Annonce
Aarhus

Bankerne er blevet sikre: Ikke et eneste bankrøveri i to år

Dette syn er en saga blot. Modelfoto: Colourbox

Antallet af bankrøverier er på landsplan faldet markant over de seneste 10 år - det samme ses i Østjylland, hvor der ikke har været et eneste de seneste to år.

Annonce

ØSTJYLLAND: Nævn ordet bankrøver - og de fleste af os får et grynet billede fra et overvågningskamera frem på nethinden. Vi ser en mand, en pistol og onde øjne over et tildækket underansigt.

Men noget tyder på, at det er slut med den slags billeder, for en gennemgang af politiets statistikker viser, at antallet af bankrøverier er faldet markant på landsplan, og i Østjylland er denne kriminalitetsform forsvundet helt de seneste to år.

I 2012 var der 16 bankrøverier i Østjyllands politikreds, et tal der faldt til tre bankrøverier i 2014, og i 2017 samt 2018 har der ikke været et eneste.

Ifølge Finans Danmark, der er bankernes interesseorganisation, er den største gevinst ved faldet i antallet af bankrøverier, at de ansatte i banken og kunderne nu langt mere sjældent udsættes for den voldsomme oplevelse, som et bankrøveri kan være.

- Faldet i antallet af bankrøverier skyldes et vedholdende og koncentreret arbejde i bankerne på at højne sikkerheden og beskytte både ansatte og bankens værdier. Udover arbejdet med at højne sikkerheden, så har danskernes stigende brug af elektroniske betalinger også mindsket behovet for kontanter. Ved fortsat at udvikle nye betalingsløsninger, kan vi fastholde udviklingen væk fra kontanter - less cash, less crime, lyder det fra Finans Danmark.

Illustration: Nex
Annonce

Fra bankrøverier til gaderøverier

At bankrøveren efterhånden er en uddød race, er der ifølge Østjyllands Politi flere årsager til.

- Det skyldes overvejende, at bankerne er blevet sikret så godt. Der er kommet langt flere kontantløse filialer, og samtidig er der installeret forsinkelser på systemer, når der skal udbetales store beløb. Så enten skal man bestille de store beløb, inden man henter dem, eller der går x antal minutter, før kasserne åbner. På den måde er sikkerheden blevet langt bedre, og det er gode nyheder for de mange bankmedarbejdere. For det har tidligere helt sikkert været en stor belastning for de, der sad ved kassen, siger politikommissær Arne Nørgaard Mikkelsen fra berigelsesafdelingen hos Østjyllands Politi.

I takt med det forsvindende antal bankrøverier så Østjyllands Politi en kort overgang en stigning i boks-sprængninger blandt andet i Odder og på Djursland, men efter politiet i 2016 fik fanget gruppen bag de mange boks-sprængninger, er de også stoppet med at optræde i statistikken.

- Sikkerheden uden for bankerne er jo også blevet bedre, og det har gjort det besværligt for tyvene med den øgede videoovervågning. Derudover kan man sige om boks-sprængningerne, at det ikke er noget, der kommer tæt på bankmedarbejderne på samme måde, som et røveri gør, siger Arne Nørgaard Mikkelsen, der fortæller, at Østjyllands Politi stadig kaldes ud til røverier, men så er det enten kioskrøverier eller røveri på gaden.

Illustration: Nex

- Vi har set, at nogle røverier i dag er flyttet ud på gaden. Berusede mennesker på vej hjem fra byen bliver passet op og truet til at overføre et større beløb fra mobilepay på telefonen eller bliver tvunget til at hæve et større kontantbeløb på deres kort, siger politikommissæren, der derfor råder til, at man viser agtpågivenhed i nattelivet og helst går to eller flere sammen.

- Skulle man være uheldig at blive passet op på gaden, så tag benene på nakken og søg mod en gade, hvor der er mange mennesker. Og ring så til politiet, og sørg for at få spærret dit kort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce