Annonce
Aarhus

Banebrydende forsøgsprojekt: Medicin mod muskeltab nærmer sig

Jean Farup har været tilknyttet Aarhus Universitet siden 2005. Foto: Nicolai Foldgast
Forskere ved Aarhus Universitet og Stanford University har foretaget et succesfuldt forsøgsprojekt omkring muskelstamceller på mus, hvilket nu skal overføres til mennesker. På længere sigt kan medicin mod muskeltab hos syge og ældre være på vej.
Annonce

AARHUS: Forskere fra Stanford University og Aarhus Universitet har lavet et banebrydende forsøgsprojekt, som kan kan bane vejen for medicin mod muskeltab hos syge og ældre. Her er det vigtigt at pointere, at muskeltab ikke er det samme som sygdommen muskelsvind. Muskeltab giver sig nemlig til udtryk ved tab af muskelmasse hos personen - for eksempel ved længerevarende sygdom, sengeliggende perioder samt aldring.

Helt konkret har forskerne undersøgt en række laboratoriemus, og hvordan et bestemt protein i stamcellerne - kaldet for Pax3 - har en indflydelse på muskelmassen hos disse forsøgsdyr.

- Vi fjernede Pax3 fra stamcellerne i musenes muskler, og når vi gjorde dette, så vi, at musklen var blevet mindre og svagere. Det tyder på, at Pax3 har en vigtig rolle i reguleringen af stamceller og dermed også for muskelmassen, siger Jean Farup, som var en del af forskningsprojektet.

Han er til dagligt adjunkt ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, og han slår fast, at der at tale om dyreforsøg, og at man skal være påpasselig med at drage forhastede konklusioner, og at vi endnu ikke ved om mere Pax3 giver mere muskelmasse.

- Vi ved endnu ikke, om man kan øge muskelmassen og reducere muskeltab ved at give mere Pax3 ind i stamcellerne, lyder det fra den 35-årige forsker.

Vi skal først til at undersøge dette på mennesker, men hvis det virkelig virker, er det sandsynligt, at der på længere sigt vil være medicin mod muskeltab på vej. Det er nok ikke indenfor fem-ti år, men i hvert fald på sigt.

- Jean Farup.

Annonce

Overførelse til menneskekroppen

Forskningsprojektet var et såkaldt in vivo dyrestudie, hvilket betyder at undersøgelserne af muskelstamcellerne blev foretaget i såkaldte normale forhold og på levende dyr, fremfor at undersøge effekterne i en petriskål.

Dette er en vigtig grundsten i forhold til at kunne drage forskningsresultaterne over til menneskekroppen.

- Denne undersøgelsesmetode er tættere på virkeligheden, og det gør koblingen til mennesker mere direkte og nemmere, siger Jean Farup.

Han kan desuden berette om, at de på Aarhus Universitet allerede er gået i gang med næste skridt i processen - at prøve at overføre resultaterne til menneskekroppen.

Annonce

Medicin på vej

Hvis alt går efter planen og disse banebrydende fund viser sig at holde stik på menneskekroppen, kan der i form af medicin være hjælp på vej til alle dem, som lider af muskeltab. Jean Farup er dog meget påpasselig med at sætte en tidshorisont på, da der først skal undersøges på mennesker.

- Vi skal først til at undersøge dette på mennesker, men hvis det virkelig virker, er det sandsynligt, at der på længere sigt vil være medicin mod muskeltab på vej. Det er nok ikke indenfor fem-ti år, men i hvert fald på sigt, siger han.

Hvis denne medicin kommer på markedet, vil det kunne gavne en masse mennesker i fremtiden, eftersom muskeltab oftest rammer ældre og svage mennesker, og andelene af ældre mennesker i samfundet er i vækst.

Muskeltab

 • Rammer oftest ældre og syge.
 • Hvor meget muskelmasse, man taber og hastigheden derpå, afhænger blandt andet, hvor godt man tager vare på sin krop.
 • Forringelse og tab af muskelmasse kan medføre:
  • En forringet evne til at udføre dagligdagsfunktioner, langsom og usikker gang samt problemer med at gå på trapper.
  • En forhøjet risiko for at falde samt generel skrøbelighed og risiko for at brække lemmer.
  • Nedsat overlevelse i forbindelse med kritiske sygdomme- for eksempel en række kræftsygdomme.
  • Øget risiko for at udvikle andre sygdomme - det kan blandt andet være type 2 diabetes.
Næste skridt i processen er at lave forsøg på mennekser for at se, om man kan spore de samme tendesner som ved mus. Foto: Nicolai Foldgast
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusianer ny formand for landets lærere

AGF

AGF leverer igen overskud: Og forventer et endnu større overskud næste år

Annonce