Annonce
Aarhus

Banebrydende århusiansk opfindelse: Slut med kolde hænder ved computeren

Designer Anne Quist Nielsen og ingeniør og opfinder Søren Abildgaard i samtale om udformningen af håndvarmeren, som står på bordet. Den findes i seks farver. Pr-foto
På længere sigt kan personlig varme nedsætte energiforbruget i vores huse og bygninger og gøre livet mere komfortabelt for den enkelte.
Annonce

AARHUS: Undertiden har vi brug for varme nogle bestemte steder på kroppen, for eksempel hænderne. Og hvordan varmer man så dem op separat? Det har en århusiansk ingeniør en god idé til. Han bruger LED.

48-årige Søren Abildgaard fra Skødstrup arbejder i virksomheden EC Power i Hinnerup, hvor de beskæftiger sig med kraftvarme.

Men for omkring 10 år siden fik han den idé, at LED, som vi jo efterhånden alle kender fra pærer, også måtte kunne bruges til at skabe varme. Siden har udviklingen været med ham. Nu koster det kun en femtedel af dengang, og effektiviteten er steget tre gange.

- LED-lys er mere koncentreret end det, vi får fra en glødepære. Vi ved, at det kan være skarpt at kigge på, ikke så skarpt som laser, men midt imellem glødetråd og laser. LED fokuserer bedre og bliver derfor brugt som spotlys. Vi sender lyset gennem specielle linser, så der alene kommer varme og ingen lys, siger Søren Abildgaard.

Læs mere her

Produktet hedder simpelt hen Varme, og mere kan læses på www.varme.com.

Her kan man også gå ind på crowdfundingen "Kickstarter" og betale et beløb.

Annonce

Organisten frøs hænderne

Hans bror var med til at give ham ideen til, at LED-varmen blandt andet kunne bruges til at varme hænder med.

- Min bror arbejdede en overgang i en kirke og opdagede, at organister i kirker ofte fryser deres hænder, så her var et oplagt sted at sætte ind. Cirka 10 procent af befolkningen, flest kvinder, fryser deres hænder, for eksempel når de sidder ved tastaturet ved computeren, så der er et publikum til at købe personlig varme, forklarer Søren Abildgaard.

Han slog sig sammen med en bekendt, økonomen Michael Hyldgaard fra Aarhus, og nu har de arbejdet på at stable noget på benene i nogle år.

- Den slags tager tid, men det går godt. Vi har hele tiden sat os for, at vi ikke ville bruge flere penge, end vi havde, til udviklingen, så vi har ingen gæld, men nu, hvor produktet skal ud på markedet, har vi brug for penge. Dem forsøger vi at skaffe ved crowdfunding. Man kan for eksempel være early-bird og aftale, at man vil aftage en model og betale et beløb, og så får man et af de første eksemplarer, forklarer Søren Abildgaard.

Annonce

Klar til november

De første personlige varmere skal være klar til november. Til det har brødrene brug for en kickstart, og det er de penge, de vil samle ind.

Hvis man er early-bird koster en håndvarmer cirka 1.500 kroner. Når den kommer i handelen bliver prisen omkring 2.000 kroner, oplyser Søren Abildgaard.

- I første omgang skal vi bruge 610.000 kroner til at lave den første produktion, og dem skal vi gerne have ind ved crowdfundingen, og den er i gang, siger Michael Hyldgaard.

Undervejs i processen har de kontaktet den århusianske prisvindende designer Anne Quist Nielsen, og hun har skabt modellen med det indbyggede LED, formet som et v.

Den findes i seks forskellige farver.

De to, som har arbejdet sammen om håndvarmeren, økonom Michael Hyldgaard (til venstre) og ingeniør Søren Abildgaard. Pr-foto
Annonce

Patent

Abildgaard og Hyldgaard holder benene på jorden, og de tror så meget på ideen, at de har taget patent på den i Nordeuropa, Tyskland, England og USA.

- Selve håndvarmeren kan vi ikke beskytte mod kopiering, men vi kan beskytte styringen af den. Hvis større virksomheder vil være med, går vi gerne sammen med dem, siger Søren Abildgaard.

På længere sigt vil han arbejde på at lave varme, som kan følge folk rundt i et rum. Udendørs varmelamper, som vi kender fra cafeer, er også en mulighed. De nuværende kan lyse meget hårdt og ubehageligt ned på en person.

- LED-varmen er mere jævn og behagelig, og man mærker ikke forskel på håndvarmen, hvad enten man er 15-20 cm fra eller helt tæt på apparatet, siger Søren Abildgaard.

Der er flere muligheder. Michael Hyldgaard (til venstre) og Søren Abildgaard diskuterer udformningen. Pr-foto
Annonce

Kolde hænder

Han er ikke nervøs for, at nogen skal tage ideen, for mange ting skal hænge sammen for at lave dette her. Og hverken elfolk eller energifolk tænker normalt i personopvarmning. Måske derfor findes det endnu ikke.

- Det er dyrt at varme bygninger op, og tænk på, hvis kirken skulle varmes så meget op, at organisten ikke fryser sine hænder. Så er det langt billigere at købe et apparat til personlig varme, og det giver ingen mening at varme hele bygningen op med led, siger Søren Abildgaard.

- På kontoret, hvor jeg arbejder, er vi omkring 50 mennesker. Jeg kan straks finde tre-fire, som har kolde hænder, og der er flere, siger Søren Abildgaard, der også er i gang med en version til gamere.

- Den kommer til at se noget anderledes ud, sikkert med pangfarver og lys, men det skal Anne Quist Nielsen finde ud af, siger Søren Abildgaard.

Sådan kan apparatet sende varme ned over et tastatur og personens hænder. Pr-animation
Annonce

Samarbejde med USA

IR Focus hedder de to's virksomhed, og de arbejder sammen med Berkeley University i Californien.

- Vi bruger deres måleenhed for komfort, ikke noget mange danskerne kender til. Et mål er at få sænket gennemsnitstemperaturen i den danske byggemasse med minimum tre grader og kompensere et eventuelt tab af komfort med vores udstyr. Det vil reducere energiforbruget til boligopvarmning med 20 procent. Det er godt for miljøet og den enkelte person. Rummene behøver ikke varmen, men personerne gør, og man kan forestille sig, at man kan stå i et stort, koldt rum uden at fryse, fordi der er varme direkte på personen, siger Michael Hyldgaard.

Produktet hedder simpelt hen Varme, og mere kan læses på www.varme.com.

Her kan man også gå ind på "Kickstarter" og betale et beløb.

Varmen sendes meget koncentreret ned over tastaturet. Pr-animation
For eksempel sådan kan den lyseblå varmekilde placeres. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Følg med live: Trump har forladt Det Hvide Hus - snart skal Biden indsættes som USA's næste præsident

Erhverv

Den billige coronabenzin stiger: De dyre dråber runder 11 kroner

Annonce