Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Frank Olsen i aktion for AGF i 1980. I baggrunden Jean Laursen (tv) og Lars Jensen. Arkivfoto: Ole Nielsen
Frank Olsen lavede det "forbudte" skifte fra Fuglebakken til AGF, og var med i overgangen fra de glade amatørdage til professionel fodbold i Danmark. Forsvarslegenden er en af de udvalgte på Stiftens top 50 over de bedste AGF-spillere siden anden verdenskrig. Han indtager en 39. plads.

FODBOLD: Jeg husker på én og samme gang Frank Olsen rigtig godt, og så alligevel ret dårligt.

Han er mit klareste minde fra dengang - under armen på min far - jeg var med på stadion i Aarhus for første gang. Det var i 1981. Jeg kan ikke nøjagtigt huske, hvad det var for en kamp, familien mener at vide, at det var mod OB, og det flugter meget godt med, at jeg næsten var seks år, for de to klubber ramlede sammen 11. juni det år i Aarhus.

Jeg fyldte seks tre uger senere.

Annonce

Noget er jeg helt sikker på: Jeg fik et AGF-halstørklæde af min far og et autografkort med Frank Olsen.

Derfor står han klart og tydeligt i min erindring, men jeg har til gengæld ikke den fjerneste idé om, hvordan han spillede i opgøret, men jeg har efterfølgende kunne læse mig til, at han rent faktisk var blandt banens bedste og ifølge denne avis "fik publikum til at juble med sine driblinger".

Men en næsten seksårig knægt var nu nok også mest af alt imponeret af overhovedet at være med de voksne til fodbold, på stadion, Aarhus Idrætspark, og dernæst var fokus jo sikkert på at få lokket en pølse og en sodavand og andet sødt ud af den gamle. Det fyldte meget mere end, hvem der lige spillede back eller central midtbane.

Det endte 1-1. Lars Høgh stod tilsyneladende en brandkamp i OB-målet og de 3800 fremmødte tilskuere var efterfølgende yderst utilfredse med dommerens præstation. Man mente, at han som minimum havde overset tre straffespark til AGF.

Og fordi jeg havde det her kort med mig hjem, og straks hængte det op på min opslagstavle på mit brunt -og orangemalede drengeværelse, var Olsen min første store AGF-helt. Derfra heppede jeg på ham i de kommende år, når jeg sammen med fatter og alle onklerne igen var på plads på betontrapperne nede bag det ene mål.

Fyraftensprof i AGF

Frank Olsen skiftede til AGF fra lokalrivalerne Fuglebakken (IHF) i januar 1977. Det var midt i en brydningstid. 1977-sæsonen blev den sidste i Danmark på amatørbasis. Herefter blev der indført betalt fodbold.

Og Olsen var blandt de første otte AGF-spillere, der via en såkaldt samarbejdsaftale kom på kontrakt. Det blev meldt ud i begyndelsen af december i 1977, og nogle måneder senere blev det officielt vedtaget af Dansk Boldspil-Union at indføre professionel fodbold.

Sådan helt professionelt var det dog ikke i de første år. Der var tale om fyraftens-professionelle spillere, der fortsat passede et arbejde eller studier ved siden af, for lønningerne var yderst beskedne.

26. februar - dagen efter grønt lys fra DBU - modtog Herning Fremads spillere som de første "proffer" hver 1000 kroner for 2-1 sejren over gæsterne fra HIK. Det var da en begyndelse.

Frank Olsen

Født: 20. januar 1952 i Middelfart

Position: Forsvarsspiller

Karriere: 1971-73 Vejle Boldklub, 1974-1977 Fuglebakken (IHF), 1977-1984 AGF

Kampe (mål) for AGF: 308 (11)

Meritter for AGF: To gange sølvmedaljer (1982, 84), to gange bronze (1978, 83)

Landskampe: 9 (alle som AGF-spiller)

Stiften finder i disse uger uger AGFs 50 bedste fodboldspillere siden anden verdenskrig. Frank Olsen er nummer 39 på listen.

Og Frank Olsen - der var uddannet bankmand - var altså en del af det første kuld i AGF, der også talte navne som John Stampe, Kim Ziegler, Kurt Ross og Michael Hyldgaard.

- Jeg sagde ikke ja for pengenes skyld. Men når man får løn for at spille fodbold, er det nemmere at forklare derhjemme, at man altså er nødt til at tage til træning eller kamp, sagde han i den forbindelse.

Nå, tilbage til begyndelsen af 1977: Mandag 17. januar blev første træningsdag for Frank Olsen i AGF. 31 mand tjekkede ind til en omgang fysisk træning i Stadionhallen efter aftensmaden.

Det skulle så hen over opstarten barberes ned til 16-18 spillere til den endelige førsteholdstrup, og alle de heldige ville blive udstyret med gratis støvler, træningsdragt og "andet udstyr fra et kendt vesttysk firma i sportsudstyrsbranchen", som klubben beskrev det.

AGF var efter tre sæsoner i den næstbedste danske række endelig rykket op i 1. division igen, og ambitionerne var store.

Tre spillere - Lars Tausdahl, Preben Wagner og Jens Harmsen - havde ligefrem indgået et væddemål med cheftræner Erik Christensen: De havde alle sat sig for at smide mindst fem kilo inden sæsonstarten, og lykkedes det ikke, skulle de hver især af med "et betydeligt beløb" til træner Christensen, der så omvendt skulle punge ud, hvis han ikke selv smed mindst fem kilo.

