Annonce
Aarhus

Banebrydende koncept: Ekstrem billig mad før lukketid

Mai Lee hos Restaurant Soya i Jægergårdsgade sælger hver dag bokse med overskudende sushi for kun 30 kroner kort inden lukketid, som en af fem restauranter i Aarhus. Foto: Kim Haugaard

Restauranter smider normalt tonsvis af overskydende mad ud. Nu sælger en række ­spisesteder i stedet maden til 20-30 kr. per portion.

Tag en portion restaurationsmad - eksempelvis 15 stykker sushi - med hjem til aftensbordet for 30 kroner. Og gør samtidig miljøet en tjeneste.

Med hjemmesiden og den kommende app Too Good To Go kan man hente 15 stykker sushi hos Restaurant Soya i Aarhus for en brøkdel af prisen, hvis man henter det lige før lukketid. På den måde ender de i en sulten mave og ikke en skraldespand. Foto: Kim Haugaard.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men tilbuddet, som er et led i projektet Too Good To Go, er skam ægte nok.

Madspild i tal

  • I Danmark bliver der hvert år over smidt over 700.000 ton mad ud, heraf 29.000 ton fra hoteller og restauranter.
  • Madspild koster danskerne 11,6 milliarder kroner om året inkl. moms og afgifter.
  • Hver dansker smider 47 kg spiseligt mad ud om året. Samlet set udgør madspild 42 kg pr. person pr. år i enfamilieboliger og 59 kg pr. person pr. år i etageboliger. Samlet set udgør madspild hos forbrugerne 260.942 ton pr. år i Danmark.
  • I en ny undersøgelse svarer 7 ud af 10 danskere, at de gerne vil gerne bidrage til at reducere madspildet i det danske samfund.
  • I en elektronisk spørgeundersøgelse svarer en tredjedel af de adspurgte køkkenchefer fra hoteller og restauranter, at madspild i høj grad eller i meget høj grad opleves som en udfordring.

Kilder: FoodCulture, Landbrug & Fødevarer, Miljøministeriet.

Ideen er, at restauranterne lige så godt kan sælge den mad, de alligevel skulle smide ud ved lukketid, til spotpris. På den måde rækker også restauranterne miljøet en hånd.

Annonce

Madspildsekspert jubler

Årets dansker 2014 har svært ved at få armene ned. Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad jubler over det nye madkoncept Too Good to Go, som århusianer Thomas Bjørn Momsen og to andre unge står bag.

Konceptet, der gør det muligt at købe restauranters buffet-rester for billige penge og dermed undgå, at det ender i skraldespanden, er ikke en måned gammel endnu, men har allerede fart på.

»Det er banebrydende. Buffeter er en kæmpe madspildsfælde, så at der nu kommer et koncept målrettet mod det, er på alle måder en win-win for alle,« siger Selina Juul, der også blogger om madspild på en af verdens største netaviser, The Huffington Post.

Annonce

Til gavn for restauranterne

I restauranternes brancheforening, Danmarks Restauranter & Cafeer, er der også tilfredshed med ordningen.

Her tror man ikke på, at restauranternes sædvanlige kunder vil »spekulere« i at få fat i den billige mad, og i den forbindelse gå mindre på restaurant.

»Vi synes, at det er et godt initiativ. Man skal huske på, at der er stor forskel på de to produkter. Når man bestiller den billige mad, kan man ikke altid være sikker på, hvad man får, og desuden er den som regel først tilgængelig sent om aftenen. De to forbehold gælder jo ikke, hvis man går på restaurant,« siger Torben E. Hoffmann Rosenstock, direktør i Danmarks Restauranter & Cafeer.

(NB: Artiklen kræver abonnement)

Han mener, at branchen kan ende med at tjene penge på ordningen.

»Alt det, som du kan få penge for i stedet for at smide ud - det er jo fortjeneste, og jeg er da ikke et øjeblik i tvivl om, at vores medlemmer hellere vil sælge noget i stedet for at smide det ud. Faktisk er jeg helt sikker på, at branchen vil ende med at have stor glæde og gavn af den fokus, der er på madspild og den økonomi, der også vil være i det,« siger direktøren.

Annonce

Ny fokus og europarekord

Nyere tal viser, at der i Danmark bliver smidt 700.000 ton mad ud hvert år. Heraf stammer 29.000 ton stammer fra hoteller og restauranter. Et madspild for mere end 11 milliarder kroner.

Det har været med til skabe et langt større fokus på danskernes madmæssige ødselhed, og har både rykket på mængden af mad, der ryger ud, men har også sået frø i bevidstheden hos mange almindelige danskere, som kommer på nye idéer til, hvordan problemet kan bekæmpes.

»Vi har rykket os meget de senere år. Faktisk har danskerne mindsket madspild med 25 procent de seneste fem år, hvilket er rekord i Europa,« fortæller Selina Juul.

»Det gør mig stolt og glad, når jeg hører om initiativer som dette (Too Good to Go, red.), der er startet på baggrund af, at nogle har fået ondt i maven over at se god mad blive smidt ud. At de på så kort tid har fået lavet et koncept, der mindsker madspildet hos restauranter, gør, at jeg kun kan klappe i hænderne. Man tænker 'hvorfor er det ikke kommet før',« siger hun.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce