Annonce
Sport

Bakken-duo har meldt afbud til landsholdet: Fokus er på Champions League

Adama Darboe (med bolden) og Darko Jukic er - efter eget ønske - ikke en del af det danske basketballlandshold i de kampe, der spilles lige nu. Arkivfoto: Kim Haugaard
Det danske basketballlandshold tog onsdag aften et stort skridt mod EM-kvalifikationen. Men det var uden nogle af holdets største profiler, heriblandt Bakken Bears' landsholdsspillere.

BASKETBALL: Det danske landshold må klare sig uden nogle af sine største profiler i de landskampe, der spilles i øjeblikket.

Danmark forsøger at kvalificere sig til selve EM-kvalifikationen. Men det er uden navne som Shavon Shields, Chanan Colman, Darko Jukic og Adama Darboe. Navne, der normalt vil spille mange minutter i rødt og hvidt.

De to sidstnævnte spiller til daglig i Bakken Bears, og de har prioriteret klubben over landsholdet i denne opstart.

Mens det århusianske hold begyndte træningen i mandags, har landsholdsspilleren været i gang i flere uger. Og i alt skulle spillerne være med landsholdet i 40 dage for at spille fire kampe.

Med Champions League-kvalifikationskampe rundt om hjørnet og en lang sæson i udsigt har både Adama Darboe og Darko Jukic valgt at tage en pause fra landsholdet.

- Vi går hårdt efter at komme i Champions League i år i Bakken Bears. Og i forhold til de tidligere år har vi en rigtig fed preseason med Bears hvor vi skal spille flere kampe mod udenlandske hold.

- Derfor har jeg valgt at have mit fokus på Bakken. Jeg ville miste de første tre uger med Bears plus at jeg skulle starte min sæson tidligere, hvis jeg skulle med landsholdet. Og derfor ville jeg nærmest ikke få noget ferie i år, og det havde jeg ikke lyst til. Det ville blive en meget lang sæson, hvis jeg skulle med landsholdet - jeg ved det, fordi jeg har prøvet det før, og det er ikke ideelt.

- Det er en ære at spille på landsholdet og jeg er rigtig glad for det. Det er et fedt hold, vi har. Og derfor har det også været en svær beslutning. Men man skal også vide hvor ens indtjening kommer fra, og det har jeg valgt at prioritere i år. Men det er ikke ens betydende med, at jeg udelukker at spille på landsholdet igen hvis jeg er god nok, siger Adama Darboe.

Holdkammeraten Darko Jukic har ligeledes koncentreret sig om at holde sig klar til klubkampene.

- Jeg har døjet med min lyske og prioriterede at have lidt ekstra fri, så jeg kan få en ordentlig preseason og komme godt i gang med den nye sæson. Jeg skal passe lidt på min krop.

- Det skal slet ikke forstås som et endeligt farvel til landsholdet, men jeg har taget en selvisk beslutning så jeg kan være 100 procent klar til sæsonen. Men samtidig er jeg da ærgerlig over ikke at være med. Vi har et fedt hold og jeg ville gerne have hjulpet Danmark videre til det næste stadie. Men det er den rigtige beslutning for mig, siger Darko Jukic.

Annonce

EM-kvalifikation

  • Danmark deltager i tredje runde af prækvalifikationen til EM-slutrunden i 2021.
  • Vinderen af gruppen med Danmark, Hviderusland og Albanien ender i hovedkvalifikationen til slutrunden hvor modstanderne er Litauen, Tjekkiet og Belgien.
  • Danmark slog onsdag aften Hviderusland på udebane 81-78 og møder Albanien i Ballerup lørdag. Ugen efter kommer Hviderusland på besøg mens Danmark tager til Albanien onsdag 21. august.
  • Bakken Bears-spillerne Darko Jukic og Adama Darboe har tidligere været en vigtig del af landsholdet, men de har sammen med profiler som Chanan Colman og Shavon Shields meldt afbud til denne termin.

Ingen konsekvenser

Danmarks Basketball Forbund har mulighed for at uddele sanktioner over for spillere, der siger fra til landsholdet, men det ønsker man ikke.

- Jeg ved, at det israelske forbund har givet bøder til spillere, der melder fra til landsholdet, men det er ikke noget, vi er interesseret i. Det kommer der ikke noget godt ud af. Vi vil ikke tvinge folk til at spille, det skal være lysten til at repræsentere Danmark, der skal drive det, siger Jens Døssing, der er ansvarlig for A-landsholdene i Danmarks Basketball Forbund.

- Vi spiller med det, vi har. Systemet er lavet om, så vi nu skal ud og have fat i spillerne flere gange i løbet af en sæson. Og det betyder, at trupperne varierer meget både hos os og de andre lande. Men jeg synes egentlig, vi er garderet godt. Der er nogle andre spillere, der får nogle større roller og der er nogen, der skal ind for første gang og have en reel rolle. Men flere af dem har været omkring landsholdet i træninger i længere tid, siger Jens Døssing.

Sejr i Hviderusland

Onsdag aften beviste det danske landshold, der for en stor del består af unge spillere - blandt andre de tidligere Bears-spillere Sebastian Åris og Sylvester Berg - at de kunne vinde uden de største profiler.

Anført af Iffe Lundberg vandt Danmark 81-78 i Hviderusland, som forventes af være den sværeste modstander i gruppen på tre hold i præ-kvalifikationen til EM.

Dermed kan Danmark med forventede sejre over Albanien og en hjemmesejr over Hviderusland i Ballerup næste lørdag kvalificere sig til selve kvalifikationen om en plads til EM i 2021. I kvalifikationen venter Litauen, Tjekkiet og Belgien.

- Vi både håber og tror, at vi kan gå videre til den endelige EM-kvalifikation. Det er vores første delmål i målet om at kvalificere os til EM 2021.

- Det vil være rigtig vigtigt for projektet at gå videre og få nogle kampe mod nogle virkelig store modstandere; Litauen er et af verdens bedste landshold og Tjekkiet er kommet frem de seneste år med et par EuroLeague- og NBA-spillere. Det er vigtigt for vores projekt at komme frem til de kampe og måle os med dem, siger Jens Døssing.

Danmark spiller næste gang på lørdag mod Albanien i Ballerup Super Arena.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Sport

Lokal travstald med svenske kunder

Annonce