Annonce
Aarhus

Ballade om drikkevand

Landmænd slæber Aarhus Kommune i retten, hvis den for at beskytte grundvandet forbyder dem at bruge plantegift.

Annonce

Der er krig om drikkevandet i Aarhus Kommune.

Kommunen vil beskytte det ved at forbyde 300 landmænd at bruge plantegifte på deres marker.

Men det finder landbruget sig ikke i. Landboforeningen Odder-Skanderborg repræsenterer nogle af de berørte landmænd og er klar til at slæbe Aarhus Kommune i retten, hvis den fastholder sit påbud.

»Kommunen taber en retssag, for den kan ikke bevise, at landmændene forurener,« siger Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg.

Afdelingschef Mogens Bjørn Nielsen, Aarhus Kommune, står i spidsen for den indsatsplan, der forbyder landmændene at sprøjte. Han afviser ikke, at landmænd er blevet dygtigere til at håndtere sprøjtegifte.

»Alligevel finder man både gamle og nye pesticider på vej ned i grundvandet. Der er mange følelser i klemme her, men i og med, at 98 procent af alle plantegifte håndteres i landbruget, er det nødvendigt at gøre noget,« siger Mogens Bjørn Nielsen.

Det er kommunens plan at forsøge at indgå frivillige aftaler med de landmænd, der har jord oven på sårbare drikkevandsområder.

Er det ikke lykkedes efter fem år, kan Aarhus Kommune med miljøbeskyttelsesloven i hånden give landmændene påbud om at drive landbrug uden sprøjtemidler.

Det er Aarhus Vand og de private vandværker, der skal indgå aftalerne. Det er også vandværkerne, der skal betale landmændene erstatning. Udgifterne forventes at blive på mellem 60 og 80 millioner kr.

»Det er en ussel betaling for at få tinglyst, at man aldrig nogensinde må bruge pesticider,« siger Jens Gammelgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce