Annonce
Aarhus

Bande-krigen i Aarhus balancerer på en knivsæg

Under en storbrand i Højbjerg i oktober blev en ung mand pludselig stukket med kniv under armen, mens han var tilskuer. Privatfoto. Politiet har haft en del at se til med flere skudepisoder og knivstikkerier gennem de seneste måneder som her på Ryhavevej. Foto 2: Søren Willumsen

Måneders optrapning har gjort det farligt at færdes visse steder i Aarhus, hvor hævnaktioner med kniv og skydevåben er blevet en del af gamet. Et knivdrab i januar kan få afgørende betydning for om krigen eksploderer eller går i sig selv.

AARHUS: Onsdag 18. januar 2017 blev en fatal aften for en ung århusiansk mand.

Kort efter klokken 19.00 befandt han sig foran Haslehus på Ryhavevej, og her blev han pludselig angrebet af en gruppe unge mænd.

En af dem stak ham med en kniv, og efterfølgende så vidner to mænd løbe fra stedet, men selv om den 27-årige mand i hast blev bragt til hospitalet, stod han ikke til at redde, og den efterfølgende formiddag kunne Østjyllands Politi derfor meddele offentligheden, at den unge mand var afgået ved døden.

Det blev samtidig kulminationen på en konflikt mellem grupperinger fra Rundhøj og Rosenhøj. En konflikt der gennem de seneste måneder er eskaleret så voldsomt, at hævnaktioner på åben gade er blev en del af gamet.

Beslaglægger slagvåben

For at forstå det, der endte med et knivdrab en tilfældig onsdag aften midt i spisetiden, skal man godt et år tilbage.

Her tager konflikten nemlig sit udspring, selv om den på daværende tidspunkt blot ligger og ulmer i miljøerne i de to Aarhus-bydele.


- LÆS OGSÅ: Kampen om millionerne

Kilder fortæller til avisen, at det er et internt problem, der har udviklet sig til et områdeproblem, så det der starter med at være to personers uenighed, er blevet til et magtspil om territorier, og havde Rundhøj og Rosenhøj ligget i hver sin ende af byen, havde der med stor sandsynlighed ikke været en konflikt.

Fredag 2. september fik offentligheden for første gang indblik i, at der var noget, der ulmede i Aarhus Syd, da Østjyllands Politi via døgnrapporten kunne fortælle, at politiet var rykket ud til en anmeldelse i Rosenhøj, hvor en gruppe unge på omkring 30-40 personer var samlet.

Her havde politiet beslaglagt slagvåben, peberspray og knojern og anholdt fem personer i alderen 19 til 32 år.

Herefter indførte Østjyllands Politi 14-dages visitationszoner i både Rosenhøj og Rundhøj i Viby, som gav politiet mulighed for stikprøvevis at foretage kropsvisitationer samt undersøge tøj og biler for våben.

Annonce

Fra konflikt til krig

Konflikten tog så for alvor fart, da de to grupperinger stødte på hinanden i nattelivet i Aarhus midtby for knap et halvt år siden, og en ung mand, der tilfældigvis var med sine venner i byen, blev stukket ned og var i livsfare.

Og det er i følge avisens oplysninger dette knivoverfald, der gør, at konflikten eskalerer til krig.

Overfaldet kan angiveligt være sket natten til søndag 4. september, hvor Østjyllands Politi søndag formiddag sendte følgende tweet ud:

- Østjyllands Politi fremstiller i dag i retten i Aarhus en 23-årig mand sigtet for kvalificeret vold ved at have stukket en 22-årig mand med kniv på Harald Skovbys Gade i Aarhus.

Samme aften klokken 23.09 modtog Østjyllands politi flere anmeldelser om, at en 24-årig mand var blevet overfaldet på Holme Ringvej i Viby.

Da politiet ankom til stedet, lå den 24-årige mand på jorden ved siden af sin scooter, og var stukket flere gange i låret med en kniv.

Annonce

Hævnspiral

Knivoverfaldet i det århusianske natteliv satte en voldsspiral i gang med hævn som gennemgående motiv, og derfor er konflikten løbende blevet optrappet over det seneste halve år.

Det har blandt andet trukket overskrifter i medierne, da der i december blev skudt mod en tilfældig 17-årig somalisk dreng på vej på arbejde. Da der blev skudt flere gange mod to mænd på Kridthøjvej i Højbjerg i januar, en blev ramt i albuen og en anden i benet.

Og endnu mere opsigt vakte det, da en ung mand blev knivstukket, mens han var tilskuer ved en storbrand i lagerbygninger på Michael Drewsens Vej i Højbjerg tilbage i oktober 2016.

De mange episoder har skabt en anspændt og paranoid stemning i miljøet.

Til avisen fortæller kilder, at stikveste er en del af hverdags-beklædningen, og at man forsøger at samles i grupper, da man ikke vil fanges på egen hånd.

Knivdrab ved Fakta ikke del af konflikt

Onsdag 19. oktober 2016 blev to mænd stukket med kniv ud for Fakta på Kappelvænget i Aarhus V. En 26-årig mand blev stukket i albuen, mens en 30-årige blev ramt i hjertet, og fire dage senere døde han som følge at stikket.

Ifølge avisens oplysninger har dette knivdrab ikke forbindelse til konflikten mellem Rundhøj- og Rosenhøj-grupperingerne.

Efter knivoverfaldet ledte politiet i en lille uges tid efter en 22-årig mand, som var mistænkt. Han valgte så at melde sig selv, og troppede op på Politigården med sin advokat. Han er sigtet for manddrab.

Annonce

Våben-oprustning

Derfor er der også blevet oprustet på våben.

Knive var ikke længere tilstrækkeligt, hvilket afspejles i de skudepisoder, der har været gennem de seneste måneder, og kilder fortæller til avisen, at det er et mirakel, at der ikke er sket flere alvorlige episoder.

Østjyllands Politi fik dog lagt en dæmper på våben-optrapning i efteråret, da der blev indført visitationszoner i Rundhøj og Rosenhøj af to gange 14 dage i september og oktober og dermed lagde ekstra pres på grupperingerne.

Annonce

Forsøg på mægling

I løbet af efteråret har der internt i miljøet været taget initiativ til, at der kunne gøres et forsøg på at mægle mellem de to grupperinger, så krigen mellem dem kunne afsluttes.

Men ingen af parterne var på daværende tidspunkt klar til det.

Onsdag 18. januar gik det så helt galt, da bande-krigen krævede sit første dødsoffer.

Og det var ikke et hvilket som helst offer.

Den 27-årige mand, der blev stukket ihjel var lillebror til en "højtstående" Rundhøj-mand.

Han havde angiveligt også relationer til HA, og derfor ved ingen rigtig, hvad der nu kommer til at ske.

Måske krævede det et dødsoffer for at lægge konflikten ned og stoppe krigen.

Eller også eksploderer det, fordi der skal tages hævn.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

AGF

AGFs ungdomshold spillede to gange uafgjort

Annonce