AARHUS: Coronaen har lært os nye måder at kommunikere på. Som for eksempel tirsdagens debatmøde om planerne om en overdækning af banegraven, som Århus Stiftstidende og Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs arrangerede, og som masser af borgere fulgte online på stiften.dk
- Det var et brandhamrende godt møde med en god debat i en god tone. Et vigtigt indslag i den demokratiske proces, lyder det fra avisens chefredaktør, Jan Schouby.
Han ser gerne, at avisen indgår i samarbejder om lignende debatmøder i fremtiden.
Tusinder kiggede med
Tallene viser, at i alt 17.000 i kortere eller længere tid fulgte det to timer lange debatmøde, der blev streamet på stiften.dk og på Facebook på Stiftens site Byudvikling Aarhus.
- Det er rigtig mange mennesker. Det er selvfølgelig kun en mindre del, der har fulgt hele mødet, men det fortæller, at det her er en god måde at få folk på banen tidligt i forløbet, når der er store emner på banen. Undervejs kom der rigtig mange spørgsmål ind til panel og politikere fra borgere, der fulgte debatten, siger Jan Schouby og fortsætter:
- Jeg mener, at et møde som det her er med til at give politikerne et bedre grundlag at træffe beslutningen på, når byrådet snart skal afgøre, om det skal sige stop her, eller det vil gå videre med overdækningsplanerne.
Politikerne lærte noget
Jeppe Spure, formand for Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs betegner debatmødet som et eksperiment. Og et succesfuldt et af slagsen.
- Det var med til at styrke den demokratiske samtale mellem nogle af dem, der har ytret sig med høringssvar, politikere og de mange borgere, der blandede sig med kommentarer og spørgsmål online i debatten.
Jeppe Spure, formand for Fællesrådet for Frederiksbjerg og LangenæsMit indtryk er, at politikerne var ret begejstrede for debatformen. Nogle af dem lærte nok også noget af de 3D-visualiseringer af projektet, der blev vist, og forstod, hvor højt og kompakt byggeriet over banegraven lige nu tegner til at blive.
- Det her kan vi bestemt godt tænke os mere af, siger Jeppe Spure og fortsætter:
- Mit indtryk er, at politikerne var ret begejstrede for debatformen. Nogle af dem lærte nok også noget af de 3D-visualiseringer af projektet, der blev vist, og forstod, hvor højt og kompakt byggeriet over banegraven lige nu tegner til at blive.
En knap så tæt bydel
Lige præcis på det punkt oplevede Jeppe Spure en åbning fra politikerne, der udtrykte vilje til at tilpasse projektet.
Der skal ikke nødvendigvis bygges 110.000 etagekvadratmeter på dækket over banegraven. Det er ellers det antal, konsortiet bag planerne om en bydel over banegraven - DSB Ejendomme, Pension Danmark, MT Højgaard og Aarhus Kommune - mener der skal til, for at få økonomien i overdækningen til at hænge sammen.
- Der var blandt politikerne er klar åbning for et mindre tæt byggeri for eksempel ved at kommunen ikke bebygger de 20 procent af området, som den ejer. Hvis der altså overhovedet skal bygges over banegraven, siger fællesrådsformanden.