Annonce
Erhverv

Banker om tilsyns lup: Kunders investeringer skal give gevinst

Ints Kalnins/Reuters
Finanstilsynet undersøger fem banker. Flere afviser at have solgt investeringer, hvor der var forventet tab.

Flere banker afviser at have solgt investeringsprodukter til kunder, hvor det var forventet, at de ville ende op med at tabe penge.

Finanstilsynet har bedt Nordea, Jyske Bank, Nykredit, Sydbank og Spar Nord om at redegøre for, om de overholder lovgivningen, når de investerer kundernes penge.

Det viser en aktindsigt, som Ritzau Finans har fået hos Finanstilsynet.

Anmodningen kommer efter en sag i Danske Bank. Banken solgte i 2017-2018 investeringsproduktet Flexinvest Fri til 87.000 kunder.

Det skete, selv om det var forventet, at kunderne efter at have betalt gebyrer ville ende op med færre penge, end de havde investeret.

Jyske Bank og Nordea har meldt ud, at de ikke ser samme problematik som i Danske Bank.

- Nordea hilser undersøgelsen velkommen og mener, at det er helt naturligt, at Finanstilsynet i lyset af Flexinvest Fri-sagen ønsker en redegørelse for, hvordan bankerne har håndteret lignende kunder, udtaler bankdirektør Hans Henrik Klestrup i en skriftlig kommentar.

Kunderne i Danske Bank-sagen havde typisk lav risikovillighed og ønskede at investere pengene i en kort periode.

Det vil normalt give anledning til at investere i obligationer. Men da renterne i øjeblikket er historisk lave - og ofte negative - vil det oftest ikke kunne betale sig at have obligationer i en kortere periode.

Derfor burde Danske Bank ifølge Finanstilsynet i stedet have rådgivet kunderne til at lade pengene stå på en konto med nul procent i rente i stedet, da det bedre kunne betale sig.

Spar Nord afviser også at have anbefalet problematiske produkter til sine kunder.

- Vi har ikke anbefalet vores kunder produkter, hvor vi havde en forventning om, at der ville være et negativt afkast for kunden. Så når vi kigger bagud, er det ikke en problemstilling for os, siger afdelingsdirektør Leif Lind Simonsen.

Samme melding kommer fra Sydbank, der er ved at undersøge sine produkter forud for redegørelsen til Finanstilsynet.

- På baggrund af en tidligere gennemgang af Sydbanks produkter og rådgivning kan vi dog allerede nu konkludere, at vi ikke har anbefalet eller rådgivet kunder om produkter, hvor omkostningerne overstiger det forventede afkast, udtaler investeringsdirektør Steffen Ussing i en kommentar.

Nykredit har ikke svaret på Ritzaus spørgsmål om, hvorvidt problematikken er gældende for banken.

Underdirektør Pia Werner Alexandersen udtaler i en skriftlig kommentar, at det er naturligt, at Finanstilsynet vil undersøge sagen blandt andre banker end Danske Bank.

Hos Spar Nord anerkender man, at der fremover er en udfordring med at sælge investeringsprodukter til kunder, som ikke ønsker for meget risiko, fordi renterne er så lave.

- Vi holder øje med markederne og vores produkter, og om vi har en forventning om, at der vil være afkast på produkterne. Hvis det ændrer sig, så er vi nødt til at tage det op til overvejelse, siger Leif Lind Simonsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fiskerihavnen er til liv og fiskeri – ikke langtidsparkering

Det er ikke noget mere trist, end når vi mister nogle af de unikke miljøer, vi har i byen. Kommunen har ændret reglerne for parkering på havnen, så området kan slippe for bilister, der kommer og stiller bilen i otte timer. Og det er en god idé. Fiskerihavnen skal ikke være til opmagasinering af transportmidler, men et sted, hvor der kan skabes liv og drives forretning til glæde for alle århusianere. Men når de to konkurrerende fiskehandlere på Fiskerivej i samme ombæring står sammen og råber op om, at de nye regler er skadelige for deres forretning, blandt andet fordi man samtidigt fjerner flere af pareringpladser på Fiskerivej for at give plads til cyklister, så er det også en vigtig pointe. Hvis der ikke længere kan være havnerelateret virksomhed på havnen, så er iveren efter at vækste og gøre byen til en cykelby kommet for vidt. P. Clausens Fiskehandel og Havnens Fiskehus er institutioner i Aarhus, og man flytter ikke bare virksomheder, der larmer og lugter til et andet sted i byen. De skal ligge på havnen, og derfor er det glædeligt, at blandt andre Venstres Hans Skou er gået ind i sagen for at sikre, at der fortsat kan drives forretning på Fiskerihavnen. Siden er der gået politisk forvirring og en slags mudderkastning i den mellem de to rådmænd, (for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) og for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R)), som ikke kan blive enige om, hvem der har ansvaret for, at de nye regler i første omgang gik igennem. Det er heller ikke det væsentligste. Det er i stedet, at der bliver lavet en ændring, så man både slipper for pendlerne samtidigt med, at man gør stedet attraktivt for fiskehandlernes kunder, for Havnens Varmestue og for de to restauranter på Fiskerivej. Forleden var det netop Venstres Hans Skou og Bümyamin Simsek, der sikrede, at en populær vinhandler på Kystpromenaden kunne blive, selvom planerne var, at deres bygning skulle rives ned og erstattes af noget nyt. På den måde sikrede de et sted, der giver havnen liv. Lad os håbe, de gør det samme med parkeringsituationen på Fiskerivej.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce