Annonce
Aarhus

Ballade i Tranbjerg: 12-årige stjæler og ryger hash

Der er ballade i Tranbjergparken, hvor børn og unge drikker alkohol og ryger hash. Foto: Jens Thaysen

Beboerformand vil have natteravne til at gå rundt i Tranbjerg, der den seneste tid har været plaget af unge ned i 12-års alderen, der stjæler og ryger hash.

TRANBJERG: På en grå og mørk vintereftermiddag er der ikke meget liv, men når solen går ned, og de søvnige gadelygter oplyser stisystemerne mellem de 304 røde murstens-rækkehuse i Tranbjergparken, er det ikke kun sunde fritidsinteresser, nogle børn i Alboas afdeling 38 beskæftiger sig med.

- Her er meget uro, og det er taget til siden marts, fortæller Lisbeth Jakobsen, der er formand i Tranbjergparken og medlem af Tranbjerg fællesråd.

De sidste 14 dage har hun dagligt konfronteret en håndfuld meget unge misbrugere.

- Jeg har prøvet at jage en hashrygende gruppe på fem 12-årige væk fra parken. Sidst havde jeg en fra bestyrelsen med, og vi fik fat i dem. Da var der to nye med i gruppen. De var en 16-17 år gamle og er nogle af dem, der kommer med hash til de små, siger Lisbeth Jakobsen.

Når hun er så sikker i sin sag, skyldes det, at hun i 14 år drev Mårslet Bodega og derfor sagtens kan se, om det er alkohol eller noget andet folk er påvirket af.

- En af de andre beboere herude kender drengene. Det er børn, der har det svært hjemme, en af dem går ikke fuld tid i skole. De er lette ofre, de unge. Lige pludselig slår lommepengene ikke til længere, og så hænger de på den, siger hun, der nu har indkaldt til fællesmøde omkring problemerne.

Annonce

I er nødt til at gøre noget, I har ikke englebørn i Tranbjerg alle sammen,

Lisbeth Jakobsen
Lisbeth Jakobsen efterlyser en øget indsats mod hashrygende unge i Tranbjerg. Privatfoto

Unge udefra

Også ved det nærliggende indkøbscenter har der været problemer.

- I lørdags så jeg en flok på 15-20 børn. De havde været inde i Kvickly og stjæle spiritus. Da de kom ud, kunne jeg høre dem snakke om, hvor meget de havde "fået". Jeg ved, politiet har været og se overvågningsbillederne, fortæller Lisbeth Jakobsen.

Hun gik hen til fælleshuset for at advare de forældre, der var tilstede ved en ungdomsfest der.

- Hvis de unge vil have noget, går de ud og køber det, fortalte jeg dem. Og da jeg gik derfra, mødte jeg fire unge fyre, der stank langt væk af hash - den der sødlige lugt - og de var på vej hen til festen, siger hun.

Lisbeth Jakobsen så fem af de unge, der havde været med til at stjæle spiritus, hoppe på bussen.

- Jeg har på Facebook modtaget besked fra flere lokale unge, der skriver, at der kommer mange ballademagere udefra til Tranbjerg, siger hun.

Politiet ser på sagen

På Facebook har Lisbeth Jakobsen indkaldt forældre og borgere til møde i selskabslokalerne på Torvevænget i aften, 18. december, klokken 19. Hun har et budskab til forældrene.

- I er nødt til at gøre noget. I har ikke englebørn i Tranbjerg alle sammen, siger hun.

Lisbeth Jakobsen ser gerne, at mødet tirsdag aften munder ud i mere opsyn med de unge.

- Jeg vil gerne have nogle forældre med ud og være natteravne. Nu går vi juleferien i møde, og jeg kan se, det tager til med ballade. Man behøver ikke være en stor flok. Bare de unge ved, der sker noget. Man skal snakke med dem normalt, spørge hvad de laver og får tiden til at gå med, siger hun.

Politiet er glade for initiativet.

- Vi er positive over for, når der er nogle borgere, der påtager sig sådan et ansvar. Når borgere henvender sig, og siger de har et voksende problem, er det selvfølgelig noget vi går ind i og ser på, siger Allan Aarslev, politikommissær og leder af forebyggelsessektionen, Østjyllands Politikreds.

Han vil ikke gå i detaljer med, hvordan politiet ser på den konkrete situation i Tranbjerg, men bekræfter at de har været ude til flere hændelser.

- Der kan godt være et udtryk for, der er nogle ting der ude, der skal have vores opmærksomhed, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dommer lukker dørene i sag om skud mod knivbevæbnet mand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Annonce