Annonce

Skuffelse i Fuglebakken

Og Frank Olsens skifte fra IHF til AGF?

Et alvorligt handicap for lokalrivalen, skrev legendariske Knud Esmann i disse spalter, men til gengæld en klar forstærkning af AGF, lød det videre.

- Jeg har længe tænkt på at skifte til AGF. Jeg har ambitioner, og vil gerne igen spille på et 1. divisionshold. Der er ikke tale om, at jeg flytter på grund af træneren. Erik Christensen var en god træner for os i IHF, men hans skifte til AGF har ikke været årsag til min beslutning, udtalte 25-årige Olsen til avisen.

Han havde samme formiddag orienteret formanden i fodboldafdelingen i IHF, K.B. Michelsen, om sin beslutning.

Og det blev ikke modtaget pænt.

- Det skuffer os en hel del, at Frank Olsen skifter klub. Frank havde for længe siden meddelt os, at han i år ville spille sin sidste sæson – og at det ville blive for IHF. Der er ingen tvivl om, at Frank Olsens skifte vil skade os. Han har været en af vores bedste spillere, kom det bittert fra formanden.

Cheftræner Erik Christensen, der også netop var skiftet fra samme klub til AGF, havde også lidt ondt i maven.

- Jeg er faktisk ked af Frank Olsens klubskifte på IHFs vegne. Men jeg må understrege, at jeg på ingen måde har forsøgt at påvirke Frank Olsen. Det kunne jeg aldrig gøre over for en klub, som jeg har et så nært forhold til. Det er Franks egen beslutning.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg betragter Frank Olsen som en af de bedste sweepere i Danmark. Derfor bliver han en klar forstærkning af AGFs hold, sagde Christensen.

Og ja, det var en sweeper, der havde stemplet ind, men cheftræneren fik hurtigt andre planer, sendte Olsen ud på venstre back. Og her spillede den fysisk stærke og teknisk dygtige fynbo så i stort set hele sin AGF-tid.

Det gjorde han også i århusianernes sidste kamp som rendyrket amatørmandskab på udebane mod Holbæk sidst på året. Et opgør, der foran 689 tilskuere endte 1-1, og som i øvrigt indbragte AGF indtægter for sølle 2000 kroner, men som samlet set gav et underskud på samme beløb, da rejseomkostningerne løb op i 4000 kroner.

Det var dyrt at spille på udebane. I hvert fald, når turen gik med færge til Sjælland.

Annonce

Inde i varmen hos Piontek

Frank Olsen er født i Middelfart, opvokset i Nørre Aaby, hvor han også spillede indtil, han skiftede til Vejle, hvor han i starten af halvfjerdserne som helt ung - uden dog at spille frygteligt mange kampe - var med til at vinde mesterskabet to sæsoner i træk. Efter et års pause fra fodbolden drog han så til Aarhus, hvor han i 1974 meldte sig ind i IHF.

Han blev en profil i den næstebedste række, var med i flere intense, dramatiske opgør mod storebroren AGF.

Nu stod han så her i begyndelsen af 1977 som AGF-spiller, havde taget springet, men fortsat med tanker om et muligt karrierestop. Erhvervskarrieren lokkede.

- Jeg ved ikke, om det bliver min sidste sæson som fodboldspiller. Det afhænger af, hvordan den kommende sæson forløber. Jeg må indrømme, at jeg længe har haft lyst til at skifte til AGF, udtalte han til Århus Stiftstidende.

Et år senere var den sympatiske fynbo så på kontrakt, ikke i nærheden af at indstille karrieren, og den røg faktisk først i garagen i 1984 efter otte sæsoner i AGF-trøjen, Det skete 19. november, hvor den 32-årige forsvarsspiller sagde farvel efter hjemmekampen mod Lyngby, der indbragte en sejr på 6-0 og dermed sølvmedaljer til klubben.

Frank Olsen fik en buket blomster og blev hyldet af hjemmepublikummet.

Det blev til mere end 300 førsteholdskampe i AGF-trøjen - og tiden på Fredensvang bragte ham også ind i varmen på det fremadstormende A-landshoild under Sepp Piontek. Her blev det i perioden 1979-81 til i alt ni landskampe fra start, hvor han spillede side om side med Allan Simonsen, Frank Arnesen, Søren Lerby, Per Røntved, Klaus Berggren og så videre.

En skade i spolebenet kom dog på et dumt tidspunkt for AGF-profilen, der dermed røg ud af den trup, der forsøgte at kvalificere Danmark til VM i 1982. Andre spillere bød sig nu til. Og der blev aldrig peget på Frank Olsen igen.

- Der skulle ske en foryngelse på landsholdet, et generationsskifte. Det var i orden, men alligevel ærgerligt. Havde jeg holdt min plads uden skader, havde jeg måske været med i de hæsblæsende EM-kampe (1984). Og en ting er sikkert: Med den form, vi havde på landsholdet, kunne enhver af os have gjort sig gældende på stort set alle professionelle hold i Europa, sagde han til denne avis på dagen for sit karrierestop.

Efter sit farvel til banen vendte Frank Olsen tilbage til IHF, hvor han var træner frem til 1987.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce