby-Risskov Hallen. Som by er vi nødt til at gøre noget for at de mennesker får fritidstilbud i tidssvarende rammer.

Michael Piloz, sportsdirektør i Bakken Bears, om årsagen til at bygge en ny hal.

Annonce

Pris: 80 mio. kr.

Bakken Bears er nået til det punkt i projektet, som kan være det sværeste - finansiering.

- Vi fået lavet et materiale fordi vi har brug for at komme ud og præsentere projektet og se, om vi kan skaffe nogle penge. Fordi hvis vi ikke kan det, så er vi tilbage ved nulpunktet.

- Som udgangspunkt har vi nul kroner selv, men det er jo dét, vi skal ud og skaffe nu, siger Michael Piloz.

Han har allerede været i dialog med både kommunen og fonde og fået positive tilbagemeldinger.

Hvor meget forventer I, projektet vil koste?

- Arkitekterne er ved at lave beregninger, så vi ved det ikke præcist endnu, men vi er vel oppe omkring 80 millioner kroner.

Annonce

Mangel på haltid i Aarhus

Avisen har tidligere beskrevet dystre fremtidsudsigter for at dyrke idræt for borgerne i Aarhus som helhed og nordbyen i særdeleshed.

I disse år flytter der mere end 15.000 mennesker til nordbyen uden at der bliver lagt en ny fodboldbane eller bygget en ny hal. Det skaber åbenlyst et pres på de faciliteter, der i forvejen bliver brugt i alle ledige timer.

- Det er et antal mennesker, der næsten matcher indbyggertallet i Skanderborg, der flytter til området omkring Vejlby-Risskov Hallen. Som by er vi nødt til at gøre noget for at de mennesker får fritidstilbud i tidssvarende rammer, mener Michael Piloz.

Mandag aften afholder Idrætssamvirket et borgermøde på Aarhus Rådhus om problemstillingen, som først og fremmest fokuserer på konsekvenserne for breddeidrætten.

Men her mener Bakken Bears, at deres nye hal indirekte vil afhjælpe en del af problemet da de bygger to baner og i øvrigt afgiver deres timer i de nuværende faciliteter i Vejlby-Risskov Centret.

- Dette projekt har ikke sin gang på jord, hvis det ikke bliver et levende sted med mange forskellige brugere. Vi vil lave et sted til breddeidrætten med specifikt fokus på basketball. Elite- og talenttræningen kommer maksimalt til at fylde 20 procent af åbningstiden, og vi vil lave en facilitet, der benyttes døgnet rundt.

Bakken Bears ønsker at bygge en ny hal, der skal kunne rumme cirka 3.000 tilskuere. Visualisering: Sleth arkitekter og Luplau & Poulsen
Annonce

Hvorfor ikke Kongelunden?

Desuden vil den mangedobbelte danske mester i basketball bygge en ny hal for at tage det næste skridt.

Klubben drømmer om at blive fast inventar i Champions League-turneringen, og her er kravene til faciliteter så høje, at Bears var nødt til at spille i Arena den ene gang, de har kvalificeret sig til turneringen.

Vejlby-Risskov Hallen er utidssvarende.

- Den balancerer mellem forening og professionel sport fordi den er 50 år gammel. Stemningsmæssigt er den fed når hallen er fyldt og det koger. Men den er ikke gearet til TV, vi er hele tiden lige på kanten af at skulle have dispensation i forhold til pladsen på gulvet og så er den ikke stor nok hvis vi skal tage det næste skridt.

Champions League kræver faktisk, at en hal har 4.000 siddepladser, men det vil være for optimistisk at bygge så stort i Aarhus mener Michael Piloz, der forventer at få en dispensation med en ny hal med 3.000 pladser.

Aarhus Kommune har i forvejen et stort byggeprojekt for idrætten i Kongelunden, området omkring Ceres Park, som der allerede er afsat penge til.

Hvorfor kobler I jer ikke på det projekt?

- Det kan godt være en mulighed i forhold til enkeltkampe hvis vi bliver spurgt til det. Det kunne være spændende at tappe ind i Arena-projektet, men vi vil også gerne være mere end et opvisningssted. Med projektet i nordbyen kan vi stimulere hele miljøet, det ser vi en stor værdi i. Vi vil ikke kunne skabe det samme miljø og den samme udvikling for basketballsporten i stadionområdet, siger Michael Piloz.

En ny hal vil også skulle indeholde et sportseksperimentarium, som det er meningen af skolebørn skal benytte i dagtimerne, ligesom aktiviteter for Danmarks Basketball Forbund, DGI og Børnebasketfonden tænkes ind i det daglige virke.

Bakken Bears ønsker at bygge en ny hal, der skal kunne rumme cirka 3.000 tilskuere. Visualisering: Sleth arkitekter og Luplau & Poulsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce