Annonce
Aarhus

Banebrydende DNA-forskning i havet: Aarhus Universitet kortlægger fiskelivet i Danmark

Institut for Bioscience på Aarhus Universitet skal kortlægge livet i havene langs de danske kyster ved hjælp af DNA-materiale. Projektet er det første af sin slags. Arkivfoto
En ny metode skal skabe et detaljeret kort over Danmarks fiskearter i havet. Frivillige vil indsamle vandprøver, som forskere på universitetet i Aarhus for første gang kan lave DNA-analyser af.

AARHUS: DNA-spor er blevet helt afgørende i efterforskningen af alt fra indbrud til mord.

Men nu kan DNA-materiale også bruges til at kortlægge fiskelivet omkring de danske kyster, og den nye opdagelse er Aarhus Universitet klar til at tage i brug.

Sammen med Danmarks Naturfredningsforening gennemfører universitetet projektet "HavBlitz", der kommer til at hvile på DNA-analyser af vandprøver fra 100 forskellige lokaliteter langs de danske kyster.

Prøverne skal indsamles af et korps af frivillige.

- Det er en unik mulighed for de frivillige at deltage i et stort videnskabeligt projekt og dermed bidrage til vores viden om livet i det danske havmiljø, siger Philip Francis Thomsen, der er lektor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Annonce

Havmiljøet er under stort pres i øjeblikket, og vi håber, at resultaterne fra projektet kan bidrage til en bedre beskyttelse af det i fremtiden.

Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening

En enkelt vandprøve

Traditionelt er det vanskeligt at undersøge livet under havets overfalde.

Men det har ændret sig med opdagelsen af miljø-DNA, der udpeger fiskearter og andre organismer i havet. Det sker ud fra blot en enkelt vandprøve.

Ved at analysere DNA-molekylerne kan forskerne fra Aarhus Universitet bestemme, præcis hvilken art det enkelte molekyle stammer fra.

Derfor rummer en vandprøve et væld af informationer, og forskerne kan bruge denne information til at skabe en artsliste for det område, hvor vandprøven er taget.

Miljø under pres

Forskerne vil bruge informationerne til at skabe et nationalt kort over Danmarks fiskearter i havet.

Planen er, at medlemmer fra Danmarks Naturfredningsforening skal indsamle vandprøverne. Der skal mobiliseres 400 frivillige blandt foreningens medlemmer, og tilmeldingen for de første 200 frivillige åbner 8. april.

Projektet vækker begejstring hos Maria Reumert Gjerding, præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening

- Miljø-DNA er fremtiden inden for naturovervågning. Havmiljøet er under stort pres i øjeblikket, og vi håber, at resultaterne fra projektet kan bidrage til en bedre beskyttelse af det i fremtiden, siger hun.

Hvad gemmer der sig under havoverfladen ved kysterne i Østjylland og resten af Danmark? Det skal nøje kortlægges ved hjælp af en ny forskningsmetode, der hviler på DNA. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];